24 Kasım 2024 20:07
Son Güncellenme Tarihi: 24 Kasım 2024 21:37

25 Kasım Kadın Platformu: İsyanımızla, mücadelemizle 19.30’da Taksim Tünel’deyiz

Taksim'de yapılması planlanan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü eylemi yasaklandı. 25 Kasım Kadın Platformu ise 19.30'da Taksim Tünel'e çağrı yaptı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul’da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü eylemi yasaklandı.

İstanbul Valiliği, Taksim’de yapılması planlanan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eyleminin yasaklandığını duyurdu.

Yapılan açıklamada “Konu ile ilgili yapılabilecek bir etkinliği gerçekleştirecek grup ve şahıslar ile diğer grup ve şahıslar arasında sözlü ve fiziksel provokatif amaçlı olayların olabileceği, teröre müzahir şahısların bu grupların içinde yer alarak kendi amaçları doğrultusunda suistimal edebileceklerinden hareketle, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşebileceği değerlendirildiğinden, Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde gerçekleştirilecek etkinlikler 25 Kasım 2024 tarihi saat 00.01’den 26 Kasım 2024 günü saat 23.59’a kadar yasaklanmıştır” ifadeleri yer aldı.

KADINLARDAN ÇAĞRI: 25 KASIM YASAKLANAMAZ

25 Kasım Kadın Platformu yaptığı açıklamada kadınları Taksim Tünel'e çağırdı, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz demek için isyanımızla, mücadelemizle yarın 19.30’da Taksim Tünel’de buluşuyoruz!" dedi.

 

 

 

EMEK PARTİSİ: “MÜCADELEDE BİRLEŞELİM!”

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne günler kala, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın öldürülen kadınları suçlayan "Koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi şuradaki ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, vurmuş onu” sözlerini hatırlatan Gürkan, “2024, son 4 yılın en çok kadın cinayeti yaşanan yılı oldu. İktidarın, kadına yönelik şiddet artarken şiddeti münferit gösterme, şiddetle mücadele ediyormuş izlenimi yaratma çabası da orantılı olarak artıyor. Sermayenin ihtiyaçları kadınların insanca, eşit bir yaşam talepleri ile çatışıyor. “Ailenin güçlendirilmesi” örtüsü altında şiddeti artıracak, kadınları güvencesizliğe itecek politikalar bir bir uygulamaya konuyor” afadelerinde bulundu ve açıklamasını mücadele çağrısıyla sonlandırdı: Şiddeti sistematik olarak yaratan bu düzene karşı mücadelede birleşelim!

İSTANBUL BAROSU: İHLALDEN DÖNÜN

Baro, "Valiliği, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM) kararlarına aykırı davranmaktan vazgeçmeye ve kadınların anayasal ve uluslararası hakkını ihlal eden bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

DİSK: TAKSİM'İ KADINLARA KAPATMAK, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR!

"Taksim 1 Mayıs alanının işçilerden sonra 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sesini yükseltmek isteyen kadınlara da kapatılmak istendiğini belirten Çerkezoğlu, “Türkiye'de kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve ayrımcılık hız kesmeden devam ederken, kadınların haklı taleplerini ülkenin kalbinde, kentin merkezi meydanı olan Taksim Meydanı'nda dile getirmesi kimi, neden rahatsız ediyor? Taksim'i kadınlara kapatmak, kadına yönelik şiddettir! Kadın düşmanı politikaların bir parçasıdır! 

TJA: JİN, JİYAN, AZADÎ SESİMİZİ TAKSİM'DEN DUYACAKSINIZ

TJA (Tevgera Jinen Azad/Özgür Kadın Hareketi) yaptığı açıklamada, "İstanbul’da yarım saat arayla aynı fail tarafından 2 kadın katledilirken, Şirin Elmas katledilirken, Beyoğlu'nda bir kadın tacize maruz kalırken failleri engellemeyenler, bugün bir kadın daha eksilmeyeceğiz diyen bizleri engellemeye çalışıyor. Yasalarınızı tanımıyoruz. Haklı mücadelemiz karşısında engellerinizin bir meşruluğu yoktur. Bizler bugün 19.30’da yan yana, omuz omuza mücadelemizi yükselteceğiz. Jin, Jiyan, azadî sesimizi bir kez daha Taksim’den duyacaksınız. Tüm kadınları bu yasakçı zihniyete karşı özgürlükler için Taksim’e çağırıyoruz”  dedi.

ANKARA BAROSU'NDAN EYLEM

Ankara Barosu Gelincik Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle Ankara Adliyesi önünde eylem yaptı. Merkez Başkanı Nazlı Özlem Atmaca, "Kadınların yaşama hakkı pazarlık konusu edilemez. Şiddetle mücadelede atılan her geri adım, toplumun vicdanında silinmez yaralar açar. Eşit ve adil bir toplum için İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak, kadın cinayetlerini ve şiddeti durdurmak hepimizin sorumluluğudur. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, 6284 yaşatır" dedi.

BURSA BAROSU: MÜCADELEMIZI DAYANIŞMA RUHUYLA SÜRDÜRECEĞİZ

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin karar alma sürecinde tüm paydaşların rol oynamasının sağlanması gerekmektedir. Türkiye Barolar Birliği'nin, baroların ve kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin karar alma sürecine katılımı mutlaka sağlanmalı, kadın örgütlerine danışılmalı, dinlenmeli ve destek olunmalıdır. Karar alma sürecinde insan hakları ön planda yer almalı, kadına yönelik şiddet bireysel kadın hakları ihlali olarak kabul edilmelidir. Kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir’de zeytin işçilerini taşıyan traktör römorku devrildi: 5 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İstismar sonucu hayatını kaybeden Sıla bebeğin teyzesi Elif Akyüz şüpheli şekilde öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa