'Kuvayı Milliye Destanı'nın yasaklanması iddiasıyla ilgili bakanlıktan açıklama
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kuvayi Milliye Destanı'nın halk kütüphanelerinde yasaklandığı iddiasına dair yaptığı açıklamada yasaklanan eserin Nuri Kurtcebe’nin çizgi roman versiyonu olduğunu açıkladı
Nâzım Hikmet'in "Kuvayı Milliye Destanı" eserinin çizgi roman versiyonu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nâzım Hikmet'in "Kuvayı Milliye Destanı" kitabının halk kütüphanelerinde yasaklandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, haberlere konu olan eserin Nâzım Hikmet'in "Kuvayi Milliye Destanı" adlı eseri değil; Nâzım Hikmet’in "Kuvayi Milliye Destanı" şiirini çizgilerle anlatan Nuri Kurtcebe’ye ait bir çizgi roman versiyonu olduğu belirtilerek "Söz konusu kitapta cinsel içerikli tasvirlerin yer aldığı sayfalar bulunmaktadır'' denildi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphaneleri yetkililerine Kütüphane Hizmetleri Daire Başkanlığından gelen bir e-posta ile Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı ve Alberto Manguel’in "Ulises’in Dönüşü" kitaplarının yasaklandığını belirterek, ''Bakanlık 'uygunsuz içerik' bahanesiyle kitapların okuyuculara verilmesini yasaklamış. Konuyu sayın Bakan'a soru önergesi ile sordum. Bu garabeti bir an önce düzeltmeleri gerekiyor'' diyerek yazılı soru önergesi verdiğini açıklamıştı.
Bakanlık yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''Haberlere konu olan eser Nâzım Hikmet Ran'ın 'Kuvayi Milliye' adlı eseri değil; Nâzım Hikmet'in 'Kuvayi Milliye Destanı' şiirini çizgilerle anlatan Nuri Kurtcebe’ye ait bir çizgi roman versiyonudur. Söz konusu kitapta cinsel içerikli tasvirlerin yer aldığı sayfalar bulunmaktadır. Bu nedenle kitabın her yaş grubundan vatandaşlarımızın faydalandığı kütüphanelerimizin genel erişim alanında bulundurulması uygun görülmemiştir.
Eser, çocukların erişim sağlamayacağı bir şekilde kütüphanelerimizde yer almaya devam etmektedir. Nâzım Hikmet'in şiirlerinin yer aldığı 'Kuvayi Milliye' veya 'Kuvayi Milliye Destanı' başlıklı eserlerin farklı baskıları başta olmak üzere Nâzım Hikmet'e ait onlarca eserin binlerce nüshası kütüphanelerimizde herkes tarafından erişilebilir ve ödünç alınabilir durumdadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'' (KÜLTÜR SERVİSİ)