Çayırhan işçileri bakanlığa yürüyor: İşçiler bu gece Beypazarı'nda

Çayırhan Termik Santralinde çalışan işçiler, özelleştirmeye karşı başlattıkları eylemin 9'uncu gününde Hazine ve Maliye Bakanlığına yürüyor.

28 Kasım 2024 10:08
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2024 00:34
Paylaş

Çayırhan Termik Santrali ve Linyit Madeni İşletmesinde çalışan işçilerin özelleştirme karşısında başlattıkları direniş 8 günü geride bıraktı.

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağında çalışan işçiler, başlattıkları eyleminin 9'uncu gününde Hazine ve Maliye Bakanlığına yürüyüş kararı aldıklarını açıkladı.

"Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri" sloganı atan işçiler bakanlığa doğru yürüyüşe geçti.

İki gün önce Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve Bakanlık yetkilileri ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan işçiler, dün bakanlık yetkililerinin kendilerini arayarak şartnamede bazı düzenlemelere gidileceğini, ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini söylediklerini belirtti.

Varlık satışının iptal edilmemesi üzerine işçiler Ankara’ya Maliye ve Hazine Bakanlığına yürüyüşe geçtiklerini duyurdu.

"ÖZELLEŞTİRME VE VARLIK SATIŞINA KARŞI ANKARA'YA YÜRÜYORUZ"

Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul maden ve termik santral işçilerinin, özelleştirme ve varlık satışına karşı talepleriyle Ankara'ya yürüşe başladığını belirttiği konuşmasında, "Bildiğiniz üzere Enerji Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar ve Bakanlık yetkilileri ile iki gün önce yaptığımız görüşmede bu özelleştirmeye neden karşı olduğumuzu, üyelerimizin ve bölge halkının taleplerini ayrıntılarıyla aktarmıştık. Dün Bakanlık yetkilileri bizleri arayarak; taleplerimizi dikkate aldıklarını bu doğrultusunda şartnamede bazı düzenlemelere gidileceğini, ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini ilettiler. Enerji Bakanlığımızın yapacağı değişiklikler maalesef, varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına almamaktadır. Bu nedenle;  İşçilerimize gereken güvencenin verilmediği, varlık satışının iptal edilmediği bu özelleştirmeye karşı, yer altında ve yer üstünde son derece zor şartlarda günlerdir hak mücadelesi veren işçilerimizle  birlikte Ankara’ya Maliye ve Hazine Bakanlığı’na gidiyoruz.   Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan varlık satışı ve özelleştirme kararından  acilen dönülmelidir. Bu bir hak mücadelesidir, işçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

“ÖZELLEŞTİRME KARŞITI MÜCADELEYE OMUZ VERMEK İÇİN BU YÜRÜYÜŞÜN BİR PARÇASIYIZ”

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve EMEP Ankara İl Örgütü, Ankara’ya yürüyüş başlatan Çayırhan Maden işçilerinin yürüyüşlerine katıldı. Yürüyüşten seslenen Sevda Karaca Çayırhan’dan yürüyüşe geçen maden ve termik santral işçilerinin yanından  yaptığı açıklamada, “Çayırhan Termik ve maden işçilerinin özelleştirmeye karşı mücadelesinin 9. gününde başlayan Ankara yürüyüşü sırasında gelen ihalenin ertelendiği haberi isçilerce "Erteleme kandırma, sakın inanma" sloganlarıyla karşılandı. Bu haklı öngörü, özelleştirme belasını iyi tanıyan maden işçisinin çıktığı yolda varmak istediği hedefi gösteriyor: Özelleştirme kararı geri alınana kadar mücadele devam etmeli! Bu erteleme kararı mücadelede kararlılığını gösteren maden işçilerinin enerjisini sönümlendirmek, bir dağınıklık ve beklenti yaratarak işçiyi bölmek amacı taşıyor. Özelleştirme uygulamaları sonucu emekçilerin ücretleri ve sosyal haklarında ciddi gerilemeler yaşandı. İş güvenceleri yok edildi, örgütlenmeleri engellendi, sendikal haklar rafa kaldırıldı. Sendikalaşmak isteyen pek çok işçi işinden, ekmeğinden oldu. Ama mesele maden ve termik santral işçilerinin meselesi değil” dedi.

Karaca, “Özelleştirme uygulamaları yüzünden halkın ortak malı olan doğal kaynaklarımız bir avuç sermayedarın kasasını doldurmak adına talan edilirken Çayırhan işçisinin özelleştirmenin durdurulması kararı tüm yurttaşlar için hayati bir talep ve sahip çıkılmalı. Çok uluslu şirketler, güçlü sermaye yapıları ve lobileriyle tüm Anadolu’da özellikle metal madenlerimize saldırırken, siyasi iktidara yakın yerli işbirlikçilerle işlerini daha kolay halletmenin yoluna bakıyor. Bunun tam adı: sömürge madenciliği. Enerji alanındaki özelleştirmeler tüm halkı yoksullaştırıyor. Fiyatlar düşecek, verimlilik artacak yalanını her zaman faturaların artması, kârdan zarar etmek istemeyen sermayenin yenilemediği alt yapı yüzünden yangınlar ve felaketler olarak yaşıyoruz.  Kısaca yoksullaşan ve umutları çalınan tüm halkımız kaybediyor, maden emekçileri kaybediyor” ifadelerini kullandı.

“Bu nedenle halkın kaynaklarının özelleştirmelerle peşkeş çekilmesine karşı mücadele işçilerle birlikte yol yürümeyi gerektirir. Bulunduğumuz her yerde özelleştirme karşıtı mücadeleyi büyütmeyi ve işçilerin kararlı bir duruş sergilemesi işin mücadeleye güç vermeyi gerektirir. Emek Partisi olarak tüm yurttaşları, özellikle de özelleştirme planları içinde yer alan tüm işletmelerdeki işçileri bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” diyen Karaca tüm emek ve demokrasi güçlerini Çayırhan’dan yola çıkan işçilere destek olmaya çağırdı.

GMİS DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Çayırhan işçilerine desteklerini sürdüreceklerini, yürüyüşe de katılacaklarını bildirdi. Yeşil, “Biz de toplantı halindeyiz, nasıl destek verebiliriz, ne zaman katılacağız onu konuşuyoruz. Sürecin sonuna kadar Çayırhan’daki arkadaşlarımızın yanındayız. Biz özelleştirmenin ne kadar büyük zararlar getirdiğini sürekli gündeme getiren bir sendikayız. Yıllardır buna karşı mücadele ediyoruz. Maden ve enerji işçisi arkadaşlarımızın alacağı kararlar doğrultusunda her türlü yanlarındayız, yanlarında olacağız” dedi.

İşçiler bugün yürüyerek Beypazarı ilçesine ulaşacak.

“ÖZELLEŞTİRMELER ÜLKEYE HİÇ HAYIR GETİRMEDİ”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesi ihalesinin iptalini istedi. 

Özelleştirmenin iptali taleplerinin karşılık bulmaması üzerine maden işçilerinin bugün Çayırhan'dan Ankara'ya yürüyüşe geçtiğini duyuran Atalay, 3 gün sürecek yürüyüşün Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda sona ereceğini kaydetti.

Durum daha da büyümeden madencilerin taleplerine kulak verilmesi gerektiğini belirten Atalay, "Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler ülkeye hiç hayır getirmedi. Özelleştirilen yerlerde işini düzgün yapan işletmelerin sayısı bir elin parmakları kadar." dedi.

“KARARLILIĞIMIZI GÖRDÜLER ERTELEDİLER, ANKARA’YA GİDENE KADAR İPTAL ETTİRECEĞİZ”

Özelleştirme İdaresinin İhalenin 4 Mart’a ertelenmesinin ardından Beypazarı’na yürüyüşü sürdüren işçiler ihalenin iptal edilmesi için mücadeleye kararlı olduklarını belirtti.

Bir işçi, “3 ay erteleme bize yaramaz. O yetmez bize. Bütün işçiler burada yaşıyor. Ertelemeyle kandırmasınlar satışı iptal etsinler" dedi. Bir başka işçi de, "Kararlılığımızı gördüler ertelediler gidene kadar da iptal ettireceğiz. İşçinin kararlılığı sayesinde kazanacağız” dedi.

İŞÇİLER BEYPAZARINA ULAŞTI

Çayırhan'dan yola çıkan işçiler 22 km'lik yürüyüşün ardından sloganlarla Beypazarı'na ulaştı. İşçiler gerçekleştirilecek miting öncesi alanda, "Susma sustukça sıra sana gelecek. Ankara, Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri" sloganlarıyla özelleştirmeye karşı ses gösterdi.

"ERTELEME OYLAMADIR, BİZ BUNA İNANMIYORUZ"

İşçiler Beypazarı pazar yerinde toplanırken, burada açıklama yapan Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Ankara diyorsanız Ankara! Nereye kadar diyorsanız oraya kadar varız. Bugün Beypazarı’na vardığımızda ihalenin 4 Mart’a ertelendiğini duyduk. Buna inanmıyoruz, bu oyalamadır, bu direnişi kırmaktır, biz bunu yutmuyoruz bunu bilsinler. Biz bu gece buradayız. Sabah ne yapacağımıza karar vereceğiz. Kimsenin endişesi olmasın yolda bırakmayacağız sizleri” dedi.

Ardından söz alan Tes-İş Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu da “Bu haklı mücadelemizin farkına varan herkes bize katıldı. Sadece santralde, madende çalışanlar değil, Nallıhan halkı, sivil toplum örgütleri burada. Bu özelleştirmenin bize faydası olmayacağını dile getirdik. Bu ihale ertelemesi hafife alınabilecek bir durum değil ama yeterli olmadığına da karar verdik. Hem müzakereye hem de mücadeleye devam edeceğiz. Gazamız mübarek olsun” diye konuştu.

Açıklamaya katılan Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör de “Bugün burada haklı bir direniş için birlikteyiz. İlk adımı gördük, ihale ertelendi, bundan sonrasındaki adım da varlık satışının sonlanmasıdır. Bu satış işçiyi de Nallıhan halkını da olumsuz etkileyecek. Biz işçilerin yanındayız” dedi.

Beypazarı halkının da katılımıyla yüzlerce kişiye ulaşan kitle geceyi Beypazarı'nda geçirecek. Eyleme dair kararlar da işçiler ve sendikacılar arasında bu gece alınacak.

ESNAF ÇORBA DAĞITTI

Beypazarı pazar yerinde konaklayan işçilere esnaf Abdullah Bodur çorba dağıttı. Bodur “Madenci kardeşlerimize destek olmak için buradayız. Madencilere ufak da olsa bir destek sunmak bizi mutlu ediyor. Haklarını geri almalarını talep ediyoruz. Her şey onlar için hayırlısı olsun” dedi.

 

 

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da ev yandı; baba ve engelli oğlu öldü, 1 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerini hedef alan saldırılarında 19 Filistinli öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa