GMİS üyelerinden Çayırhan'a destek: Madenciler iş yavaşlattı, baretler yere vuruldu
Genel Maden İşçileri (GMİS) üyesi madenciler, Ankara Çayırhan'da özelleştirmeye karşı direnen madencileri yalnız bırakmadı. İş yavaşlatan GMİS üyeleri "Özelleştirme sevdasından vazgeçin" dedi.
İLGİLİ HABERLER
‘Çayırhan maden işçisi kardeşlerim yalnız değilsiniz’
Madencilerin beklediği Bakanlık görüşmesinden sonuç çıkmadı | Çayırhan'da eylem devam ediyor
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Ankara Çayırhan'da özelleştirmeye karşı eylem yapan enerji ve maden işçilerine destek için örgütlü olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı müesseselerde gündüz vardiyası öncesi basın açıklaması yaparak iş yavaşlattı.
ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI BARETLERİNİ YERE VURDULAR
Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra Müessese Müdürlükleri ile Gelik İşletmesi ve Maden Makinaları Fabrikası'nda çalışan işçiler, Ankara Çayırhan'da linyit işletmesi ile termik elektrik santralinin özelleştirilmesi için başlatılan sürece tepki olarak eylemlerine başlayan enerji ve maden işçilerine destek için iş yavaşlattı, işe geç başladı.
GMİS tarafından düzenlenen eylemde, Kozlu Şube Başkanı Dursun Başbakıcı, Üzülmez Şube Başkanı Sefer Karakabak, Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan, Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, Merkez Servisleri Şube Başkanı Aysel Yaman Kocabaş, bağlı bulundukları işyerlerinde, Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş Gelik İşletmesi'nde, Şube Sekreteri Murat Sarı ise Kilimli İşletmesi'nde gündüz vardiyası öncesi işçilere ortak basın metnini okudu.
“Birleşe birleşe kazanacağız”, “Maden işçisi yalnız değildir”, “Özelleştirmeye karşı omuz omuza” sloganları atan işçiler, eylem sonunda baretlerini yere vurarak kamu kurumlarına yönelik tüm özelleştirme girişimlerine tepki gösterdi.
"ÖZELLEŞTİRME SEVDASINDAN VAZGEÇİN"
"Yarın bize de gelir bu sıralar. Gün birlik zamanı. Herkes taşın altına elini koyacak. Yukarıdakilerde görevini yapacak. Birlik beraberlik için bunların üstesinden geleceğiz" diyen GMİS yöneticileri ortak basın açıklamasında Çayırhan işçilerinin yanında olduklarını dile getirdi: "Bu karardan derhal vazgeçilmeli, maden ve termik santralin kamu eliyle işletilmeye devam etmesi gerekmektedir. Bizler, GMİS ve maden işçileri olarak yıllardır özelleştirmelerin ülkemize büyük zararlar verdiğini anlattık. Bugün, ne kadar haklı olduğumuz maalesef ortaya çıkmıştır. Günümüzde uğrunda savaşların yaşandığı enerji ve maden iş kollarında bizi yönetenler artık bu özelleştirme sevdasından vazgeçmelidir."
Açıklamada "tam bağımsız enerji" hedefine ancak kamu eliyle üretim ile ulaşmanın mümkün olduğu belirtilirken Çayırhan işçilerine de şöyle seslenildi: "Yalnız değilsiniz. Zonguldak, Bartın'da bulunan madenciler, Tavşanlı'da bulunan madenciler, MTA'nın 12 bölgesinde bulunan işçiler sizlerin yanındadır. Bugün eylemlerine devam eden enerji ve maden işçilerine buradan iş yavaşlatma eylemi ve baretlerimizi yere vurarak tepkimizi ortaya koyuyoruz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın işçilerin birliği."
BAŞKAN YEŞİL'DEN ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI MÜCADELE SÖZÜ
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, özelleştirme kararından vazgeçilmemesi durumunda Çayırhan'da eylem yapan enerji ve maden işçilerinin vereceği kararlar doğrultusunda her türlü mücadeleye hazır olduğunu bildirdi.
MADENCİLERDEN ÇAYIRHAN İŞÇİLERİNE: YANINIZDAYIZ
Evrensel’e konuşan TTK maden işçileri Çayırhan işçileri ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken, kendilerinin de sürekli özelleştirme tehdidi altında olduklarını hatırlattı. TTK Amasra Müessesinde çalışan işçiler, ocaklarının -400 kotunun altının Hattat Holding’e redevansla verildiğini, burada özelleştirmenin işçilerin yaşamını nasıl etkilediğini birebir gördüklerini söyledi. TTK işçisi, “Bizim yanı başımızda Hattat var, işçiler daha ucuza daha güvencesiz çalışıyor. İş güvenliği zafiyeti çok fazla olur, ki biz devlet eliyle çalışırken bile büyük kaza yaşadık, sürekli de iş kazaları oluyor. Kelle koltukta yerin altında çalışıyoruz zaten. Bugün Çayırhan işçilerine yarın bize. Sıra bize de gelecektir. Özelleştirme bize bir şey kazandırmaz daha çok şey götürür. Daha önce Karadon’u özelleştirmek istediler biz kendimizi yeraltına kapatıp bunu engellemiştik. Karşımızda dediğim dedik, her şeyi satan bir iktidar var. 91’de insanlar fedakârlık yapıp Mengen’e kadar yürümüş. O ruhun olması lazım. Çayırhan işçilerinin yanındayız, elimizden ne gelirse yapmalıyız. Sendikamız önderliğinde her türlü eylemi yaparız. Bizim de bunu yaşamamıza ramak var, daha caydırıcı eylemler yapıp güçlü olduğumuzu göstermeliyiz. Bu karardan vazgeçilene kadar gerekirse biz de kendimizi ocağa kapatmalıyız ki geç kalmış olmayalım. Sendikamız öncülüğünde biz daha caydırıcı eylemler için hazırız” dedi.
Amasra TTK’da çalışan bir başka maden işçisi de, “Çayırhan işçilerinin sonuna kadar yanındayız. Sendikamız karar alırsa onlarla Ankara’ya da yürürüz. Çayırhan işçileri kendilerini yalnız hissetmesinler. Amasra’daki madenciler olarak biz onların yanındayız” diye seslendi.
“MADEN SEKTÖRÜ PEŞKEŞ SEKTÖRÜ OLDU”
Üzülmez TTK’dan bir maden işçi ise, özelleştirmenin işçiler için büyük bir kayıp olduğunu söyleyerek, “AKP döneminde özelleştirme kat kat arttı. Özellikle de Türkiye’de AKP ile birlikte maden sektörü peşkeş sektörü oldu. Eskiden enerjide bağımsız olmak istiyorduk ama Türkiye’de şimdi satılmadık ne kaldı? Özelleştirme işçi için büyük hak kayıpları demek. Ücretlerin düşürülmesi, haftada 2 gün iznin ortadan kalkması, kamunun verdiği bayram izinleri 9 günse bunun 4 güne indirilmesi, ikramiyelerin gasp edilmesi demek. Özelleştirmeyle sendikalaşma hakkı da alacağın ücret de patronun iki dudağı arasında olur, ‘kapıda sıra var, işten attım’ der işten atar. İş güvencesi ortadan kalkar. Aynı zamanda taşeron şirketlerin de o sahada cirit atması anlamına gelir. Görüyorsunuz burada göçmen işçiler bu taşeron ocaklarda ölüyor, sahip çıkanı yok. Bu yüzden biz işçiler özelleştirmeye karşı birlikte birlikte etmeliyiz” dedi.
SLOGANIMIZ: BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR
Üzülmez işçisi, “Biz bugün birlikteliğimizden güç doğar dedik eylem yaptık. Bu tahminimce basın açıklamasıyla da kalmaz. Çünkü tabanda da böyle bir talep var. Oraya gelen özelleştirme buraya da sıçrar diye tartışıyoruz. Biz Çayırhan işçilerinin yanındayız. Bizim sloganımız; ‘birlikten güç doğar’. Biz hangi sendika diye bakmıyoruz, oradaki işçi ile buradaki işçi birdir diye bakıyoruz. Dayanışma göstereceğiz, Çayırhan işçileri kendilerini yalnız hissetmesinler. Her daim yanlarında olacağız. Bugün basın açıklaması yaptık, yarın da başka eylemler yaparak desteğimizi göstereceğiz” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et