03 Aralık 2024 16:12

"Madem tedbirler çok iyi, kadına şiddet neden artıyor?"

Kadına şiddet komisyonunda sunum yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Şiddete sıfır tolerans” dedi. Bakan'ın konuştuğu saatlerde bir kadın katledildi, bir kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu AKP Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı.

Komisyonda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kadına şiddetin önlenmesi, çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunması konusunda hassas olduklarını öne sürdü. Bakan konuşurken bir kadın evli olduğu kişi tarafından katledildi, bir kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadına şiddeti “aileyi yaralayan kötülüğün yansıması” olarak niteleyen Tunç Cumhurbaşkanlığı Ulusal Kalkınma Planları, Yargı Reformu Stratejisi, İnsan Hakları Eylem Planı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı gibi belgelerle kadının güçlendirilmesine yönelik politikalar geliştirdiklerini iddia etti ancak 2025’te kadının güçlendirilmesi için ayrılan pay kadın başına 38 kuruş.

Kadına karşı işlenen suçlarda mahkemelerin ceza indirimi kararlarına değinmeyen Tunç, yargı paketleriyle kadına yönelik suçlarda ceza artırımları yaptıklarını söyledi.

BU TEDBİRLERLE NEYİ ÖNLEDİNİZ?

Komisyonda söz alan DEM Parti Milletvekili Özgül Saki “Bütün sunumlarda çok iyi tedbirler alındığı, çok iyi düzenlemeler yapıldığı söyleniyor. Ama 2024'ün ilk 7 ayında katledilen kadın sayısı 228; 94'ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Buna ‘şüpheli’ diye ifade edilen ölümler dâhil değil, biz biliyoruz ki şüphelilerinin arkasında da erkek şiddeti var. Ayrıca, şiddet nedeniyle ‘Artık yeter’ deyip kendi hayatına son veren kadınlar dâhil değil. Bu tedbirler alınmasaydı mesela 500 kadın mı öldürülecekti? Çok daha mı fazla çocuk istismara uğrayacaktı? Bütün bunları yaptınız, neyi durdurabildiniz?​” diye sordu.

İktidarın kadını ailenin içine hapseden politikalarına da değinen Saki, “Bu politikalarla şiddet arasında doğrudan bağ olduğunu düşünenlerdenim. Mesela boşanmak istediği için öldürülüyor kadınlar, nafaka istediği için öldürülüyor kadınlar, çocuklarının velayetini istediği için öldürülüyor kadınlar” dedi.

Son dönemdeki boşanmanın zorlaştırılması, nafaka hakkının gasbedilmesi gibi girişimlere dikkat çeken Saki, “6284 baypas mı ediliyor, Medeni Kanun baypas mı ediliyor? 6284'ün etkin kullanılması konusunda hiçbir tedbir alınmıyor” ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARTIŞILMALI"

CHP Milletvekili Kayıhan Pala ise kadın cinayetlerindeki artışa değinerek “İstanbul Sözleşmesi'nden hiç söz edilmedi. Oysa, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonunun ve bazı araştırmaların açık olarak ortaya koyduğu bir gerçeklik var, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasından sonra kadın cinayetlerinin arttığına ilişkin. Komisyonda İstanbul Sözleşmesi'nin de masaya yatırılması büyük önem taşıyor” dedi.

DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya ise “İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetle mücadelenin bütüncül bir ele alış gerektirdiğini söylüyor. Mesela ŞÖNİM'ler işlevini yerine getirmiyor. Mesela kadınlar ihtiyaç duydukları sosyal desteğe erişemiyorlar. Mesela baro kadın hakları merkezinin adli yardım birimleri destek sağlıyor, ama bu da yetersiz. Neden? Çünkü bu konuda ayrılmış olan bütçe ne yazık ki yetersiz. Kadınlar üç ay verilen koruma ve tedbir kararlarını yenilemek için her defasında prosedürü dolaşmak zorunda kalıyor. Bir diğer mesele, yakalama kararlarının uygulanmasında sadece GBT'ye bakılması. Yani suç işleyen erkek ne yazık ki elini kolunu sallayarak ortadan kayboluyor, bu konuda etkin yürütülen bir süreç yok; bu da fiilî cezasızlığa yol açan yöntemlerden biri” dedi.

BAKAN CEZA İNDİRİMLERİ SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Bakan Tunç’un “Cezaları yükseltiyoruz” açıklamasına yanıt veren Kaya, “Şiddet sadece ceza sistemine bağlı olarak artmıyor. Yani sadece cezaları artırmak suçları önlemekte yeterli değil. Zaten hâkimler de çoğu zaman ceza vermiyorlar ya da daha düşük ceza vermek eğilimi görülüyor. Yani cezaların artırılması cezasızlığa sebebiyet veriyor. Ayrıca önleyici ve koruyucu tedbirler konusunda da bakanlığınıza düşen birtakım sorumluluklar var” dedi.

Kadınlara karşı işlenen suçlara ilişkin yargılamalarda alt sınırdan verilen cezaları, “iyi hâl”, “tahrik” indirimlerini hatırlatan Kaya, “Takdiri indirim meselesiyle ilgili, evet, bir düzenleme yapıldı ama bu düzenleme yapıldıktan sonra mahkemelerde bunun uygulanmasıyla ilgili nasıl bir tablo açığa çıktı?​” diye sordu.

Bakan Tunç “Tahrik değil de takdiri indirim...” dedi. Kaya “Evet, takdiri indirim. Değişiklik yapıldı ya, değişiklikten sonra...” diye sorusunu yineledi ancak Bakan Tunç “Tahrik indiriminde değişiklik yapılmadı” diyerek soruyu geçiştirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik soruşturması ile işinden edilen Barış Aras: Adalet herkes için lazım

SONRAKİ HABER

ABD Suriye’de ‘rejim değişikliği’ niyetini yineledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa