3 Aralık 2024 21:19

İzmir Barosu: Engelsiz dünya hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında basın açıklaması yapan İzmir Barosu, “Engelsiz bir dünya, hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır. Yetkilileri somut adımlar atmaya davet ediyoruz” dedi.

İzmir Barosu: Engelsiz dünya hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır

Fotoğraf: Evrensel 

İzmir Barosu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Alsancak’ta bulunan İzmir Barosu binası önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Engelsiz bir dünya, hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır. Engelli bireylerin eşit birer yurttaş olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için yetkilileri somut adımlar atmaya davet ediyoruz” denildi.

‘YETKİLİLER PAYLAŞIM YAPMAKLA YETİNİYOR’

Basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu üyesi Avukat Nurdan Anlı, Anayasasının 5. Maddesini hatırlatarak, “Devletin temel amaç ve görevleri içerisinde kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya çalışmak da yer almaktadır. Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, bu hakların kullanılmasını sağlamakla yükümlü yetkililer, görev ve sorumluluk sanki kendilerinin değilmiş gibi sevginin her engeli aşacağına dair paylaşımlar yapıp ‘engelli kardeşlerimize’ güzellemeler yapmakla yetiniyor” ifadelerini kullandı.

Engelli yurttaşların haklarına ilişkin taleplerin eşit yurttaşlık, eğitim, adalet ve sosyal haklara erişimden, yaşama hakkına kadar gerilemiş durumda olduğunu kaydeden Anlı, “Engelli bireyler, devletin bakım ve gözetiminde olması gereken bakımevleri ya da rehabilitasyon merkezlerinde, işkenceye, şiddete, istismara maruz bırakılmakta ve hatta ölmektedir. Yaşanan vaka ölümle sonuçlanmazsa haber değeri taşımamakta, sorumlular hakkında sağlıklı bir soruşturma yapılmamaktadır. Sadece 2024 yılında onlarca anne ya da baba, devlete çocuğunu emanet etmek istemediği için önce engelli çocuğunun canına kıymış ve sonra da kendi hayatını sonlandırmıştır” diye konuştu.

‘YAŞAMA HAKKINDA TAKILMIŞ DURUMDAYIZ’

Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 1. Maddesine değinen Anlı, “Sözleşmenin amacının ‘Engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmek’ olduğu ifade edilmiştir. İlerleyen yıllar içinde daha spesifik hak ve özgürlüklerin peşinde olmamız gerekirken halen 10. maddede düzenlenen ‘yaşama hakkı’nda takılıp kalmış durumdayız” dedi.  

‘YETKİLİLERİ SOMUT ADIMLAR ATMAYA DAVET EDİYORUZ’

Engelli bireylerin insanlık onuruyla bağdaşmayan uygulamalara maruz bırakılmasına ve eşit yurttaşlık haklarının hayatta kalabilme standardına düşürülmesine izin vermeyeceklerini belirten Anlı, “Engelsiz bir dünya, hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır. İzmir Barosu olarak bu vesileyle, toplumun tüm kesimlerini daha duyarlı olmaya ve engelli bireylerin eşit birer yurttaş olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için yetkilileri somut adımlar atmaya davet ediyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et