Cengiz ormanı katlederken insan yaşamını da hiçe sayıyor!
Cengiz Holding Kaz Dağlarındaki maden faaliyeti için bir milyon ağacın kesilmesini protesto eden köylülerin ve yaşam alanı savunucularının hayatını hiçe sayarak çalışmalara devam ediyor
Fotoğraf: Kaz Dağı Ekoloji Platformu
Özer AKDEMİR
Kaz Dağlarında Cengiz Holdingin Halilağa Bakır Altın Madeni için başlattığı orman katliamı yağmur çamur demeden devam ediyor. Maden şirketi yetkilileri, kendilerine engel olmak isteyen köylülerin ve doğa savunucularının can güvenliklerini hiçe sayarak ağaç kesimlerine ve iş makineleri ile çalışmalara devam ediyor. Protestocular iş makinelerine 25 metreden daha yakın bir durumda ise kesinlikle çalışmaların durdurulması gerektiğini söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, bir kaza durumunda sorumluluğu olan tüm şirket yetkililerinin bilinçli taksirle yargılanacağı uyarısında bulundu.
19 BİN FUTBOL SAHASI KADAR ORMAN KESİLECEK
Bugün itibarıyla 36 gündür Kaz Dağı’nda Çanakkale’nin Bayramiç ve Çan ilçelerine bağlı Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köyleri arasında 19 bin futbol sahasına denk bir alanda ağaç kesimleri sürüyor. 5 bin 200 dönüm bulan meşelik ve çamlık ormanının içerisindeki tüm bitkiler kesildikten sonra alelacele kamyonlarla bölgeden taşınıyor. Tamamı ormanlık bir alanda başlatılan ağaç kesimlerinde şimdiye kadar 550-600 bine yakın ağaç kesimi gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.
MADEN ÇALIŞANLARI İLE DOĞA SAVUNUCULARI KARŞI KARŞIYA
Yağmurlu ve soğuk geçen günlere aldırmadan gece gündüz devam eden çalışmalarda ağaç kesimcileri ve maden işletmesinin yollarını yapan iş makinesi operatörleri, kamyon şoförleri sık sık kendilerine engel olmak isteyen bir avuç köylü ve yaşam savunucusu ile karşı karşıya geliyor. Kazdağı Ekoloji Platformu tarafından paylaşılan bir görüntüde elinde benzinli testere ile ağaçları kesen bir köylü kendisine engel olmak için ağaca sarılanlara ya da önüne geçenlere aldırmadan kesime devam ederken bir yandan da “Benim ekmeğime mani oluyorsunuz, çekilin önümden” diye protestoculara tepki gösteriyor. Orada bulunan şirket özel güvenlik birimi ve maden yetkilisi protestocuların testere ile ağaç arasına girerek canlarını tehlikeye atmaları karşısında ağaç kesimine devam edilmesi talimatı veriyor.
DOĞA SAVUNUCULARININ CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR
Başka bir görüntüde ise yol yapımı olduğu anlaşılan bir çalışma sırasında protestocu grup kepçeyi durdurmak için etrafını sarıyor, bir başkası ise kamyonla kepçe arasına girerek çalışmalara engel olmak istiyor. Bu koşullarda da maden şirketi yetkilisi çalışmaların devam etmesi talimatı verirken, protestocuların can güvenlikleri hiçe sayılarak, son derece tehlikeli bir şekilde çalışmalar sürüyor.
İGU UZMANI İPEK: İŞ MAKİNELERİ CİDDİ HASARLAR VEREBİLİR
Bu görüntüleri iş sağlığı ve güvenlik açısından değerlendirmesini istediğimiz, gazetemizin de yazarlarından İş Güvenliği Uzmanı (İGU) Deniz İpek tüm iş makineleri/ekipmanlarının hareketli parçalara sahip olduğunu belirterek, “Çalışırken muazzam bir güce ve ciddi hasar verme kapasitesine sahip. İş makinelerinin/ekipmanlarının etrafında çalışırken, insanlara ulaşabilecek hareketli parçalara dikkat edilmeli ve 25 metreden fazla yaklaşılması yasaktır, bunun için gerekli önlemler alınmalı” diyor.
İş makineleri/ekipmanları tehlikelerinin tümü hareket halindeki bileşenlerden kaynaklanmadığını kaydeden İpek, “Hemen hemen tüm makineler, serbest bırakılmayı bekleyen enerji depolamış durumda. Bunlar, basınç altındaki gazlar veya sıvılar, elektrik yükleri ve sıcak yüzeyler olabilir. Mekanik olmayan yollardan kaynaklanan insani tehlikeler, egzoz emisyonları ve kimyasal yan ürünler gibi zararlı maddeleri de içerir. Ayrıca iş makinelerinin/ekipmanlarının çalışmasının oluşturduğu gürültü tehlikesini de göz önünde bulundurulur” uyarılarında bulunuyor.
"KAZA OLSA SORUMLULAR BİLİNÇLİ TAKSİRLE YARGILANIR"
Videonun birinde maden yetkililerinden birisinin protestoculara yönelik “Bakın tabelada çalışmaların 25 metre yakınına yaklaşmayın uyarısı var. Lütfen sahayı terk edin” demesine rağmen çalışmaları devam ettirdiğine dikkat çekerek bunun doğru olup olmadığını sorduğumuz İpek, “Faaliyet durdurulmalı kesinlikle. Hele ki o insanlar şirket çalışanı da değil. Bu işten yaralanma olsa sorumlu kişiler bilinçli taksirle yargılanır” diyor.