Sadaka değil toplu sözleşme: Hitachi işçileri MESS’in sefalet zammına karşı bugün greve çıktı
Birleşik Metal-İş üyesi işçiler TİS görüşmelerinde MESS’in hedeflenen enflasyon üzerinden yaptığı yüzde 36.5’lik zam teklifini kabul etmedi. Bugün Hitachi Energy’de grev başladı.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric, Arıtaş Kriyojenik ve MESS’ten ayrılan Green Transfo’da 2 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanmasının ardından, Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında 500 işçi bugün greve çıktı.
Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sırasında MESS tarafından yapılan en son teklif ücretlere ortalama yüzde36.5 seviyesindeydi. TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından sendikanın grev programı duyurusunda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, "OVP kapsamındaki güncel ve önemli tehlike, ücretlerin hedeflenen enflasyona göre artırılmasıdır. Çünkü, bilindiği üzere, önümüzdeki günlerde asgari ücret belirlenecektir; diğer yandan 2025 yılı, kamu işçilerinin de toplu sözleşme yılıdır ve yaklaşık 750 bin kamu işçisi toplu sözleşme sürecine girecektir. Dolayısıyla, ücretlerin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi güncel ve yakın bir tehlikedir. Hedeflenen ile gerçekleşen enflasyona bakıldığında bu oranların hiçbir dönem birbirini tutmadığını, hedeflenenin çok büyük sapmalar gösterdiğini, belirlenen hedefin ilgili yıl içerisinde sürekli revize edildiğini görüyoruz. Nitekim bu yıl Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini defalarca revize etmiştir. Öte yandan, belirlenen enflasyonun resmi enflasyon olduğu ve halkın hissettiği gerçek enflasyon oranıyla hiçbir ilgisinin olmadığı da bilinmektedir. İşçiler düşük ücretlerle, yoksullukla baş etmek için, insanca yaşayacak bir ücret için mücadele ediyor. Metal işçileri, ağır çalışma koşullarında yoksulluk sınırının altında çalışmaya isyan ediyor, ekmeklerini büyütme mücadelesi veriyor. Toplu sözleşmeler ile sömürüyü biraz olsun sınırlandırmaya çalışıyor ve ağır yaşam koşularını iyileştirmek için mücadele ediyor" ifadeleriyle MESS'in hedef enflasyon oranındaki zam dayatmasına tepki göstermişti.
KARTAL
December 4, 2024
Hitachi Energy’nin Türkiye’deki ilk fabrikası olan Kartal’daki yerleşkesinde MESS dayatmalarına karşı grev kararı alan işçiler, sabah greve çıktı. Fabrika bahçesinde toplanan işçiler sloganlarla alkışlarla açıklama yapacakları saati bekledi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar fabrika bahçesinde işçilerle bir araya geldi. Saat 10.00’a geldiğinde işçiler fabrika bahçesinden çıkarak arka giriş kapısına yürüdü. “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atarak yürüyen işçilere DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, siyasi parti temsilcileri destek verdi.
DİSK’e bağlı Gıda-İş, Limter-İş, Nakliyat-İş sendikaları alanda işçilerle birlikteydi. Siyasi partilerden Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareket (TKH), Türkiye İşçi Parti (TİP), Türkiye Özgürlük Partisi (TÖP), Devrimci İşçi Partisi (DİP) grevdeki işçilere destek verdi.
'PATRONLARIN KASALARININ DOLDUĞUNU BİLİYORUZ'
Hithachi’nin arka kapası önünde toplanan işçilerin çektiği halayların, attıkları sloganların ardından Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar açıklamalarda bulundu. Sürdürdükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS’in şimdiye kadar olumlu bir yaklaşımla gelmediğini söyleyen Atar, “Bugün metal işçileri adeta açlık ve sefaletle karşı karşıya bırakılmışlardır. Bugün kalifiye ortalama bir metal işçisinin almış olduğu ücret asgari ücretin bir parça üzerinde neredeyse ev kirasını karşılamaktan da aciz noktaya gelmiştir. Sözleşme sürecinde olduğumuz iş yerlerinin hepsi yabancı sermayenin önemli iş yerleri. Bu şirketlerin hem ülkemizde hem de dünyadaki durumlarına baktığımız durumda hepsi önemli kârlar elde etmiş durumdadır. Büyüdüklerini, geliştiklerini kasalarını doldurduklarını biliyoruz. Öte yandan biz ne kadar iyi sözleşmeler yapmış olursak olalım uygulanan politikalar, TÜİK’in sahte rakamları nedeniyle ücretlerimizde kayıplar yaşıyoruz” dedi.
Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel
“ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞINI SÖKE SÖKE ALMASINI BİLİRİZ”
İşçilerin bu halde olmasının nedenini patronların kâr hırsı, Türkiye burjuvazisi ve iktidarın politikaları olarak sıralayan Atar, AKP iktidarının Türkiye burjuvazisi ve yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda, Orta Vadeli Programı kullanarak, IMF direktifleriyle hareket ettiğini söyledi. Bu politikaların doğrultusunda işçilere yüzde 40 ücret artışı teklif edildiğini ifade eden Atar, “Biz bu sefalet ücretlerine dönüp bakmayız. Bu süreçte hangi girişimlerle karşı karşıya kalırsak kalalım üyelerimizin içine sinecek ve kabul edebilecekleri toplu sözleşme ortaya çıkmadığı müddetçe o fabrikalara girip şalterleri açmayız. Buradan Çalışma Bakanlığı’nın yetkililerine hükümetin yetkililerine, MESS yetkililerine ve patronlara sesleniyoruz, bu ülkenin ekonomisi bizim alın terimizle ayakta duruyorsa biz bunun karşılığını siz isteseniz de istemeseniz de söke söke almasını biliriz” diye konuştu.
Daha önceki grev ertelemelerini hatırlatan Atar, “Metal işçisinin ekmeğini patronlara peşkeş çekmeye kalkanlar olursa bunun bedelini onlara kat be kat ödetiriz” dedi.
ÇERKEZOĞLU: HİTHACHİ İŞÇİSİ HAKKI OLANI ALACAK
Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu metal işçilerinin verdikleri bu mücadelede önlerine nasıl engeller çıkartılırsa çıkartılsın, başarıya ulaşacaklarını söyledi. Çerkezoğlu, “Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Ürettiğimiz değerden payımızı, insanca yaşamak istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Hitachi işçisi hakkını alacak” diye konuştu.
“MESS PATRONLARI DA OVP’Yİ UYGULUYOR”
Evrensel’e konuşan Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Can Emrah Ülgü sözleşme sürecinde MESS tarafının işçilerin taleplerinden çok uzak tekliflerle geldiğini söyleyerek, “Biz biliyoruz ki Hitachi’de işler yolunda. Tabi ki biz işlerin yolunda olmasını isteriz burada patronlar bize işimiz yok paramız yok demiyor, burada ideolojik bir yaklaşım var. Hükümetin orta vadeli programı dahilinde ücretler baskılanıyor, MESS yöneticileri de patronlar da bu tutumu sergiliyorlar. Bugün bize teklif ettikleri ücretler hiçbir şey ifade etmiyor, bunları kabul etmemiz mümkün değil.” dedi.
“BU ÜCRETLERLE GEÇİNEMİYORUZ”
Birleşik Metal-İş Sendikası iş yeri temsilcisi Beyhan Yağbakar, “En ağır koşullarda çalışanlar, üretenler bizleriz ancak ezilen de bizler oluyoruz. Sefalet ücreti istemiyoruz derken yalan söylemiyoruz. Bugün sefalet ücretleriyle yaşamaya çalışıyoruz, bugün yoksulluk sınırı için 60-70 bin liralar konuşulurken kıdemli işçiler burada 35-40 bin lira ücret alıyor. Vergi kesiliyor ücretlerimiz düşüyor, bu ücretler bize yetmiyor.” diye konuştu.
Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel
“BU GREVİN KAZANILMASI ERDOĞAN-ŞİMŞEK PROGRAMINA KARŞI BAŞARI OLACAKTIR”
Grevin ilk gününde Hitachi işçilerinin yanında olan EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan şunları söyledi: “Erdoğan-Şimşek programının işçi sınıfına dayattığı sefalet ücretlerine karşı bugün Birleşik Metal-İş üyesi Hitachi işçileri çoban ateşini yakarak greve çıktılar. Bu grev bütün Türkiye işçi sınıfının, metal işçilerinin, emekçilerin grevidir. Bu grevle dayanışmak ve bu grevin başarıya ulaşması işçi sınıfının bu grevi kendi grevi gibi görmesiyle mümkün olacaktır. Buradaki grevin başarıya ulaşması aynı zamanda metal patronlarına karşı, Erdoğan-Şimşek programına karşı da başarı olacaktır. 2025 yılı asgari ücretinin, kamu toplu iş sözleşmesinin çıtasının koyulacağı bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle Hitachi mücadelesinin başarıya ulaşması Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir.
İşçilerinin talepleri için greve çıktığı durumlarda iktidarın ilk hamlesi grevleri yasaklamak oluyor. İktidar dün de bugün de yarın da bu silahını kullanmak isteyecektir. Sermayedarların çıkarları zedelenmesin diye işçileri açlığa ve sefalete mahkûm eden iktidarın grevleri yasaklamak gibi hamleleri oldu. Bu grevin yasaklanması ihtimaline karşı tüm metal işçileri birlikte mücadele etmelidir.”
TUZLA
Tuzla'daki fabrikaya da diğer fabrikalarla eş zamanlı grev pankartı asıldı ve grev açıklaması okundu.
December 4, 2024
DİLOVASI
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan | Evrensel
Hitachi’nin Dilovası’nda bulunan fabrikasında işçiler, “Asla teslim olmayacağız”, “Sefalet değil insanca yaşam”, “Yüzde 40 zammı al başına çal” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla grevi başlattı. Genel-İş Kocaeli Şube yöneticileri, Emek Partisi ve TKP üyeleri de greve destek verdi.
Grev alanında basın açıklamasını okuyan Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı, MESS dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini ifade etti. Elmacı, “Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Üyelerimizin ücretlerinde meydana gelen reel kayıplar, üretim ve verimlilik çıktılarıyla karşılaştırılamayacak ölçüdedir. Taleplerimiz haklı ve karşılanabilir düzeydedir. İktidarı grev erteleme kararına başvurmaması konusunda uyarıyoruz. Grev yasaklarına bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da asla boyun eğmeyeceğiz! Bugün başlattığımız grevimiz ve önümüzdeki günlerde diğer işletmelerde çıkılacak grevlerimiz yasaklanırsa, Anayasa’dan doğan hakkımızla grevlerimizi sürdüreceğiz. Metal işçisi çalıştı, üretti ve işverenlere çok kazandırdı. Şimdi karşılığını istiyor” diye konuştu.
İktidarın IMF destekli ekonomi politikalarının altında işçilerin her geçen gün daha da ezildiğini ve derin bir yoksullaşma yaşadığını belirten Elmacı, “İhraç ağırlık üretim yapan trafo sektöründe çalışıyoruz. Dünyada artan enerji ihtiyacına yönelik üretim kapasitelerimiz sürekli artıyor. Ancak bizlerin bu sektörde üretimden aldığı pay ise sürekli azalıyor. Metal işçileri hayat pahalılığı karşısında her yeni güne biraz daha yoksullaşmış olarak uyanıyor. Bu ücretlerle geçinme ve insanca yaşama olanağımız bulunmuyor. Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz” dedi.
DUDULLU
Fotoğraf: Evrensel
Hitachi’nin Dudullu’daki fabrikasında çalışan işçiler de sabah erken saatlerinde fabrika önünde grevi başlattı. İşçiler fabrika içinden sloganlar eşliğinde dış kapıya yürüdü. Burada işçiler adına Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Ali Çeltek açıklama yaptı. Açıklamaya çeşitli iş yerlerinden iş yeri temsilcileri, Emek Partisi, TKP de katıldı. Açıklama sonrası fabrikaya grev pankartı asıldı, grev çadırı kuruldu.
İŞÇİSİNE SEFALET ZAMMI DAYATAN MESS ÜYESİ ŞİRKETLER MİLYARLAR KAZANIYOR
GE Grid Solutions ve Schneider Electric ile toplam 2 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmelerde Hitachi, GE, Grid Solutions ve Schneider Electric bağlı oldukları global şirketlere milyarlar kazandırdı.
Hitachi Energy İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO 500 verilerine göre, 2023 yılında 10.3 milyar TL değerinde net sayış yaptı. Şirketin dijital sistemler yenilenebilir enerji ve enerji hizmetleri bölümü 2024’ün ilk 6 ayında ise faiz vergi ve amortisman öncesi (FAVÖK) 107.7 milyar TL kâr etti.
Türkiye’deki 4 işletmesinde 500 işçinin çalıştığı şirket Türkiye’de işçi başına 20.2 milyon TL değerinde satış yaptı. Dünya çapında 45 bin çalışanı bulunan şirket ise çalışan başına 2.4 milyon TL kâr etmiş oldu.
General Electric (GE) Vernova bünyesinde faaliyet gösteren GE Grid Grid Solutions 2023 yılında 5.6 milyar dolar (194.6 milyar TL) kâr elde etti. 120 ülkede 75 bin çalışanı bulunan şirkette çalışan başına kârı 75 bin dolar (2.6 milyon TL). GE elektrifikasyon alanında 2.5 milyar dolar değerinde sipariş aldığını 2024’ün 3. Çeyreğinde ise elektrik enerjisi üretimi ve yenilenebilir enerji alanlarında 1 milyar dolarlık kar artışı sağladığını duyurdu.
Schneider Electric 2024 ün ilk yarısında dünya çapında yaklaşık 160 bin çalışanıyla 3.2 milyar avro (116.76 milyar TL) kâr elde etti. Şirketin 2024’ün ilk yarısında bir çalışandan elde ettiği kâr ise 20 bin avro. (730 bin TL).
Yılın üçüncü çeyreğinde elektrik dağıtım ve yönetim alanlarında faaliyetlerinin şirketin kârlılığına en büyük katkıyı yaptığını söyleyen şirket üretimden gelirlerini ilk 9 ayında elde ettiği toplam gelir ise 9.3 milyar avro (339.3 milyar TL)
İhracatta başı çeken şirketler 5 yılda yüzde 93 daha fazla ihracat hedefliyor.
Elektromekanik Sanayiciler Derneği (EMSAD) Başkanı Mustafa Güngör 6 Ağustos’ta yaptığı açıklamalarda Elektromekanik sektöründeki Türkiye’den ihracatın 2022-2023 yıllarında yüzde 15 büyüdüğünü söyledi. Türkiye geneli ihracat artışı aynı dönemde ise yüzde 0,4’tü. Yapılan ihracatın değeri ise 8,5 milyar dolar. Güngör gelecek 5 yıl içerisinde ihracat miktarının 15 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtiyor. Bunun karşısında TİS sürecinde işçilere 3 yıllık sözleşme dayatan MESS’in son teklifi yüzde 40 oldu. İşçiler ise yüzde 125 oranında zam talebiyle grevde. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et