Çayırhan’da eylemler ertelendi, özelleştirme tehlikesi devam ediyor
Özelleştirme kararından vazgeçilmediğini hatırlatan Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, şubat ayının ortasına kadar kararın iptal edilmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini söyledi
Fotoğraf: AA
Damla KIRMIZITAŞ
Deniz KEMEÇ
Ankara
Çayırhan Termik Santrali ve Linyit Madeni İşletmesinde çalışan işçilerin özelleştirmeye karşı başlattıkları direnişin 10. gününde Maden-İş ve Tes-İş, hükümetle yapılacak müzakereler nedeniyle eylemlere ara verildiğini duyurdu. Özelleştirme kararından vazgeçilmediğini hatırlatan Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, şubat ayının ortasına kadar kararın iptal edilmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Özelleştirme tehlikesinin devam ettiğini vurgulayan işçiler de “Bu özelleştirmeyi geri çektireceğiz, başka yolu yok” dedi.
Ankara Nallıhan’da bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletmesi için özelleştirilme kararı alınması üzerine işçiler 10 gün önce madene kapanarak direniş başlatmıştı. Enerji ve maden işçileri direnişin 9. gününde özelleştirme ihalesinin iptali talebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne yürüyüş başlatırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihalenin 4 Mart tarihine ertelendiğini duyurmuştu. Erteleme kararına, “Erteleme, kandırma, satışı iptal et” sloganlarıyla karşılık vermişti.
Dün Maden-İş Çayırhan Maden Ocağında, Tes-İş de santralde Özelleştirme İdaresi Başkanlığının duyurduğu erteleme kararını değerlendirmek için işçilerle toplantı yaptı. Görüştüğümüz işçiler, eylemlere ilişkin oylama yapıldığını ve erteleme kararının alındığını ifade ederek, “Sendika hükümet ile müzakerelerin devam edeceğini söyledi. Sonuç çıkmazsa eylemlere devam edeceğiz. Olumlu bir dönüş olmazsa şubatta yeniden yürüyeceğiz” dedi. İşçiler çalışmaya devam edeceklerini ifade ederken çadırlardaki nöbetlerin de süreceğini söyledi.
"İŞÇİNİN BİRLİĞİ BU SAATTEN SONRA BOZULMAZ"
Bir enerji işçisi eylemlerin ertelenmesine ilişkin şöyle konuştu: “Ne söylerse söylesinler bizim fikrimiz net: Satışın iptalini istiyoruz. Sonuçta ertelediler ama askıya alındı, iptal edilmedi. Hâlâ özelleştirme sürecini devam ettiriyorlar. Nöbet tutmaya devam edeceğiz. Mücadelemiz de sürecek.”
Bir başka enerji işçisi de “Şimdi ılımlı yaklaştık. Ama geri adım diye bir şey yok. Çadırlara geri çekildiler demesinler. Yürüdük 22 km, 220 km daha yürürüz. Ama bu özelleştirmeyi geri çektireceğiz, başka yolu yok” diye konuştu.
14 yıldır madende çalışan bir işçi de “Bu işçi zaten sınıra geldi. Kayış koptu. İşçinin birliği de bu saatten sonra bozulmaz. Onlar oyalayacaklarını zannetsinler. Yürüyüş başladığında Çayırhan bomboştu. Esnaf kepenk kapatıp geldi. Aileler destek verdi. Yine yürürüz. 2014 grevinden tecrübe kazandık. O zaman kazanamamıştık ama şimdi kazanacağız” dedi.
"İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALAMAZSAK EYLEMLER DAHA GÜÇLÜ SÜRECEK"
MADEN-İŞ Genel Başkanı Nurettin Akçul, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Şahsen ihalenin 4 Mart’a ertelenmesinin zaman kazanma, eylemleri kırma hamlesi olduğunu düşünüyorum. Oylama yapıldı, şubat ayına kadar müzakere yolunun denenmesi, eğer müzakerelerden bir sonuç alınamazsa eylemlilik kararımızı başladığımız yerden devam ettirme kararı çıktı” ifadelerini kullandı.
Tes-İş Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu da oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Eylemlere başlamadan önce Özelleştirme İdaresiyle, çalışma bakanıyla görüşmeler yaptık, sıkıntılarımızı anlattık. Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bu yörenin Milletvekili Fuat Oktay’la görüşmelerde de sıkıntılarımızı anlattık. Barınmayla, lojmanlarla ilgili hiçbir ibare yoktu. 4 ay içinde boşaltın maddesi vardı. Çalışan arkadaşlarımızın geleceğiyle ilgili de hiçbir ibare yoktu. Bunları konuştuk. Düzenlemeler olmazsa eylem yapacağımızı söylemiştik” ifadelerini kullandı.
Eyleme geçildiğini ve yürüyüş için Beypazarı, Ayaş, Ankara rotasının belirlendiğini aktaran Kabaloğlu, Beypazarı’na 4 km kala çeşitli düzenlemeler yapıldığı yönünde haber geldiğini söyledi. Fuat Oktay’ın X üzerinden yaptığı müzakerelere açık olunduğu paylaşımını “Bir adım atılmadı desek yanlış olur” yorumuyla anlatan Kabaloğlu, “4 Mart’a ertelendi demek bu iş bitti demek değildir” dedi.
"ÖZELLEŞTİRME KARARI İPTAL EDİLMELİ"
Oylama sonrası Maden-İş ve Tes-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Özelleştirme İdaresi bir duyuru yaparak, ihale başvuru tarihini üç ay ertelediğini açıkladı. Bizler için olumlu gibi görünen bir duyuru olsa da nihai amacımıza ulaşmış değiliz. Bizler varlık satışının ve özelleştirme kararının tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. İhale tarihini erteleyerek, 3-4 ay sonra nasıl olsa unutulur hesabı yapanlar, bu konuda yanıldıklarını ilerleyen günlerde anlayacaklardır. Burada tek çözüm bu satıştan vazgeçilmesidir! Geldiğimiz son durumda, yöredeki kanaat önderleri, siyasiler, esnaf, muhtarlar ve ailelerle görüşmelerimiz sonucu, işçilerimizin de oylama yaparak aldığı karar doğrultusunda, şubat ayı ortalarına kadar müzakere sürecini tekrar başlatıyoruz. Üretime zarar vermemek için işçilerimizle madenimizde ve termik santralimizde üretime devam edeceğiz. Belirlediğimiz tarihe kadar müzakere yolumuz tıkanır ve istediğimiz sonucu alamazsak; Nallıhan-Çayırhan-Beypazarı halkı, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, Türkiye’nin her tarafından bize destek veren vatandaşlar, diğer işletmelerde çalışan maden ve enerji işçileri ile birlikte eylemlerimize kaldığımız yerden çok daha güçlü bir şekilde, kararlılıkla devam edeceğiz.”