3 Aralık 2024 00:36

Van'da kayyım protestosu: Kayyım seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır

Kayyımlara tepki göstermek için açıklama yapan Van Emek ve Demokrasi Platformu, "Kayyum ataması, seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır” dedi.

Van'da kayyım protestosu: Kayyım seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır

Fotoğraf: ANKA

Van Emek ve Demokrasi Platformu, kayyımlara tepki göstermek için Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Açıklamaya DEM Parti Van Milletvekilli Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, DBP İl Eş Başkanı Gönül Uzunay, Eski Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, DEM Parti ve DBP İl yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

"Kayyım idaresi değil, halk iradesi" yazılı döviz açılan açıklamada, "Kayyımlar gidecek, halk gelecek" sloganı atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Van Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Engin Işık, “Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik hukuka aykırı şekilde açılan ceza dosyaların tamamen kayyım politikasına bir gerekçe oluşturmaya yönelik bir uygulama olduğu da kuşkusuzdur. Buradan tekrar söylüyoruz; 2016 yılında 674 sayılı KHK ile Belediye Kanunu’na eklenen düzenleme değiştirilmeli ve herhangi bir sebeple başkanlığı düşen başkanın yerine belediye meclisi yeni bir başkan seçmelidir. Kayyım ataması, seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır. Tüm sivil toplum kuruluşları olmak üzere kayyım uygulamalarına karşı hukuki mücadelemizi yürüteceğimizi, İçişleri bakanlığının antidemokratik uygulamalarına derhal son vermesi gerektiğini buradan söylüyoruz” dedi.

EDREMİT BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI'NDA KAYYIM PROTESTOSU

Van Edremit Belediye Meclisi'nde Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atanması protesto edildi. DEM Parti Grubu, Meclis Toplantısı'nda "Gaspa izin vermeyeceğiz" pankartları açtı. 

Fotoğraf: ANKA

Oturumun açılış konuşmasını yapan Belediye Eş Başkanı Rabia Başak Koç, "Ne yazık ki her defasında bin bir türlü bahanelerle halkın iradesine dönük kayyım atamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bilinmesini isteriz ki Kürt halkı, hiçbir zaman AKP’nin bu politikalarına karşı boyun eğmedi, eğmeyecektir de. Bahçesaray’daki arkadaşlarımız, iradelerini ortaya koyarak 9 aydır ilçeye gitmeyen hizmetleri götürdü. Ne yazık ki hazmedemediler. Hakkari’de başlayıp Bahçesaray’a uzanan kayyım atamalarına karşı irademize sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından daha önce belirlenen gündem maddeleri görüşüldü. (Van/ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

Antep’te polis, mahkeme kararını tanımadı, ekmek mücadelesi veren işçilere müdahale etti. İşçi, siyasetçi, öğrenci, muhalif belediye, basın… Herkes mengenede! Cezaevinde olanların sayısı cezaevi kapasitesini 90 bin aştı. Buna rağmen hükümet daha çok insanı daha uzun süre cezaevinde tutacak yargı paketi hazırladı. Yine de tepki cezalandırılarak durdurulamıyor!

90 bin fazla: 301 bin 397 kapasiteli cezaevinde 392 bin 456 kişi kalıyor.

32 adet: 11 cezaevi yapımı sürüyor, 21 yeni cezaevi projesi hazır.

Yüzde 700: 2002’de 49 bin 512 olan mahpus sayısı yüzde 700 arttı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et