25 Kasım talepleri ve kazanımları
Taleplerimizin kalıcı kazanımlarla sonuçlanması için birlik olmayı bırakmamalı, yalnızlık duygusunu kırıp savaşmaya devam etmeliyiz.
Fotoğraf:Evrensel
Hazırlık öğrencisi
ODTÜ
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için ODTÜ’lü Kadınlar olarak 21 Kasım’da yaptığımız bir yürüyüşte bir araya geldik. Bu yürüyüşü beraber ördüğümüz Hazırlıktan bir arkadaşımızla kadın mücadelesinde 25 Kasım’ın önemine ve güncel gelişmelere dair konuştuk.
Öncelikle arkadaşımıza 25 Kasım’a hangi taleplerle katıldığını sorduk ve “Birçok talep arasından özellikle güvenli yaşam alanlarının ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemli olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi, hem kapsayıcılığı hem de uygulandığı taktirde caydırıcılığı ve şiddetin önlenmesi açısından önemli” cevabını aldık. Sonrasında kazanımlarımızı nasıl kalıcılaştıracağımıza dairse “Taleplerimizin kalıcı kazanımlarla sonuçlanması için birlik olmayı bırakmamalı, giderek daha da fazlalaşmalı, taleplerimizin neler olduğu konusunda net olmalıyız” diye ekledi.
25 KASIM’I DAHA ÇOK DUYURMALI VE ÖNEMİNİ VURGULAMALIYIZ
25 Kasım’ı örgütleme sürecini “Hazırlık süreci oldukça yoğundu ama bence en önemli kısmı birçok kadının 25 Kasım’a dair bilgisinin olmaması ya da çok az olması. 25 Kasım’ı daha çok duyurmalı, neden önemli olduğunu daha çok anlatmalıyız” şeklinde değerlendiren arkadaşımız 25 Kasım’ın önemini de “25 Kasım’ın kadınların bir araya gelebilmesi ve güvenli alanlar oluşturabilmeleri için mücadelenin başlangıcı olduğunu düşünüyorum. Böyle bir günde hepimizin yüz yüze olduğu şiddetle beraberce savaşmak kadınları güçlendirebilir, yalnızlık duygusunu bir nebze de olsa kırıp savaşmaya devam etmek açısından önemli olabilir” diyerek özetledi.
Son olarak hazırlık sürecinin ve yürüyüşün kazanımı olarak “Bence bu hazırlık süreci kadınların yeni topluluklar ve bağlar edinmeleriyle, mücadele alanı bulmalarıyla sonuçlandı” yorumunda bulundu. Kalkmadan önce İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yaşananlara dair konuştuk ve arkadaşımızın değerlendirmesi “Faillere karşı bir cezasızlık politikası izlenirken eylem yapmak anayasal hak olmasına rağmen İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü’nün yönetiminin feshedilmesi kabul edilebilir değildir” yönündeydi.