Taşeron işçilerden SASA’ya cevap: Asıl işveren olarak sorumlusun

Adana’da SASA Polyester’in PTA Projesi’nde çalışan, işlerini bitirdikten sonra işten atılıp alacakları ödenmeyen işçiler asıl işveren SASA’ya seslendi: Asıl işveren olarak sorumlusun

25 Kasım 2024 16:06
Paylaş

Adana’da SASA Polyester’in PTA Projesi’nde işlerini tamamlayan ve ardından işten çıkarılan taşeron işçiler, ödenmeyen alacakları için fabrika önünde eylemlerine devam ediyor. Gemont Endüstri bünyesinde çalışan işçilerin alacakları arabulucu sürecinde 15 Kasım tarihine kadar alacakların ödeneceği taahhüt edilmesine rağmen halen ödenmedi. Borçlu olanın taşeron firma olduğunu söyleyen SASA’ya cevap veren işçiler arabulucuda imzalanan anlaşma belgesini göstererek “Borçlu değilsen belgede neden imzan var?” diye sordu.

SASA BORÇTAN SORUMLU OLMADIĞINU SAVUNDU

Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) Fabrika önündeki eyleme Emek Partisi üye ve yöneticileri, Cumhuriyet Halk Partisi ve Kaldıraç dergisi okurları destek ziyaretinde bulundu. Eylemin başlanasının ardından SASA Polyerster kendi X hesabından eylem yapan işçilerin kendi işçileri olmadığı iddiasında bulunan bir paylaşım yaptı, Kendilerinin de Gemont’tan alacakları olduğunu savundu.

SASA paylaşımında “Söz konusu haberler ve sosyal medya paylaşımlarının, şirketimizin çalışanlarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmayan taşeron firmaların işçileriyle ilgilidir. Bu haberlerde yer alan iddialar, SASA çalışanlarını kapsamamakta olup işçi haklarına ve sosyal güvenliğe verdiğimiz önemin bir sonucu olarak, şirketimizde tüm ödemeler titizlikle takip edilmekte ve hiçbir aksama yaşanmamaktadır. İşçilerin maaşlarını alamadıkları için şikayette bulundukları taşeron firmaya SASA’nın hiçbir borcu bulunmamakta olup tam tersine bu taşeron firmadan SASA’nın da alacağı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İŞ KANUNUNA GÖRE SORUMLUSUNUZ”

Bu paylaşıma tepki gösteren Yapı Yol-İş MYK Üyesi Barış Kaya, işçilerin arabulucuda imzaladığı anlaşma belgesinde SASA Polyester’in de bir taraf olarak alt işveren alacakları ödediği takdirde borcunun bulunmadığının yazılı olduğunu ifade etti. İş Kanunu’na göre üst işverenin işçilerin alt işverenden ücret ve tazminat alacaklarından sorumlu olduğunu ifade eden Kaya, “İşçileri manüple etmeyi bırakın. Biz yasaları biliyoruz. Hakkımızı almadan hiçbir yere gitmeyiz. İnşaat işçilerinin alın terini hiç kimse gasp edemez” dedi.

"MÜCADELE BİRLEŞTİĞİNDE KAZANAN İŞÇİLER OLACAK”

EMEP MYK Üyesi Halil İmrek, “İnşaat işçilerini örgütsüz örüyorlar. Sendikasız görüyorlar. Ücretlerini vermeyiz ve inşaat işçilerinin ücretlilerine çökeriz diyorlar. Ama inşaat işçileri bir araya geliyor, sendikalaşıyor. Daha önce de birleşip haklarını aldılar. Şimdi de alacaklarından bir kuşkumuz yok. Ankara Çayırhan'da madenciler 300 metrede, inşaat işçileri burada geceleri aç yatmadıkları, gündüzleri işsiz gezmedikleri bir ülke için mücadele ediyor. Tüm işçilerin mücadelesi birleştiğinde kazanan işçiler olacak. İşçiler kazandığında halkımı kazanacak” dedi.

CHP İl Emek Bürosu’ndan Bayram Güneşer, “Buraya işçi kardeşlerimizin haklarını alması için destek olmaya geldim. İşçiler artık örgütsüz değildir. Örgütsüz olmadıkları için haklarını arıyorlar. İşçiyi yoksul bırakmak sizin için kazanç değildir. Yazık değil mi, emek vermişler işçiler emeklerinin karşılığını istiyor” diyerek işçilerin haklarının ödenmesini istedi.

“BİRLEŞİRSEK EMEĞİMİZİ KİMSE YİYEMEZ”

İşçilerden Serhat Çığıraçan, “Sabah 7’e evden çıkıp gece evde oluyordum. 2 yaşında bir çocuğum var. 2 yaşına nasıl geldiğini bilmiyorum. Oradaki her bir boruda benim emeğim var. Sizler sevetinize servet katarken bizler aç uyuyorduk. İçeride çalışan emekçi kardeşlerim, bugün birlik günü. Biz birleşirsek kimse emeğimizi yiyemez” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Kara: Ekonomik başarısızlıklarını deprem bölgesine fatura etmeye çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 15 günde 523 Filistinliyi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa