Avukatlardan, Şiar Rişvanoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki
Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi, dün gözaltına alınan avukat Şiar Rişvanoğlu için adliye önünde açıklama düzenledi.
Ankara merkezli 31 ilde düzenlenen operasyonlar kapsamında Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınan Avukat Şiar Rişvanoğlu için üyesi olduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, adliye önünde açıklama yaptı. Avukatlar, meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti. Basın açıklamasına iki baro yöneticisi de katılarak destek verdi.
ÇHD: HUKUK KURALLARI ÇİĞNENDİ
Basın açıklamasını okuyan Avukat Baran Taygun Metin, meslektaşlarının sadece bir kişinin ifadesi ile gözaltına alındığı bilgisi aldıklarını paylaştı.
Avukatların evinin Cumhuriyet savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan baro temsilcisinin katılımı ile aranabileceğini ifade eden Metin, “Avukatlara ve hak savunucularına yönelik devlet eliyle saldırılarla güne başladık. Baroya haber verilmeden yapılan baskın ve zorunlu baro temsilcisiz arama gibi uygulamalar, hukukun açık ihlalidir” dedi.
"İŞÇİLERİN, KADINLARIN, ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLDU"
Gözaltıların, iktidar ve yargı eliyle demokrasiye doğrudan bir saldırı anlamına geldiğini dile getiren Metin, "Demokratik toplumun farklı alanlarında mücadele eden kişilere yönelik bu baskılar kabul edilemez” dedi.
Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun halkın ve emekçilerin hak mücadelesinde aktif bir savunucu olduğunu ifade eden Metin, sosyalist kimliği ve insan hakları savunucusu olarak, işçi sınıfı, kadınlar, LBGTİ'lerden öğrencilere kadar birçok kesimin hak mücadelesinde yer aldığına dikkat çekti. Rişvanoğlu’nun devrimci avukatlık pratiğinin bir parçası olduğunun altını çizen Metin, “Gözaltılarla, tutuklamalarla devrimci avukatlık geleneğimizi teslim alamazsınız” diye belirtti.
Dernek üyeleri, sürecin takipçisi olacaklarını ve meslektaşları serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
"AVUKATLIK SİYASİ İKTİDARIN BELİRLEYECEĞİ BİR MESLEK DEĞİLDİR"
Adana Barosu’nun eski başkanlarından Mengücek Gazi Çıtırık da avukatlık mesleğinin siyasi iktidar tarafından şekillendirilemeyeceğini vurgulayarak meslektaşlarına destek çağrısında bulundu. Çıtırık, avukatların dünya görüşleri ve mesleki deneyimlerinden hareketle tavır belirlediğini ifade ederek şunları söyledi: "Kimin avukatlığını nasıl yapacağımıza biz karar veririz. Bu, mesleki ve kişisel mücadeleyle kazanılan bir haktır. Şiar Rişvanoğlu, ezilenlerin, yok sayılanların ve farklılıkların yanında yer alarak demokrasi mücadelesinde bedel ödemiştir."
"ADANA BAROSU SESSİZ KALMAMALI"
Çıtırık, Adana Barosu’nun gözaltına alınan meslektaşlarına sahip çıkmadığını ifade ederek Adana Barosu’nu "12 yıl hizmet ettiğim baromun bu durumda üç maymunu oynaması kabul edilemez. Meslektaşına böylesi bir günde sahip çıkmayacaksan o koltukta oturmayı sorgulamalısın. Bu, mesleki dayanışmanın çiğnenmesidir." diyerek eleştirdi.
Çıtırık, tüm baroları ve hukuk camiasını mesleki dayanışma göstermeye davet etti: "Biz bu mücadeleyi büyütmek ve toplumsal tabana yaymak zorundayız. Türkiye bugünleri aşacak, ancak dayanışma olmadan bu mümkün değil."
BARO'DAN AÇIKLAMA: SAVUNMA HAKKI KISITLANIYOR
Basın açıklamasının ardından Adana Barosu sosyal medya hesabından Rişvanoğlu’nun gözaltına alınması ile ilgili bir metin yayınladı. Baro, yapılan aramanın hukuka aykırı olduğunu ve savunma hakkının ihlal edildiğini ifade etti. Açıklamada, Rişvanoğlu’nun konutunda yapılan aramanın usule ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek, havaalanında gözaltı işleminin gerçekleştirilmesi sırasında baroya bilgi verilmemesinin Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğu ifade edildi. Baro, ayrıca Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 153. maddesi uyarınca dosyada kısıtlama kararı ve 24 saatlik avukat görüş yasağı bulunduğunu duyurdu. Baro açıklamasında, savunma hakkının kısıtlanmasına yönelik soruşturma usullerinin adil yargılanma hakkını tehlikeye attığını belirterek "Kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı, soruşturmanın selameti açısından gerekli olduğu somut nedenlerle açıklanmadığı sürece savunma hakkını ihlal eden uygulamalardır." ifadelerine yer verdi.
"AVUKATLIK KANUNU VE CMK İHLALİ"
Avukatların bağlı bulundukları barolara haber verilmeden yapılan aramaların, CMK’nin 130. ve Avukatlık Kanunu’nun 58. maddelerinin ihlali anlamına geldiğini belirten Adana Barosu, meslektaşları Şiar Rişvanoğlu’na yönelik soruşturma usullerinin gözden geçirilmesini ve savunma hakkını kısıtlayan uygulamalardan vazgeçilmesini talep etti.
Baro, kamuoyunu bu sürecin takipçisi olmaya çağırdı. (Adana/EVRENSEL)