26 Kasım 2024 23:48

TBMM Genel Kurulu'nda grup önerileri AKP-MHP oylarıyla reddedildi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Genel Kurul'da Saadet Partisi'nin "vize işlemlerinde yaşanan sorunların sebeplerinin araştırılması", İYİ Parti'nin "eğitimde yaşanan sorunlar ve okullardaki temizlik sorunu", DEM Parti'nin "kayyum atamalarının yaratacağı sorunlar" ve CHP'nin "belediyelerin ve kamu kurumlarının kreş, anaokulu açmasının yaygınlaştırılması"na ilişkin grup önerilerinin gündeme alınması ayrı ayrı görüşüldü.

CHP'nin "belediyelerin ve kamu kurumlarının kreş, anaokulu açmasının yaygınlaştırılması" önergesinde konuşan Yaşar Tüzün, "CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu dönemde Biz ne için Anayasa Mahkemesi'ne, 'Bu AKP işbirlikçisi olan tarikat ve cemaatler var. Bunlara anasınıfı ve anaokulu açma yetkisi veriliyor. Dolasıyla bu anayasa aykırıdır' diye müracaat ettik ve haklı çıktık. Anayasa Mahkemesi, bizim müracaatımızı kabul etti. Tarikatların, cemaatlerin anasınıfı açmamasını kabul etti. Sapla samanı karıştırmayalım" diye konuştu.

GERGERLIOĞLU: "KÜRTÇE KONUŞTUM, BIR KÜRT OLAN SAYIN BEKIR BOZDAĞ SESIMI KESTI"

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Türkçe ve Kürtçe "kayyum değil demokrasi" yazılı dövizlerle kayyum atamalarını protesto etti. Gergerlioğlu, Kürtçe konuştuğu sırada mikrofonunun kapatılmasına, "Vallahi arkadaşlar Meclis tarihi bunu da gördü. Ben bir Türk'üm, Kürtçe konuştum, bir Kürt olan Sayın Bekir Bozdağ sesimi kesti. AK Parti'nin hali budur arkadaşlar; işte, görüyorsunuz" dedi.

Koçyiğit: "MUNZUR DAĞLARI'NA MADEN SAHASI AÇMAK İSTİYORSUNNUZ"

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Dersim’e kayyum atanmasına tepki gösterdi. Koçyiğit, "Dersim sadece bir coğrafyanın adı değil, Dersim bir hakikat aynı zamanda. Meseleniz sadece Dersim'in kültürünü, tarihini yok etmek de değil; aynı zamanda oradaki kaynaklara da çökmek istiyorsunuz. Şimdi, tespit etmiş sizin uluslararası tekelleriniz ve onun yerli iş birlikçi maden şirketleri, bütün, Munzur Dağları'na maden sahası açmak istiyorsunuz" diye konuştu.

KAYA: "OVACIK HALKININ İRADESİNİ NEREYE KOYACAĞIZ?"

Saadet- Gelecek Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, “Diyelim ki Ovacık Belediye Başkanı 12 sene önceki bir cenazeye katıldığı için terör örgütü üyeliğinden ceza aldı. Peki, Ovacık Belediyesindeki Meclis üyelerinin kabahati ne? Ovacık Belediye Başkanına ya da meclis üyelerine oy veren Ovacık halkının iradesini nereye koyacağız?" diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, daha sonra "Köy Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin" görüşmelerine başlandı. (POLİTİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et