'Tasarruf' derken, Saray’ın harcamaları ikiye katlandı
Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerinde emekçilere düşük ücret dayatmasına rağmen Sarayın enflasyonun da üzerinde artan giderleri tepki çekti.
Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmelerinde Diyanet İşleri Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve İletişim Başkanı’nın toplantıya katılmaması muhalefetin tepkisini çekti. Emekçilere düşük ücret dayatması ve 'tasarruf' açıklamalarına rağmen Sarayın enflasyonun da üzerinde artan giderleri tepki çekti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş'un başkanlığında toplandı. Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların 2025 yılı bütçesi görüşülüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesine ilişkin milletvekillerine sunum yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Bütçesi için 2025 yılı için 16,9 milyar TL ödenek öngörülüyor. Diyanet İşleri Başkanlığının 2025 bütçesi 130 milyar TL, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) 28,9 milyar TL, İletişim Başkanlığının 6,1 milyar TL olarak belirlendi.
"MİT BAŞKANI, DİYANET BAŞKANI NEDEN BURADA DEĞİL?"
Sunum sonrasında konuşan CHP'li milletvekilleri İletişim Başkanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlarının komisyonda olmamasına tepki gösterdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ''Burada Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı, Milli Güvenlik Genel Sekreteri, Bütçe Başkanı var ama maalesef MİT Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı yok. Bugün onların bütçesi görüşülüyor. Bu bütçelerden daha önemli ne var? Diyanet zaten bütçenin yarısını alıyor. Diyanet İşleri Başkanı nerede Allah aşkına? İletişim Başkanı niye yok? Bu Plan ve Bütçe Komisyonunu da ciddiye almamak. Aylar öncesinden bugün bütçenin olacağı belli. İbrahim Kalın’ın, Fahrettin Altun’un ne işi var? Ali Erbaş’ın ne işi var?'' diyerek eleştirdi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise ''Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan bütün kurumlarının başkanlarının burada olması gerekiyor. Neden bu yok? Geçen sene de benzer sorun vardı. Parlamentodan önemli ne var? Bu Parlamentonun ciddiye alınmaması demek'' dedi.
November 29, 2024
"VERDİĞİNİZ RAPORLAR GÜNDEN GÜNE ERİYOR"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da raporlardaki eksiklere dikkat çekti: "2018'de milletvekili olduğumuzda da bütçeye, bakanlıkların, Cumhurbaşkanlığı'nın raporları geliyordu ama günden güne bu raporlar eriyor. Yani bir örnek vermem gerekirse Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2020 yılında 199 sayfa olan raporu bugün 48 sayfa. Ya da Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın 244 sayfa olan raporu bugün 76 sayfa. Niye bu raporlar eriyor? Burada 86 milyonun rızkını, parasının ne şekilde harcandığını konuşup tartışmak zorundayız. Sayıştay raporlarında biz harcamaları ayrıntılı bir şekilde burada görmeliyiz ki komisyonda ve Genel Kurulda tartışalım ve 86 milyon adına eleştirilerimi söyleyebilelim."
İLETİŞİM BAŞKANLIĞININ BÜTÇESİNE TEPKİ
Bütçe gelirlerinin 12 trilyon 800 milyar, faiz giderinin bir trilyon 950 milyon olduğunu vurgulayan Başarır, "Bunun bir izahı olması lazım. 2025 yılında da bütçenin yüzde 17'sini faiz kalemi olarak vereceğiz. Ben özellikle Cumhurbaşkanlığı'nın bazı harcama kalemlerini sormak istiyorum. İletişim Başkanlığı, ülkenin yurt dışında, yurt içinde özellikle yalanla mücadelede, yalan haberle mücadelede etkin bir görev yaptığını söylediniz. İletişim Başkanı'nın da buraya gelmesi lazımdı. 2019'da bütçesi 344 milyon, bugün 4,1 milyar. İnanılmaz bir artış. 2018'de 584 tane personeli varken bugün bin 114 personeli var. Bu para nerede ve nasıl kullanılıyor ben bunu bilmeliyim. Seçimde kullanılıyor mu? Seçimde kullanılan o videolar, o reklamlar, sosyal medya giderleri burada mı bilmek zorundayız.
November 29, 2024
"CUMHURBAŞKANININ KORUMA GİDERLERİ 6 KAT ARTMIŞ"
Cumhurbaşkanı'nın koruma giderlerinin ise 2020'de 263 milyon iken 2024'de 6 katına çıkarak 1 milyar 967 milyona yükseldiğini ifade eden Başarır, "O günden bu güne asgari ücrete, emekli maaşına altı kat artış yapıldı mı? Cumhurbaşkanlığının ilk 10 ayda 10 milyar 262 milyon lira örtülü ödenek harcaması var. Geçen seneye göre artış dehşet verici. Örtülü ödenek sorgulanamıyor ama rakamlar gerçekten inanılmaz. En önemli soru ise, hava taşıtları grubu var. Geçen yıldan devredilen 1 milyar 58 milyon, yıl içerisinde giren 3.582 milyar. Toplam 4.639 milyar. Gelecek yıla devredilen 4.639 milyar. Bu para nerede, ben göremedim." dedi.
BAKANLIKTA ÇÖZÜLEBİLİRDİ AMA SARAYA VERİLDİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da ilk 10 ayda genel bütçeli 41 kuruluşun, 37’sinin enflasyonun artışından fazla harcama artışına sahip olduğuna dikkat çekerek, "9 tanesinin harcaması ise yüzde 100’ün üstünde. Nerede tasarruf? Cumhurbaşkanlığı geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 5,5 milyar lira harcamış. Bu yıl aynı dönemde harcadığı para 10,3 milyar lira. Tasarruf derken, Saray’ın harcamaların ikiye katlanmasının sebebi nedir? Diğer taraftan Sayıştay raporlarına göre, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlı ofislerden; Dijital Dönüşüm Ofisi 375 milyon lira, Finans Ofisi 110 milyon lira, İnsan Kaynakları Ofisi 162 milyon lira, Yatırım Ofisi 335 milyon lira harcamış. Bu ofislerin harcadığı para toplam 1 milyar lira. Görev tanımlarına baktığımızda bakanlıklar bünyesinde halledilebilecek pek çok iş, bu ofislere verilmiş” diye konuştu. (POLİTİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et