BİK Genel Müdürü suçluyu buldu: AYM ve TBMM gerekli düzenlemeleri yapmadı
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 2025 resmi ilan ve reklam ücretlerinin görüşüldüğü Genel Kurul toplantısında "TBMM gerekli düzenlemeyi yapmadı. AYM haklı haksız bakmıyor, kimseye yaranamıyoruz" dedi.
Fotoğraf:
Basın İlan Kurumu
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 2025’e ilişkin resmi ilan ve reklam ücretlerinin konuşulduğu Genel Kurul toplantısında, Anayasa Mahkemesinin Ağustos 2022’de verdiği pilot kararı hatırlatarak "TBMM gerekli değişikliği yapmadı. AYM haklı haksız bakmıyor. Kimseye yaranamıyoruz" savunmasında bulundu.
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu'nun (BİK) 1961’de yürürlüğe giren yasayla kurulduğunu ve o günden bugüne neredeyse hiç değiştirilmediğini, bu nedenle de birçok maddesinin güncelliğini ve geçerliliğini yitirdiğini kaydetti.
AYM’NİN PİLOT KARARINA KENDİ UYMUYOR
Erkılınç, AYM’nin Ağustos 2022’de Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin BİK'in ilan kesme cezalarına dair verdiği ihlal kararının gerekçelerinde basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini, bunun yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve bunun için Meclis’e bilgi verilmesine hükmetmesine değindi ve şöyle dedi: "Kararın hemen ardından olağanüstü toplanan Yönetim Kurulu, madde değişikliği yapılana kadar tüm dosyaları beklemeye aldığını kamuoyuna duyurmuştu. Yeni gelen şikâyetlerle birlikte bu kapsamda bekleyen dosya sayısı 100’e yaklaştı. Aradan geçen iki yılı aşkın sürede TBMM gerekli değişikliği yapamadı. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi, 14 dosyayı içeriğine girmeden, haklı haksıza bakmadan daha önceki pilot kararı doğrultusunda sonuçlandırdı."
AYM Ağustos 2022’de verdiği kararda basın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yapmış, ayrıca "Basın İlan Kurumu kararlarının düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlenmiştir" demişti.
BİK, KİME YARANMAK İSTİYOR?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Metro A.Ş’nin, Basın Ahlak Esasları’na aykırı yayın yapıldığı iddiasıyla bir gazete aleyhine yaptığı başvurunun Anayasa Mahkemesi kararına istinaden beklemeye alınmasına Danıştay nezdinde itiraz etmesini de hatırlatan Erkılınç “Mesele öyle bir hale geldi ki kimseye yaranamıyoruz” şeklinde konuştu.
NİTELİKLİ YAYINCILIK VE İLAN PASTASI
Bianet’te yer alan habere göre; Tekirdağ, İzmir ve Bursa'da 18-21 Kasım'da düzenlenen bölge toplantılarında 300'e yakın gazete ve internet haber sitesinin temsilcisiyle buluştuklarını anlatan Erkılınç, “nitelikli yayıncılığa duyulan ihtiyaç”tan “ilan pastasının küçülmesine karşı alınacak önlemler”e kadar birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Bu yılın 10 ayında resmi ilan adedinin önceki yılın aynı dönemine göre reklamlar hariç 7 binin üzerinde azaldığını, adetsel kaybın yıl sonunda 10 bine ulaşmasından endişe ettiklerini dile getiren Erkılınç, şöyle devam etti: "Yapılan her zam, ilanların adet bazında düşüşünü artırmakta, kamu kurumlarının ilan vermemek için arayışlara girmesine neden olmaktadır. Resmi ilanların gazetelerde yayımlatılmasının tartışıldığı bir dönemde internet haber sitelerinin de süreli yayın kapsamına alınması, kamu kurumlarının ilan masraflarının ayrıca artmasına ve itirazlarının katlanmasına neden olmuştur. Gündeme alınmasını takdirlerinize sunacağımız yüzde 32,14 ve 23,53 oranındaki zam teklifleri ince elenip sık dokunarak belirlenmiştir.”
GAZETEMİZİN İLAN YAYIMLAMA HAKKINI İPTAL ETTİ
Basın İlan Kurumu (BİK), gazetemiz Evrensel’e Eylül 2019’dan beri resmi ilan ve reklam vermiyordu. 22 Ağustos 2022’de ise gazetemize okurlarımızın bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikleri ve kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı iddiası ile “resmi ilan ve reklam yayımlama hakkı”nı iptal etmişti. Gazetemiz iptal kararı sonrası Basın İlan Kurumuna kararın kaldırılması talebiyle itirazlarda bulunsa da; BİK Genel Müdürlüğü itirazları “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı” iddiasında bulunarak reddetmişti. Hemen ardından karar mahkemeye taşındı, BİK’e karşı dava açıldı.
Ocak 2024’te İstanbul 2. İdare Mahkemesi davanın reddine karar verdi. Mahkeme kararında BİK’in öne sürdüğü “birden fazla gazete almanın suç” olduğu savını kabul etti ve “çeşitli siyasi parti ve şirketlere toplam 359 adet nüshanın sevkinin gerçekleştirildiğini”, bu nedenle “asgari fiili satış şartını gerçekleştirmediği”ni söyleyerek davanın reddine karar verdi. (MEDYA SERVİSİ)