24 Kasım 2024 17:36

SASA işçilerinden alacak eylemi: Haklarımızı ödeyin

Eyleme devam eden SASA işçileri "Bizim hakkımızı ödeyin" dedi. İşçiler 25 Kasım Pazartesi günü yapılacak eyleme çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da SASA Polyester’in PTA Projesi’nde işlerini tamamlayan ve ardından işten çıkarılan taşeron işçiler, ödenmeyen alacakları için fabrika önünde eylemlerine devam ediyor. Gemont Endüstri bünyesinde çalışan 670 işçi, iki aylık maaş ve tazminat haklarını talep ediyor.

Arabulucu sürecinde 15 Kasım tarihine kadar alacakların ödeneceği taahhüt edilmesine rağmen, işçilerin hesaplarına herhangi bir ödeme yapılmadı. Haklarını aramak için SASA Polyester ve taşeron firma Gemont Endüstri ile iletişim kurmaya çalışan işçiler, hiçbir muhatap bulamayınca Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) öncülüğünde fabrika önünde bir araya geldi. Ancak işçilerin sesi duyulmak yerine, eylemlerinin ikinci gününde polis müdahalesiyle karşılaştılar.

"HER ŞEYİ BİZ İNŞA EDİYORUZ, HAKKIMIZ ÖDENMİYOR"

SASA işçilerinden Serhat Çığıraçan, 1,5 yıl boyunca emek verdiği projede karşılığını alamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz işçiler olarak her şeyi inşa ediyoruz. Fabrikaları, evleri, hastaneleri biz kuruyoruz. Ama hakkımız hiçbir zaman ödenmiyor. Yeri geliyor ölüyoruz, yeri geliyor sakat kalıyoruz. Bu kimsenin umurunda değil. İşçi sınıfı birleşirse bizi kimse durduramaz. Buradan SASA yetkililerine sesleniyorum: Bizim hakkımızı ödeyin."

Arabulucu sürecinde de baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını, haklarını alacaklarına dair verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Çığıraçan, işçilerin eylemleri boyunca, muhatap bulamamalarının yanı sıra arabulucu ofisinin taşındığını ve iletişim kanallarının kapatıldığını da aktardı.

"İŞÇİLERİN KANI VE ALIN TERİ SÖMÜRÜLÜYOR"

Yapı Yol-İş Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol, SASA Polyester’in PTA Projesi’nde çalıştıktan sonra hakları ödenmeden işten çıkarılan 670 işçinin yaşadığı mağduriyeti değerlendirdi. İşçilerin haklarını talep etmek için fabrika önünde sürdürdükleri eylemlere destek çağrısında bulunan Akyol, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda bir muhatap bulamıyoruz. Taşeron firma Gemont, 670 işçiyi alacaklarını ödemeden işten çıkardı. Maaşlar ve tazminatlar, arabuluculuk sürecinde taahhüt edilmesine rağmen hâlâ ödenmiyor. Yasaları bile çiğneyen bir sistemle karşı karşıyayız. İşçilerin hakları gasp ediliyor ve bu durum ne ilk ne de son. Türkiye’de emek hırsızlığı sürekli yaşanıyor."

Akyol, işçilerin bir araya gelerek dayanışma göstermesinin önemine dikkat çekti. Akyol, "Bugün bize destek verenler, yarın kendileri mağdur olduğunda aynı dayanışmayı görecekler. Eğer işçiler birlikte hareket etmeyi başaramazsa, bu sömürü düzeni devam edecek. Sadece geçen ay 80 işçi hayatını kaybetti. Bizim alın terimizle yetinmiyorlar, kanımızla da besleniyorlar" dedi.

Adana halkına ve işçi sınıfına çağrıda bulunan Akyol, SASA önünde devam eden eylemlerin işçi dayanışması açısından kritik bir sınav olduğunu belirterek, mücadeleye destek istedi.

Adana’daki sendikalar ve demokratik kitle örgütleriyle görüşmelerini sürdüren işçiler, 25 Kasım Pazartesi günü SASA Polyester’in F Kapısı önünde yapılacak eyleme destek çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Rusya'nın füze saldırısının ardından NATO ve Ukrayna'dan acil toplantı kararı

SONRAKİ HABER

Meryem Ana Evine direniş çadırı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa