DEM Partili Kordu, Dersim’deki kadına yönelik şiddeti Meclise taşıdı
DEM Parti Dersim Milletvekili Kordu, Dersim’de kadına yönelik şiddeti ve ceza yasalarının uygulamalarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Dersim’de kadına yönelik şiddet olayları ve ceza yasalarının uygulamalarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Kordu, önergelerinde kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin giderek arttığı bu ortamda, sorunun çözümü için yapılan adımların yetersiz kaldığını hatırlattı. Etkin yaptırımların eksikliği, kadınların şiddet ve tacizlere maruz kalmaya devam etmelerine neden olduğunu belirten Kordu, sosyal destekten ve korumadan yoksun kalan kadınların, yalnız başlarına bırakıldıklarında çok daha büyük ve çözülmesi zor problemlerle karşılaşacağını söyledi.
Kordu, sistematik cinayetlerin karşısında, yalnızca taziye mesajları yayınlayan Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının "Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Müdahale Modeli" gibi sözde çözüm önerileri sunarak, yasal düzenlemeleri etkili bir şekilde kullanmaktan kaçındıklarını vurguladı.
Kordu, Dersim’deki kadın cinayetleri ve davalarına ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları iletti:
- Dersim genelinde Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
- Dersim ve ilçelerinde son bir yıl içerisinde kaç kadın koruma talebi ile yargı mekanizmalarına başvurduğu halde şiddete maruz kalmıştır? Bu şekilde kaç kadın yaşamını yitirmiştir?
- Dersimde erkek şiddeti ve kadına yönelik şiddet vakalarının takibi ve şiddet mağdurlarına yardım sağlanması konusunda yerel yönetimler ile yaptığınız çalışmalar var mıdır? Yapılan ya da yapmayı düşündüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
- Dersimde fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet riski altında olan kadın sayısının güncel olarak tespit edilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
- Son on yıl içerisinde Dersim ilinde kaç kadın öldürülmüştür? Gerçekleşen kadın cinayetlerinin failleri belirlenmiş midir?
- Kadın cinayetlerinin failleri hakkında soruşturması başlatılan kişi sayısı kaçtır? Soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış, kaç kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmiştir?
- Kadın cinayeti faillerinden ceza alan, davası devam eden ve beraat edenlerin sayısı kaçtır? Haksız tahrik’ ya da ‘iyi hal” indirimlerinden faydalananların sayısı kaçtır?
- Son on yıl içerisinde şüpheli kadın ölüm sayısı kaçtır? Yürütülen soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış ve kaçı sonuçlandırılmıştır?
- Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?
- Dersimde üniversitelerde genç kadınların yaşam güvencesinin olmadığı iletilen sorunlar arasındadır. Taciz, istismar, şüpheli kayıp ve şiddet sebebiyle yaptıkları başvuru ve sonuçlanan dava sayısı kaçtır?
- Kadına yönelik ekonomik, duygusal, fiziksel, cinsel ve dijital şiddet için başvuracağı mekanizmaları çoğaltmak, için yapılan çalışmalarınız nelerdir?
- Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin dosyalara konulan “gizlilik” kararları ve yayın yasakları sayısı kaçtır?
Kordu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a da Tunç’a yöneltilen sorular dahil şu soruları ekledi:
- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu tür davalara müdahil olması, yargılamalarda kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir katkı sağladığına ilişkin bir veriniz var mı?
- Dersim ili ve ilçelerinde kadınların özgür ve eşit yaşayabileceği alanların çoğalması için 2025 bütçesinde istihdam sorunlarını çözecek yeni projeleriniz ve ayırdığınız bütçe nedir? (HABER MERKEZİ)