Yazdığı kitabın kendisine verilmesi 'sakıncalı' bulundu
Tutsak Semih Altun'un cezaevinde kaleme aldığı "Basit Bir Demokrasi Örneği" kitabının kendisine verilmesi Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi idaresi tarafından "sakıncalı" bulundu.
Görsel: MA
Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi idaresi, tekli hücrede tutulan siyasi tutsak Semih Altun'un cezaevinde kaleme aldığı "Basit Bir Demokrasi Örneği" kitabının kendisine verilmesini sakıncalı bularak el koydu.
Toplumda yaşanmış olayları kendi penceresinden kaleme alıp öyküleştiren Altun'un kitabı Ekim 2024'te Sidar Yayınları tarafından basıldı. Eserinde toplumun aksayan yönleri, sistemin çocuklar başta olmak üzere toplum üzerindeki etkilerini eleştiren bir şekilde ele alan Altun, Urfa T Tipi Cezaevi'nde 3 yıl önce kitabın taslağını ailesine kargo ile gönderdi. Taslağın gönderilmesinden kısa bir süre sonra Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilen Altun, cezaevine girişi sırasında, Urfa Cezaevi Okuma Komisyonu tarafından okunan kimi yazılar gerekçe gösterilerek 11 gün hücre cezası verildi. Altun'un ailesi, bu süre içinde basılan kitabını, Altun'un bulunduğu Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevine kargo ile gönderdi. Ancak cezaevi idaresi, kitapta "sakıncalı kelimeler" olduğu iddiası ile kitaba el koydu.
Öte yandan kendi yazdığı kitabı kendisine verilmeyen Altun hakkında da disiplin soruşturması açıldı. Ayrıca, verilmeyen kitap nedeniyle koğuşu basılan Altun'un daha önce cezaevi idaresi tarafından "okunan" mektup ve yazılarına tekrar incelenmek üzere el konuldu.
SEMİH ALTUN KİMDİR?
Urfa'nın Hilvan (Curnê Reş) ilçesine bağlı Şiftelî kırsal mahallesinde 1996 yılında doğdu. Ailesi 1997 yılında Urfa merkeze taşındı. İlk ve ortaokulu Urfa merkezde okudu. Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesinde, 28 Ağustos 2015 tarihinde AKP İlçe Başkanlığı binasının camlarının kırılması iddiası ile 3 kişiyle birlikte gözaltına alınıp, tutuklandı. Urfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada Altun, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirme, yasadışı örgüt üyeliği, örgüt propagandası ve patlayıcı madde bulundurma" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Antep İstinaf Mahkemesi tarafından onan karara yapılan itiraz Yargıtay tarafından reddedildi. Yargıtay kararına karşı Altun'un avukatlarının Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun incelenmesi ise sürüyor.
Dosyanın Yargıtay tarafından onaylanması üzerine Altun’un avukatı, Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulundu. (MA)