Koruyucu sağlık paralı ve bilim dışı olamaz
Aile hekimliğinde sevk sistemi değişikliği ile özel rapor ücreti ve geleneksel tıp uygulaması getirilmek istenmesine hekimler tepkili: “Hastanı bırak paraya bak, ilacı bırak hacamat yap deniyor."
Kübra KIRIMLI
Ankara
İktidar milletvekillerinin imzasıyla Meclis gündeme getirilen kanun değişikliğiyle aile hekimliği sisteminde köklü değişiklikler yapılmak isteniyor. Teklifle mesai dışı çalışma, özel raporlar ve yabancı uyruklular için sağlık hizmeti ücreti olacak, sevk sistemi değişecek, geleneksel tıp hizmeti verilmesinin yolu açılacak.
Yapılmak istenen değişiklikleri gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, derdi para kazanmak olanlara şu hatırlatmayı yaptı: “Koruyucu sağlık hizmetinin parayla, kârla işi olmaz.” Koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Uyan “Bunu sağlayamayanlar istifa edip gitmeli. Daha özel hastanelerdeki bebek ölümlerine dair pisliği ortaya çıkaramayanlar çıkıp aile sağlığı merkezlerine (ASM) paralı bir sistemi getireceğiz diyor. Biz bunun karşısında dururuz. Sağlığın içine para karışınca o sağlık sistemi çürür, kokar! İşte yenidoğanda yaşananların sebebi buydu” diye konuştu.
‘İLACI BIRAK, HACAMAT YAP DENİYOR’
Aile hekimliğinde geleneksel-tamamlayıcı tıp denen uygulamaların yeri olmadığına işaret eden Dr. Uyan, “Reçetede antibiyotik yazmamıza karışanlar şimdi de bize sülük-hacamat yapın diyor. ‘Geleneksel tıp’ demeleri tesadüfi değil. Bununla ilk kez karşılaşmıyoruz. Kanıtlanmayan yöntemlerin ASM’de uygulanmasını kabul etmiyoruz. Ve biz geleneksel tıp denen uygulamaların doğurduğu olumsuz sonuçları hastalarımızdan biliyoruz. Buna karşı mücadele edeceğiz” dedi. Aşıdan kaynaklı ateşlenen çocuğa, her annenin bildiği ateş düşürücüyü belirlenen ortalamanın üstünde yazıklarında aile hekimlerine para cezası verildiğini belirten Uyan “Benim derdim çocuğun ateşlenmesi iken bakanlık ‘Boş ver ateş düşürücüyü, sülük ve hacamat ile yoluna devam et’ diyor bu kanun teklifiyle. Bunlar akıl alır işler değil” dedi.
‘DOKTORUZ, TÜCCAR DEĞİLİZ’
Ücretli raporlardan aile hekimlerinin ciddi kâr elde edileceği açıklamalarına da cevap veren Uyan, “Biz esnaf, tüccar değiliz! Bizim amacımız kâr elde etmek, gelen hastadan para kazanmak falan değil! Bu cümleleri sarf edenlerin kafasında paradan başka bir gerçek yok. Bizim derdimiz koruyucu sağlık hizmetleri. Biz sağlık sistemindeki birinci basamağız. Birinci basamaktaki hiç kimse vatandaştan verdiği hizmet karşılığında para alamaz. Biz parasız, ücretsiz ve ana dilinde verilen bir sağlık sistemini savunuyoruz” dedi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin parasız verilmesi gerektiğini hatırlatan Uyan “Bunu sağlayamıyorsanız istifa edin gidin! Daha özel hastanelerdeki bebek ölümlerine dair pislik orta yerde dururken çıkıp ‘ASM’lere de paralı sistemi getireceğiz’ diyorlar. Sağlığın içine para karışınca o sağlık sistemi çürür, kokar! İşte yenidoğanda yaşananların sebebi buydu; paraydı” tepkisini göstererek hekimlik onuru, mesleki bağımsızlık ve reçete özgürlüğü için aralıkta aile hekimleri olarak 5 gün daha iş bırakacakları duyurusunu yaptı.
‘ÇALIŞANA ŞİDDET, VATANDAŞA EZİYET OLUR’
İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerindeki yoğunluğun azaltılması için sevk sistemi ve katkı payının yüzde 50 düşürülmesi uygulamasının kışkırtılmış sağlık talebini daha da körükleyeceğine işaret eden Uyan “ASM’ye gelen bir kişi ‘Ben kardiyolojiye gitmek istiyorum’ derse olay çıkar. Muayene ardından hastanın sevk edilmesinde bir sorun yok, biz zaten bunu yapıyoruz. Ama ayakları kırık bir sistemde sevk sistemi, çalışana şiddet, vatandaşa eziyet olur. Kısaca koruyucu sağlık sisteminden anladıkları yok. Şirket yönetir gibi sağlık sistemini yönetmek istiyorlar. Bu sistem ellerinde patladı ama hâlâ akıllanmıyorlar. Biz halk sağlığını korumak istiyoruz” dedi.
Evrensel'i Takip Et