25 Kasım 2024 15:09

DEM Parti’den kadına yönelik şiddete ilişkin araştırma önergesi

DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarının güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddetin, cinayetlerin önlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerin araştırılması, gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Koçyiğit, kadın cinayetlerine karşı alınan önlemlerin ve uygulanan yaptırımların oldukça yetersiz kaldığını belirterek, “Katiller, haksız tahrik indirimi alarak cezalarını çok hafif bir şekilde atlatmakta, bu durum kadınları öldürmeye cesaretlendirici bir etki yaratmakta ve ne yazık ki her gün en az 3 kadın katledilmektedir” dedi.

Van’da Rojin Kabaiş’in ölümünü de hatırlatan Koçyiğit, “Son olarak Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümü, bu durumun son örneklerinden biridir. Genç bir kadının ölümü ‘şüpheli’ olarak nitelendirilmiş ve kamuoyuna yeterli bilgi sunulmamıştır. Şüpheli ölümlerin kapsamlı ve titiz bir şekilde soruşturulmadığı her an, kadınların maruz kaldığı şiddet görmezden gelinmekte ve failler cesaretlendirilmektedir” diye ekledi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Jinnews Ekim ayı şiddet çetelesini de gerekçesinde sunan Koçyiğit, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre ; 2024 yılının ilk 10 ayında 261 kadın cinayeti işlenmiş, bunların 150’si şüpheli ölüm, 111’i ise kadın cinayeti olarak kaydedilmiştir.  Jinnews Ekim ayı şiddet çetelesine göre de 43 kadın ve 6 çocuk katledilmiş, 22 kadın ve 4 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu veriler şimdiye kadarki en yüksek rakamlar olarak kendini göstermiştir” bilgilerini aktardı.

“CEZASIZLIK POLİTİKALARI KADIN CİNAYETLERİNİ ARTIRDI"

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden 2021 yılında alınan geri çekilme kararını hatırlatan Koçyiğit, “Çekilme kararı, kadınların yaşam hakkını tehlikeye atan ve kadına yönelik şiddetle mücadelede ciddi bir gerileme yaratan bir adım olmuştur. Türkiye, kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddete dair cezai ve başka hukuki yaptırımları zorunlu kılan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek, ağır yaptırımlar içeren suçları meşru göreceğini de ilan etmiştir. 6284 sayılı kanunun uygulanmaması, medya aracılığıyla kadınlara yönelik yapılan cinsiyetçi açıklamalar, kadın örgütleri ve Sivil Toplum Örgütlerinin kadına yönelik şiddeti önlemede yaptıkları talep ve önerilerin dikkate alınmaması, cezasızlık politikaları, ALO şiddet hattı, KADES gibi kadına yönelik şiddeti önleyebilecek uygulamaların hayata geçirilmemesi kadın cinayetlerini artıran hususlar olarak görülmektedir” dedi.

“KAYYIMLAR KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEYİ HEDEF ALIYOR”

Ayrıca yerel yönetimlere atanan kayyımların etkisiyle de kadına yönelik şiddetle mücadelenin olumsuz etkilendiğini ifade eden Koçyiğit, “2014 yılından itibaren, kayyımların, kadın sığınma evleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele birimlerini hedef alan uygulamaları, bu alandaki kazanımları büyük ölçüde geriletmiştir. Yine Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde yaşanan kadın katliamları, kaybedilme, cinsel saldırı suçlarının faillerinin önemli bir kısmının polis, korucu, uzman çavuş gibi üniformalılar olduğu bilinmektedir. Yürütülen özel politikalar üniformalı failleri cezasızlık zırhı ile korumaktadır” diye belirtti.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE POLİTİKALARI GÜÇLENDİRİLSİN”

Koçyiğit son olarak şunları kaydetti: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için cezasızlık politikalarına son verilmesi, faillere caydırıcı cezaların verilmesi, şüpheli ölümlerin titizlikle soruşturulması ve İstanbul Sözleşmesi ilkelerine daha fazla vakit kaybedilmeksizin geri dönülmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler doğrultusunda ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir kez daha kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarının güçlendirilmesi, kadın cinayetlerinin etkin şekilde soruşturulması ve önleyici tedbirlerin artırılması amacıyla Meclis araştırması açılması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Tekin "Kreşlerle ilgili bizim yazımız yok" dedi, İmamoğlu belge yayımladı

SONRAKİ HABER

Teğmenlerin ihraç talebinin görüşüleceği YDK toplantısı ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa