Muhalefet cephesini büyütme vakti
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın 13’üncü Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.
Fotoğraf: MA
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 13’üncü Olağan Genel Kurulu’nu genel merkezinde bulunan konferans salonunda düzenledi.
Kurula, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile DEM Parti Milletvekilleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı.
GEÇMEZ: İNANÇLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN
Kurulda ilk olarak söz alan Vakıf Başkanı Ercan Geçmez, Erdoğan'a seslenerek, "Çekin elinizi inançlarımızdan, derhaglarımızdan. Sizin imamlarınıza ihtiyacımız yok” dedi. Alevilerin yıllardır kayyıma karşı mücadele verdiklerini belirten Geçmez, "Aleviler yıllardır ‘cemevleri bizim ibadethanemizdir’ diyor. Peki buna karşın dünyada görülen nadir bir işlem oldu, bir başkanlık kuruldu. Ancak bu başkanlık cemevlerini ibadethane olarak görmüyor. Biz bu bakanlığın lağvedilmesi için hukuki bir mücadele veriyoruz. Alevilerin dergahları Alevilerindir” şeklinde konuştu.
Demokratik bir anayasa talebini dile getiren Geçmez, "Anayasa eşitlikçi olmalı. Herkesin anadilini konuşabileceği bir Anayasa olacak. Alevi çocuklarına zorla namaz kıldıran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın olmadığı bir Anayasa. Kadınların, çocukların eşit bir şekilde yaşadığı bir Anayasa. Dünyada en çok fazla siyasetçinin ceza aldığı bir ülkede, dışarı çıkmasını sağlayacak bir Anayasa olmalı. Cemevleri bizim ibadethanemizdir, Alevilik haktır. Türkiye’yi demokratik bir ülke haline getirene kadar, kayyım bitene kadar, cezaevinde siyasetçi kalmayana kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı.
Birlikte mücadelenin önemine dikkat çeken Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Genel Başkanı Cuma Erce de kayyımlara karşı Alevi kurumlarının Dersim’e gitme kararı aldığını aktardı, "Aleviler dün bir olduğu gibi bugün de bir olmalı” dedi.
HATİMOĞULLARI: MÜCADELEMİZİ GÜÇLÜ BİÇİMDE ORTAYA KOYMALIYIZ
Ardından konuşan Tülay Hatimoğulları, Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmak istenmesine tepki gösterdi. Hatimoğulları, “Bizler tarih boyunca katledildik, asimilasyon politikalarına maruz kaldık. Bugün ise AKP ve MHP iktidarı bu katliam ve asimilasyonlara yeni bir şey daha ekledi. Bu da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cem Evi Başkanlığı oluşturmalarıdır. Bizlere tırnak içinde kültürel bir motif olarak bakanlar bilsin ki Alevilik bir inançtır. Başkanlık aracılığıyla Alevilere kayyım atanmak isteniyor” dedi.
Türkiye’nin demokratik bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu ifade eden Hatimoğulları, "İhtiyacımız olan, 72 milletten insanının kendini hissettiği, kendini orada gördüğü, o sayfaları çevirdiğimizde sadece kelimelerde ve cümlelerde değil ruhen içinde hissettiği bir demokratik Anayasayı pekala bizler hep birlikte yapabiliriz." dedi.
Kayyım atamaları ile seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılmak istendiğini belirten Hatimoğulları "Aleviler ve Kürtlerin sorunlarının demokratik ve barışçıl bir zeminde çözülmesi için mücadelemizi daha güçlü bir biçimde ortaya koymamız gereken bir dönemden geçiyoruz." diye konuştu.
ÖZEL: MUHALEFET CEPHESİNİ BÜYÜTME VAKTİ
Hatimoğulları’nın ardından Özgür Özel konuştu.
Özel, iktidarın sıkıştığında “Cemevi, cümbüş evi” dediğini, diğer yandan da Alevilere, Sünnilerin aldığı hizmetleri eşit sunmak yerine ‘Onları Kültür Bakanlığı’na bağlayalım’ denildiğini söyledi. Esas sorunun Alevilik inancının sahiplerinin bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşlar olduğunu kabul edecek diyareti göstermek olduğunu vurgulayan Özel, “Daha doğrusu kabul edilmiş toplum sözleşmesine bu noktada uymak gerekiyor” dedi.
"Vakit cepheyi genişletme, kararlılığı yükseltme, bir arada durma, özgüvenle bu rejimin değiştirilebileceğine inanma vaktidir” diyen Özel, “Sosyal demokrat bir parti olarak, sol bir parti olarak, sol yapılarla, sosyalist yapılarla, bütün muhalif yapılarla bir arada durmadan, çekinerek ve ne derler siyasetini izleyerek bir yere varamayacağımız çok açık. Ben göreve geldiğim ilk günden itibaren bu tip rezervlerin tamamından genel başkanlık makamını da partiyi de arındırmak için var gücümle mücadele ediyorum" ifadelerini kullandı.
"SUÇ ÇIKARIP KAYYIM ATIYORLAR"
Ovacık ve Dersim’e yapılan son kayyım atamalarına değinen Özel, "Savcı belediye başkanlarını arıyor diyor ki ‘Bu cenazeyi biz yollarsak, bir çatışma olur, şehit veririz, şu anda bunun olmaması için siz inisiyatif alın. Belediye Başkanı olarak sorun, olursa siz gidin.’ Soruluyor, gidiliyor, defne eşlik ediliyor, katılıyor, aileye taziye veriliyor, dönülüyor. Bunu terör faaliyeti sanan bir anlayış var. 2012'den 2022'ye kadar görmeyip 2022'de müflis tüccarın eski defterleri karıştırması gibi dönüp oradan suç çıkarıp kayyum atıyorlar. 12 yıl önce 2 yıl önce açtıkları soruşturmayla. O yüzden bunların ne yapmaya çalıştıkları belli ama derdimizi halka doğru anlatmamız lazım. Onların oyununa gelmeyeceğiz." dedi.
Özel, yeni anayasa tartışmaları ile ilgili de "İlk önce bu iktidarı hep birlikte değiştireceğiz, sonra oturacağız gerçek bir toplum sözleşmesini tüm yönleriyle konuşacağız, hayata geçireceğiz ve bu ülkede geçen anayasa gibi değil; toplumun tamamını yani yüzde 95'ini memnun edecek bir anayasayı, gerçekten eşitlikçi bir anayasayı yazarak bu ülkeyi ikinci yüzyılda hep birlikte çok daha güçlü bir noktaya getireceğiz." diye konuştu.
"KONUŞMASI GEREKEN ERDOĞAN"
Genel Kurul çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatimoğulları, iktidardan gelen açıklamaların kayyım atamalara devam edilebileceğine işaret ettiğini söyledi. “Bir yandan barış eli uzatılıyor bir yandan ise kayyım atanıyor” diyen Hatimoğulları, kısmı afi ilgili iddiaların sorulması üzerine “Bizlere gelen herhangi bir bilgi yoktur. MHP Genel Başkanının açıklamaları dışında herhangi bir bilgimiz yoktur. Çağrımızı bir kez daha yapıyoruz. Konuşması gereken bir diğer kişi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)