29 Kasım 2024 13:25
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2024 13:40

Özgür Özel hakkında "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla soruşturma başlatıldı

Özgür Özel hakkında Başsavcı Akın Gürlek'e yönelik açıklamaları gerekçesiyle "kamu görevlisine hakaret" ve "terörle mücadele eden kişileri hedef gösterme" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: Betül Abalı/AA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik açıklamaları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür hakkında "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" ve "terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek" iddiasıyla soruşturma başlattı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca 28. Dönem Manisa Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel hakkında 26/11/2024 tarihinde partisinin TBMM’ndeki grup toplantısında ve 29/11/2024 (bugün) tarihinde Marmara Ceza İnfaz Kurumları önünde yaptığı basın açıklamasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısına yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret ve Terörle Mücadele Almış Kişileri Hedef Göstermek suçundan resen soruşturma başlatılmış olup gerekli tespitlerin yapılması akabinde soruşturma evrakı ilgili hakkında fezleke hazırlanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecektir."

AKP’DEN İLK AÇIKLAMA

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Özel’in açıklamalarına “talihsiz” diyerek, “Türkiye bir hukuk devleti. Anayasal düzlemde herkesin hem kanunlara hem yönetmeliklere hem de diğer mevzuata uyma zorunluluğu var. Ancak son dönemlerde görüyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı dahil milletvekilleri, genel başkan yardimcilari veya belediye başkanlari kendilerini başka bir aleme taşıdılar. Adeta hiçbir kanunun kendilerinin muhatabı olmadığını kanunlardan münezzeh olduklarını, kanunların onları ilgilendirmediği gibi tavır ve davranışlarına girdiğini görüyoruz. Esenyurt Belediyesi'yle ilgili sürdürülen soruşturma Ceza Muhakemesi Usulü Kanunu 157. maddesi kapsamı içerisinde gizli bir soruşturmadır. İddianame hazırlandığında ve mahkemece kabul edildiğinde ilgili Belediye Başkanı hakkında nelerin olduğunu hangi iddiaların, hangi şüphelerin olduğunu veya hangi suça karıştırıldığını göreceğiz. Ondan sonra da yargılama başlayacak" ifadelerini kullandı.

“PARMAK SALLANDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Özel'in Akın Gürlek'e yönelik söylediği sözlerin ardından hakkında başlatılan soruşturmayı da değerlendiren Güler, "Özellikle kamu görevi ifade eden, başsavcıların, savcıların, hakimlerin de yine son dönemlerde maalesef ilgili Cumhuriyet Halk Partili yetkililer tarafından tehdit edildiklerini görüyoruz. Adeta onlara parmak sallandığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 9. maddesi der ki; Türk milleti adına yargılamalar, yargı süreci bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülür. Dolayısıyla anayasamızın onuncu maddesi kapsamında hiçbir zümre, hiçbir siyasi oluşum, hiçbir kişi, hiçbir dernek, vakıf, siyasi parti bunların ne yöneticileri ne üyeleri kanunlardan kaçamazlar. Herkes kanunlar önünde eşittir. Kim suç işliyorsa kim bir suça karışmışsa bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap vereceklerdir” diye konuştu.

ÖZEL NE DEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar ve Prof. Dr. Ahmet Özer'in tutuklanması üzerinden Akın Gürlek’i sert bir şekilde eleştiriyor. Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer 30 Ekim'de çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmış ve ardından yerine kayyım atanmıştı. Ahmet Özer’e düşman ceza hukuku uygulandığı, hukukun siyasallaştırıldığı eleştirileri yapan Özel, Gürlek’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı bir "seyyar giyotin" olarak nitelendirmişti.

Özel, 26 Kasım'da grup toplantısında yaptığı açıklamada "Ahmet Özer tutuklandığı gün Adalet Bakanlığı’na yazı yazdık. Normalde milletvekilleri istediği zaman tutuklu biriyle görüşür, terör suçundan tutukluysa Bakanlık izni gerekir. Adalet Bakanı’nı bizzat aradım. ‘Bu hafta sonunu geçelim, pazartesiyi görelim’ dedi. Bir aydır o pazartesi gelmedi. Haftalardır telefonlarımıza çıkmıyor. Ağızlarındaki bakla ‘Bakan yardımcımız Akın Gürlek’e çok ağır konuşuyorsunuz.’ Sen bizi Ahmet Özer’le görüştürmeyerek benim muhalefetimi terbiye edeceksiniz öyle mi? Senin de, sana o emri verenlerin de alnını karışlarım da sana minnet eylemem. Akın Gürlek bu Saray'ın celladıdır. Seyyar giyotinidir." demişti.

Özel, Ahmet Özer'i bu sabah Silivri cezaevinde ziyaret etmiş, ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Akın Gürlek, cürmün kadar yer yatarsın. Gün gelir ben yine burada dimdik dururum sen kim bilir hangi sosyal medya hesabından bize saldırırsın. Sen bi hukuksuzluğa tabi olsan senin hukukunu da biz savunuruz. Seni uyarıyorum, bir ülkenin kaderiyle oynama, birilerinin aparatı olma." ifadelerine yer vermişti.

TARTIŞMALI 'GİZLİ TANIK' İFADESİ

Prof. Dr. Ahmet Özer’in Avukatı Şevket Tuci, müvekkilinin tutukluluğuna yapılan itirazın reddinde İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesine göre, gizli tanığın ifadeleri üzerinden tutuklu bulunduğuna dikkat çekmişti. Tuci, "Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Örgütle ilişkilendirmek tartışmalı’ diyor. Bu nedir? Yargılama şöyle olur; önce delileri toplarsınız, sonra da yargılarsınız. Şimdi siz almışsınız, tutuklanmışsınız, sonra deli toparlamaya çalışıyorsunuz. Belli ki, maalesef şu kayyımı başımıza bela etmek için böyle bir gerekçe için böyle bir hukuki kılıf arandı. Olay budur. Biz yaşananlara hukuki bakmıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Özgür Özel, Ahmet Özer’e sorulan sorular içinde gizli tanık olmadığını vurgulamış, "Güya o gizli tanığın ifadesiyle iddianame yazacak. Savcı, İstanbul'da hızlı iddianame yazmasasıyla meşhur. Tek sanıklı dava 22 gün oldu iddianame yok, çünkü ortada delil yok. Delillerin yaratıldığı sürecin adalet getireceğine kimse inanmaz. Esenyurt'ta kimse böyle bir sürece inanmıyor" diyerek tepki göstermişti.

AKIN GÜRLEK’İN ALDIĞI KARARLAR

Özel'in eleştirdiği Akın Gürlek’in başkanı olduğu mahkemelerin bugüne kadar verdiği tartışmalı kararlar şöyleydi:

  • Akın Gürlek’in başkanı olduğu mahkeme HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a 'örgüt propagandası' suçlamasıyla 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Bu ceza; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirtaş’ın ana davasındaki verdiği ihlal kararından önce tahliye edilmesine rağmen, cezaevinden çıkamamasına neden oldu.
  • Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya 2,5 yıl hapis cezası kararlarının altına da imza attı. Ayrıca, Akın Gürlek bir Barış Akademisyeni’ne "şehit yakını ziyaret etme cezası" verdi. Ancak daha sonra bu karar geri alındı.
  • Gazeteci Can Dündar'ın gayrimenkullerine el koyma kararı da Akın Gürlek’in mahkemesinden çıktı.
  • Arasında Selçuk Kozağaçlı'nın da bulunduğu ÇHD'li avukatların tahliye edilmesi üzerine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi görevden alınmıştı. Bu mahkemeye Akın Gürlek atanmış ve yeni heyetle birlikte avukatlara hapis cezaları vermişti. Gürlek, duruşma sırasında sık sık avukatlarla tartışmaya girmiş, gizli tanığa yönlendirici sorular sormuştu.
  • Akın Gürlek, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Enis Berberoğlu kararını uygulamamasıyla da gündeme geldi. Anayasa Mahkemesi, MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a verdiği iddiasıyla suçlanan, milletvekili seçilmesine karşın yargılamasına devam edilen ve milletvekilliği düşürülen Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Ancak Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, karara direnmişti. AYM'nin Enis Berberoğlu kararını yerine getirmeyen Akın Gürlek, terfi ettiririlerek birinci sınıf hâkim yapılmıştı. (POLİTİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Yıldız Teknik Üniversitesinde ülkücü grup öğrencilere saldırdı

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile 'mülteci pazarlığı' Merkel’in anılarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa