28 Kasım 2024 15:59

EMEP’li Bayhan: Boğaziçi Üniversitesi’nde bilimsel eğitim hakkı günden güne aşındırılıyor

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sorunları ve yurt krizini gündeme getiren EMEP Milletvekili Bayhan, Bakan Tekin’e sordu: “Devam eden bu sorunların kalıcı çözümü için bir adım atılacak mıdır?”

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin kulüp etkinliklerinin yasaklanması, birçok öğrenci ve akademisyenin kartlarının hukuksuz şekilde iptal edilmesi, akademisyenlerin sözleşmelerinin hukuksuz olarak feshedilmesi, usulsüz atamalar ve iş cinayetinin ardından son olarak gündem olan yurt krizini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Bayhan, “Tek adamcı, keyfiyetçi ve şirketvari bir anlayışla yönetilen Boğaziçi Üniversitesi’nde bilimsel, demokratik ve nitelikli eğitim hakkı günden güne aşındırılıyor” dedi.

Bayhan; dört yıldır arka arkaya yaşanan yurt krizine rağmen bu sorunları çözmek yerine, yönetimin yurt koşullarını iyileştirmeden kapasite artırımına gitmesi; kampüsün çeşitli yerlerinde güvenlik önlemlerinden yoksun inşaat çalışmalarının devam etmesiyle, kampüsün özellikle öğrenciler için güvensiz hale geldiğini belirtti. “Boğaziçi Üniversitesi 3. Kuzey Yurdu’nun önünde devam eden inşaat çalışmaları ne zaman tamamlanacaktır? İnşaat sürecinde gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini ve öğrencilerin can güvenliğini sağlamak üzere hangi tedbirler alınmaktadır?​” sorularını Bakan Tekin’e iletti.

ARIZALI KALOFİRLER, ÇİFT MONTLA İŞLENEN DERSLER, YURTLARDA KUM PİRESİ...

Boğaziçi Üniversitesi 3. Kuzey Yurdu’nda kalan öğrencilerin sabah erken saatlerde başlayan inşaat gürültüsünden dolayı sınav haftalarında dahi uyuyamadıklarını, inşaatın odaların penceresi önünde sürmesi nedeniyle çok sayıda öğrencinin solunum yolu rahatsızlığı yaşadığını ve inşaat çalışmaları nedeniyle yurtta kum piresinin yayıldığını vurguladı.

Ayrıca, yurt kapasitesine kıyasla çamaşır ve kurutma makinesi sayısının yetersiz olması, mevcut makinelerin birçoğunun bozuk olması, inşaat çalışmaları nedeniyle camların açılamaması, uzun süre sıcak su ve kaloriferlerin çalışmaması gibi sorunların, yurtta kalan kadın öğrenciler için ciddi zorluklar yarattığına değindi. Bayhan, bahsi geçen şikayetlerin dikkate alınıp alınmadığını ve öğrencilerin mağduriyetlerini çözmek üzere bir adım atılıp atılmayacağını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Bu yaşananların tümünün uzun süredir tek adamcı, keyfiyetçi ve şirketvari bir anlayışla yönetilen Boğaziçi Üniversitesi’nde bilimsel, demokratik ve nitelikli eğitim hakkının nasıl günden güne aşındırıldığının en somut göstergesi olduğunun altını çizen Bayhan, “Üniversite bütçesinde yurtlara ayrılan pay ne kadardır? Bu bütçe hangi ihtiyaç kalemleri temel alınarak hesaplanmakta ve yurtların iyileştirilmesine yönelik ne ölçüde kullanılmaktadır?​” diye sordu.

“SORUNLARIN KALICI ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR ADIM ATILACAK MIDIR?​”

Bayhan’ın Yusuf Tekin’e sorduğu diğer sorular şu şekilde oldu:

  • Yurt kapasitesine uygun sayıda çamaşır ve kurutma makinesinin temin edilmesi, bozuk makinelerin onarılması ve çalışma odalarının yurtta kalan öğrenci sayısına uygun hale getirilmesi yönünde bir planlama yapılmakta mıdır? Eğer yapılıyorsa, bu çalışmalar ne zaman hayata geçirilecektir?
  • Yalnızca 3. Kuzey yurdunda değil Kuzey kampüsün tümünde sıcak su ve ısınma problemi yaşandığı belirtilmektedir. Sıcak su ve ısınma problemleri neden bu kadar uzun süre çözülememiştir? Halen devam eden bu sorunların kalıcı çözümü için bir adım atılacak mıdır?
  • Binaların bakımı, ihtiyaçlarının giderilmesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı sorumluluğunda olup Boğaziçi yönetimi tarafından bu birimin başına eski Beykoz Belediyesi başkan yardımcısı Engin Köklü getirilmiştir. Bu kişinin üniversitedeki sorumluluklarını yerine getirmeme ve öğrencileri mağdur etme cesareti usulsüz bir şekilde atanmış olmasından mıdır?
  • Eski Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı ve eski Ensar Vakfı yöneticisi Vahap Doğan’ın genel sekreter yardımcısı, eski Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Nihat Mutlu’nun İdari ve Mali İşler Daire Başkanı, Beykoz Belediyesi Özel Kalem Müdürü Muhammed Acar’ın ise Destek Hizmetleri Şube Müdürü olarak atanması dikkat çekicidir. AKP’nin kaybettiği belediyelerdeki yöneticilerinin “adrese teslim ilanlarla” tanıdık kişiler üzerinden üniversitede kadrolaşması konusunda bir inceleme başlatacak mısınız yoksa bu hukuksuzluğu da kitabına uyduracak mısınız?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD Mersin Şubesi: Hasta mahpusların sağlığa erişim hakları engelleniyor

SONRAKİ HABER

19 yaşındaki göçmen işçi iş yerinde asansöre sıkışarak yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa