Filistin için şiir okunacak | ‘Enternasyonal bir barış yaratılana kadar susmayacağız’
Şair, yazar ve çevirmenler "İfade Özgürlüğü ve Filistin ile Lübnan’la Dayanışma" için okuma etkinliği düzenliyor. Katılımcıların şiirler okuyacağı etkinlikte acil ateşkes çağrısında bulunulacak.
"İfade Özgürlüğü, Filistin ve Lübnan’la Dayanışma" etkinlik afişi
Şeyma AKCAN
İstanbul
Bağımsız yayınevleri, şairler, yazarlar ve çevirmenlerden oluşan bir grup, "İfade özgürlüğü ve Filistin ile Lübnan’la dayanışma" için 29-30 Kasım tarihleri arasında, 24 saat sürecek uluslararası ve çevrim içi bir okuma etkinliği düzenliyor. Türkiye’den katılımcılarla yapılacak program 30 Kasım saat 15.30’da başlayıp 16.30’a kadar devam edecek.
Her yıl gerçekleşen bu etkinlik, şiirin sınır tanımadığını ve ifade özgürlüğünün sesi olabileceğini hatırlatarak "sarsılmaz bir dayanışma ruhu yaratmayı" hedefliyor ve şiirin tanıklık ettiğine vurgu yapıyor.
Şiir okuyarak etkinliğe katılacaklardan Şair Betül Dünder ve Yazar Said Aydın etkinliğe dair gazetemize konuştu.
‘DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE SOYKIRIM YAŞANIYOR’
Yazar Said Aydın, “Dünyanın gözü önünde adeta bir soykırım, katliamlar zinciri yaşanıyor. Dolayısıyla küçük bir yan yanalık ihtimali bile, tarafını belli etmek, zaten durduğun tarafı bir kere daha hatırlatmak ve bunu şiir aracılığıyla yapmayı anlamlı buluyorum. Filistin ile Türkiye halklarının, Filistinlilerin direnişiyle, Türkiye sol hareketinin, Kürt özgürlük hareketinin ilişkisi çok eski bir ilişkisi var. Dolayısıyla burada biz Türkiye’den kimi şairler olarak bir ses yükseltme ihtimalini bu ilişkinin devamı olarak da yapıyoruz” diyerek kendisini davet ettikleri için Pinsapo Press ve Öykü Tekten’e teşekkür ettiğini belirtti.
‘HER BİRİMİZ BU SORUMLULUĞUN BİR PARÇASIYIZ’
Geçen sene ilki yapılan uluslararası okuma etkinliğine de katılan Şair Betül Dünder, İsrail’deki devlet terörünün bir an önce bitmesi için söz aldıklarını hatırlattı. Bu seneki etkinliğe dair Dünder, “Bizler sözünü şiirini yaşamla denkleştirenler; yeryüzündeki bu örgütlü kötülüğe karşı uluslararası edebiyatçılar dayanışması içinde yer alıyoruz. Türkiye’den şairler -ve büyük çoğunluğu şair kadınlar- bu sefer daha kalabalığız ve sadece Filistin için değil, saldırı altındaki Lübnan halkı için de bir araya geleceğiz” dedi.
Filistin ve Lübnan’da direnenlerin yanında olduklarını duyurduklarını bildiren Dünder, “Fiili olarak hiçbirimizin bu zulmü, katliamı bitirme şansımızın olmadığını biliyoruz. Ancak orada direnenlerin yanında olduğumuzu bir şekilde duyurmak zorundayız. Her birimiz bu sorumluluğun bir parçasıyız. Özgür Filistin için. Halkların kendi kaderini tayin hakkını savunmak adına bugün ve daima susmayacak, enternasyonal bir barış yaratılana kadar olmamız gereken yerde olacağız” ifadelerini kullandı.
ACİL ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNULACAK
Katılımcılar ve dinleyicilerin çevrim içi ortamda buluşacağı etkinlik, Filistin’deki Filistinli şairlerin katılımıyla başlayıp dünyanın başka yerlerinde okumalarla devam edecek. Katılımcılar, kendi dillerinde şiirler paylaşarak sözcüklerin birleştirici gücünü bir kez daha gösterecek ve acil ateşkes çağrısında bulunacak.
Etkinliğin Türkiye programını New York merkezli Pinsapo Press’in kurucularından Öykü Tekten hazırlayıp sunacak. Katılımcılar arasında Selim Temo, Betül Dünder, Nur Saka, Gonca Özmen, Nilay Özer, Mehmet Said Aydın, Aslı Serin, Nergihan Yeşilyurt, Zeynep Arkan, Pelin Özer, Asuman Susam, Betül Tarıman ve Yelda Karataş yer alıyor.
Etkinlik düzenleyicileri, "İfade özgürlüğüne olan bağlılığımızı sürdürüyor, şiddet ve baskıya maruz kalanların yanında duruyoruz. Edebiyatın, şiirin ve dilin uluslararası dayanışmadaki gücünü hatırlamak ve hatırlatmak için, bu çağrıya destek veren herkesi 29 Kasım’da, Filistin saatiyle 17.00’de (EET) bize katılmaya davet ediyoruz" diyor.