29 Kasım 2024 04:37

RTÜK üyesi Necdet İpekyüz: Eşitlik olmayınca, kurumun inandırıcılığı kalmıyor

RTÜK Üyesi Necdet İpekyüz "Belli kanalları günah keçisi ilan edip ceza vermek güvenilirliği sarsıyor" derken, herkesin taraf olmaya zorlanmasının basın özgürlüğüne engel oluşturduğunu söyledi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER

RTÜK toplantısında 4 diziye 2’şer kez program durdurma cezası, spor programlarına ve haber kanallarına para cezası çıkmasını değerlendiren RTÜK’ün DEM Parti’li Üyesi Necdet İpekyüz “Şiddete hepimiz karşıyız ancak kurumun adil ve eşitlikçi olması gerekiyor. Belli kanalları günah keçisi ilan edip ceza vermek güvenilirliği sarsıyor” dedi. Gözaltına alınan gazetecilere dair de konuşan İpekyüz “Türkiye’de tarafsız medyaya en çok ihtiyaç duyulan dönemde herkesi taraf olmaya zorlamak ve haber peşinde koşarken gazetecilerin baskılarla karşılaşması basın özgürlüğü üzerinde engel oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dizi filmlerini güvenlik sorunu olarak hedef göstermesinin ardından yapılan RTÜK toplantısında yine TV’lere ceza çıktı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) toplantısında; Halk TV, Flash Haber, TELE 1, Sözcü TV, NOW TV, Star TV, Show TV, Kanal D, S Sport, Exxen ve TV8'e 13 ayrı yaptırım uygulandı.

HERKESİ TARAF OLMAYA ZORLAMA

Gazetemize konuşan RTÜK’ün DEM Parti’li Üyesi Necdet İpekyüz Türkiye gündeminde konuşulacak ve tartışılacak çok fazla konu olduğunu bunun için de tarafsız gazetecilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Türkiye’de tarafsız medyaya en çok ihtiyaç olduğu dönemde herkesi taraf olmaya zorlama ya da haber peşinde koşan gazetecilerin çeşitli baskılarla karşılaması ülke üzerinde de basın özgürlüğü üzerinde de engel oluşturuyor. Gazeteciler gözaltında mesela, bunlarla ilgili kitle örgütleri açıklamalar yapıyor ama kamuoyu yeterince bilgi sahibi olamıyor” dedi.

GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLENLER

RTÜK’ün denetleme ve düzenleme dışında izleme ve değerlendirme görevi olduğunu hatırlatan İpekyüz; şiddet konusunda tüm ülke gibi kurul üyelerinin de hemfikir olduğunu belirterek; kadınlara ve çocuklara karşı etik kurallar çerçevesinde, gerek yayımlanmasında gerek çalışmalarda özen gösterilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İpekyüz şöyle devam etti: “Dizilere ‘şiddeti övme ve kanıksatma’ adı altında cezalar verildi. Türkiye’de haftada 26 dizi yayımlanıyor. Hepsinin değerlendirilmesi gerekiyor. Kurumun adil ve eşitlikçi olması lazım ki kuruma olan güven sarsılmasın. Ama bazı kanallara hiç ceza vermemek, bazı kanalları da günah keçisi ilan edip sadece para cezası da değil, program durdurma cezası vermek doğru değil. Haftada 26 dizi yayımlanıyorsa hepsine eşit ve adil olmak lazım ki kamuoyunda RTÜK’ün güvenilirliği olabilsin. Şiddeti özendirmemek lazım, kanıksatmamak lazım. Ama bunu eşitlik ilkesi içinde ve her alanda yapmak lazım. Sokakta şiddet devam ederken, belli dizilere ceza vermek eşitlikçi olmaz. Eşit davranmadığımız sürece tarafsızlığımıza da gölge düşürmüş olacağız.”

"RTÜK’ÜN İNANDIRICILIĞI KALMIYOR"

RTÜK; Arka Sokaklar dizisinin, tarikatta küçük yaşta evlilik ve cinayet konusunun işlendiği bölümü, “milli ve manevi değerlere aykırı” bularak 2 kez program durdurma ve yüzde 3 para cezası verdi. Ayrıca şiddet sahneleri nedeniyle; “Sahipsizler” dizisi için Star TV’ye, “Yabani” dizisi için NOW TV’ye ve “Deha” dizisi için Show TV’ye 2 kez program durdurma ve yüzde 3 idari para cezası verildi.

Milli ve manevi değerler adı altında verilen cezalara dair konuşan Necdet İpekyüz; “Dizilerde gündelik yaşam, sokakta, çarşıda, pazarda, fabrikada, iş yerlerinde karşılaşılan sorunlar da yansıtılıyor. Hayatın olağan akışındaki konularında yansıtılması lazım. Mesela uzun yıllardır devam eden bir dizide şiddet, uyuşturucu, kaçakçılık gibi konular işlenmiş ama bugün ‘Milli ve manevi değerleri aşağılama’ diyip ceza verince RTÜK’ün inandırıcılığı da kalmıyor. Üstelik Türkiye’de her türlü inanç sistemi var” ifadelerini kullandı.

"TARAF OLSALARDI CEZA ALMAZLARDI"

Halk TV, Flash Haber, TELE 1 ve Sözcü TV’de yayımlanan haber ve tartışma programlarında iktidar eleştirileri nedeniyle verilen cezalara da değinen RTÜK Üyesi İpekyüz “Haber kanallarına ‘onur kırıcı’ ‘tarafsızlık ilkesini zedeleyen’ diyerek cezalar verildi. Tarafsız oldukları için cezalar verildi kanallara. Yani taraf olsalardı belki de ‘tarafsızlıktan’ ceza almayacaklardı. Birçok haber kanalında siyasi partilerin genel başkanlarına, eş başkanlarına, belediye başkanlarına kadar ileri geri konuşmalar olmakta. Ancak bunlar ‘onur kırıcı, rencide edici’ olsa da dikkate alınmamakta. Bu da kurul açısından güven kırıcı olmakta” dedi.

Dizilerde uyuşturucu sorunları, çocuk istismarı ya da kadına yönelik şiddet içeren sahnelerde bilgilendirmeler yapılmasını gerektiğini ve spor programları için de uluslararası bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu hatırlatan Necdet İpekyüz “RTÜK’ün amacı ceza vermek değil. RTÜK’ün önleyici, koruyucu ve yön gösterici bir kurum gibi çalışması lazım. Düşünce ve ifade özgürlüğüne dikkat etmesi lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’den sendikalara ‘iç cephe’ çağrısı

SONRAKİ HABER

MHP’den kayyım fırsatçılığı: Yasa değişikliği önerildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa