03 Aralık 2024 18:57
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2024 00:13

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon sıkıyönetim kararını geri çekti

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan etti. Parlamento sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Yoon kararı geri çektiğini açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek ülkede "sıkıyönetim" ilan ettiğini açıkladı. Parlamento 190 milletvekili ilan ettiği sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Parlamento kararının ardından askerler meclisten çekildi. 

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkede sıkıyönetimin kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini bildirdi.

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçladı.

Ülkede "sıkıyönetim" ilan edildiğini duyuran Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor" ifadesini kullandı.

Bu arada, Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verildi ve teyakkuzda olunması çağrısı yapıldı.

GENERAL PARK AN-SU SIKIYÖNETİM KOMUTANI OLARAK ATANDI

Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi.

General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı.

Yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır" ifadesine yer verildi.

Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi.

Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.

MUHALEFET: ANAYASAYA AYKIRI

Güney Kore'de muhalefetteki Demokrat Partinin (DP) lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının "anayasaya aykırı" olduğunu belirtti.

DP'den sıkıyönetim hakkında yapılan açıklamada, partili milletvekilleri Ulusal Meclis'e çağırıldı.

DP lideri Lee, sıkıyönetim kararını "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak nitelendirerek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek" dedi.

ULUSAL MECLİSE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.

Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi.

Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.

Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından binlerce kişi, karara tepki göstermek üzere Ulusal Meclis'in etrafında toplandı. Protestocular, "Sıkıyönetimi sonlandırın" ve "Yoon Suk Yeol tutuklansın" sloganları attı.

Polis, protestocuların meclis binasına girmesini engellemek amacıyla yerleşkenin çevresine tel örgüler kurdu.

YOON'UN PARTİSİ DE KARARA İTİRAZ ETTİ

İktidardaki Halkın Gücü Partisinin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararını "yanlış" diye tanımlayarak itirazda bulundu.

Han, sıkıyönetim ilanının hemen ardından yaptığı açıklamada, "kararı halkla birlikte engelleyeceklerini" ifade etti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakan Cho Tae-yul'un, söz konusu kararın ardından üst düzey yetkililerle toplantı kararı aldığı bildirildi.

Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim ilanından sonra yaptığı açıklamada, Merkez Bankası, Mali Hizmetler Komisyonu ve Mali Denetim Servisinden yetkililerle toplantı yapacağını açıkladı. 

MECLİS SIKIYÖNETİMİ KALDIRMA KARARI ALDI

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 300 sandalyeli mecliste mevcut bulunan 190 vekil sıkıyönetimin kaldırılmasını öngören önergeyi kabul etti. Alınan kararın Yoon’un sıkıyönetim kararını kaldırmasını gerektirdiği ifade edilirken, Güney Kore Meclis Başkanı da sıkıyönetim kararının geçersiz olduğunu söyledi.

Bloomberg’in haberine göre ise meclisin sıkıyönetimin kaldırılması yönünde karar alması durumunda bu kararın mevcut durumda nasıl uygulanacağı konusunda tartışma var. Anayasanın 77’inci maddesi meclis çoğunluğunun bu yönde talep bildirmesi halinde devlet başkanını sıkıyönetimi kaldırması gerektiğine işaret etse de 89’uncu madde sıkıyönetimi geçersiz kılma kararının kabine tarafından da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim kararının kaldırılması için Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonrası, Devlet Başkan Yoon’un oylamaya ilişkin tepkisi bekleniyor. Güney Kore yasalarına göre, Devlet Başkanı oylamaya uymakla yükümlü.

Diğer yandan Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ülkedeki basın mensuplarına eğitimin normal akışında süreceğine ilişkin açıklama gönderdi.

Açıklamada, okul ve eğitim kurumlarının kapanmayacağı, olağan akışında faaliyetine devam edeceği belirtildi.

Aynı şekilde, Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'ndaki acil toplantının ardından duruma ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, insanların günlük yaşamında aksaklıkları önlemek için kara yolları, demir yolları, hava taşımacılığı ve inşaat alanlarının normal şekilde çalışmasının sağlanacağı belirtildi.

Güney Kore Merkez Bankasından yapılan açıklamada da sıkıyönetim ilanının piyasa üzerindeki etkisini ölçmek ve gerekli müdahaleleri görüşmek üzere acil toplantı yapılacağı bilgisi yer aldı. 

YOON SIKIYÖNETİMİN KALDIRILDIĞINI DUYURDU

Ülkede sıkıyönetim ilan eden Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, mecliste sıkıyönetimin geçersiz olduğuna dair alınan karar ve tepkilerin ardından geri adım attı. Yoon sıkıyönetimin kaldırıldığını duyurdu.

Yonhap'ın haberine göre, yaklaşık 5 saattir yürürlükte olan sıkıyönetim kararını resmen kaldırabilmek için kabine üyelerinin toplanmasını beklediğini kaydeden Yoon, toplantının hemen ardından sıkıyönetimi sona erdireceğini aktardı.

Yoon ayrıca, sıkıyönetimin sonlandırılmasını talep eden önergenin Ulusal Meclis'teki oylamada kabul edilmesiyle sıkıyönetim birliklerinin meclis yerleşkesinden çekildiğini söyledi.

ABD: GÜNEY KORE'DEKİ GELİŞMELERİ DERİN BİR KAYGIYLA İZLİYORUZ

ABD yönetimi, Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edilmesiyle ilgili gelişmeleri "derin bir kaygıyla" izlediklerini, süreçle ilgili önceden bilgilerinin olmadığını ve Seul'deki siyasi anlaşmazlığın barışçıl bir şekilde ve hukukun üstünlüğüne uygun olarak çözülmesini beklediklerini açıkladı.

AA’nın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edilmesi ve ardından yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Patel, Güney Kore'deki olaylarla ilgili olarak muhataplarıyla her düzeyde temas kurduklarını ve süreci yakından izlediklerini kaydederek, "Güney Kore'deki son gelişmeleri derin bir kaygıyla izliyoruz" dedi.

BEYAZ SARAY: ABD ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLMEDİ

Öte yandan, AA muhabirine yeni bir yazılı açıklama yapan bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Seul'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

ABD'li yetkili, "ABD'ye bu açıklama önceden bildirilmedi. Güney Kore'de sahada gördüğümüz gelişmelerden ciddi şekilde endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Aynı yetkili, halen Angola ziyaretini sürdüren ABD Başkanı Joe Biden'ın konuyla ilgili bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta Demokrasi Nöbeti | CHP'li Zeybek: Milletin vermediği yetkiyi kimse kullanamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa