Özel hastane çetesi yargılamasında 13. günde ara karar açıklandı | 7 sanık daha tutuklandı
Özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde en az 10 bebeği öldürmekle suçlanan özel hastane çetesinin duruşmasında karar açıklandı. 7 sanık daha tutuklandı.
Evrensel
Özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde SGK'den daha fazla para almak amacıyla en az 10 bebeğin ölümüne neden olan özel hastane çetesi yargılamasının 13. gününde sanık avukatları dinkendi. Bir önceki gün çocuğunu kaybeden ailelerin beyanlarının alınmasının ardından savcı, ara karara ilişkin mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada tutuksuz sanıklar Ali Aksu, Ali Dirik, Şeyhmus Çelik, Mehmet Gürül, Murat Mantuş, Mustafa Kazan, Ceren Hatice Kırım, Renginar Molla, Serenay Şenkalaycı ve Sümeyye Özdemir'in derhal tutuklanması ve 13 kişi hakkında yeni suç duyurularında bulunulması talep edilmişti. Mütalaanın ardından tutuksuz sanıkların avukatları mütalaaya ilişkin savunmalarını yapmıştı. Sanık avukatlarının savunmalarının tamamlanmasıyla ara karar açıklandı. Tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken tutuksuz sanıklar Ali Aksu, Ali Dirik, Şeyhmus Çelik, Mehmet Gürül, Murat Mantuş, Ceren Hatice Kırım, Serenay Şenkalaycı'nın tutuklanmasına karar verildi. Bir sonraki duruşma 13 Ocak'ta görülecek.
"MÜVEKKİLİMLE GURUR DUYUYORUM"
Ardından duruşmaya tutuklu sanıkların avukatlarının mütalaaya ilişkin savunmaları ile devam edildi. CİMER şikayetini yapan hemşire Deniz Korkmaz'ın avukatı, bu CİMER şikayeti yapılmasaydı soruşturmanın başlamayacağını ifade ederek "Müvekkilimle gurur duyuyorum" dedi. Dosyadaki uzman raporu ve iddianamede sanığın adının sayılı defa geçtiğini ifade eden avukat, ortada bir örgüt olduğunu düşünmediğini söyleyerek Korkmaz'ın tahliye edilmesini talep etti.
Dursun Eryılmaz'ın avukatı da sanığın ihmalen ölümüne neden olmakla suçlandığı bebeklere ilişkin savunmaları yaptı. Eryılmaz'ın bir ihmalinin bulunmadığını öne sürerek tahliyesini talep etti. Yine Fehmi Alperen'in avukatı da uzman raporunda 112 sevklerine ilişkin bir usulsüzlüğün bulunmadığının kaydedildiğini hatırlatarak kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçlamasını reddetti, tahliye talep etti.
"İDDİANAME SAVCISI DELİL KARARTTI"
Fırat Sarı'nın avukatı sanığın uzak akrabalarına kadar mal varlığın durdurulması kararı verildiğini ve bunu bir hak ihlali yarattığını iddia etti. Telefon dinlemelerinin "rüşvet" suçlamasıyla başladığını ifade eden avukat, telefonların dinlendiği sırada yaşanan bebek ölümlerine ilişkin otopsi raporlarının alınmamasına tepki gösterdi, soruşturma savcısının bu şekilde delil kararttığını öne sürdü. Avukat, Sarı ile birlikte tüm sanıkların tahliyesini talep etti. Medikal Muhasebeci Funda Özen'in avukatı epikrizlerde oynama yapmak, basamak değiştirmek gibi eylemlerin sanığın muhasebeci olması nedeniyle yetki alanında olmadığını ileri sürerek sanığın tahliyesini talep etti.
112 şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in avukatı da bir sonraki duruşmada Özdemir'le birlikte çalışan 112'den kişilerin dinlenmesini talep etti. Sanığın ambulans şoforü olması nedeniyle beebkleri besleme veya ölümüne neden olacak bir eylemi gerçekleştirme ihtimali olmadığını söyleyerek adli kontrol tedbirleri ile tahliyesini talep etti. Ardından duruşmaya 1 saat ara verildi. Aranın ardından Giyasettin Mert Özdemir'in diğer avukatı, sanıkların arasında örgüt değil menfaat ilişkisi olduğunu iddia ederek "Mert parasın aldıkça Fırat Sarı'ya çalışıyordu, para alamadığı zaman başka hastanelere çalışıyor" dedi.
"SGK DE BAKANLIK DA KATILAN DEĞİL SANIK OLMALI"
Kaya bebeğin vefatına neden olmakla suçlanan Rıza Keykubad'ın avukatı Keykubad'ın herhangi bir şekilde bebeklere müdahale etmediğini ifade ederek Keykubad'ın tahliyesini talep etti. Hakan Doğukan Taşçı'nın avukatı ise Taşçı'nın kendini 'doktor olarak tanıttığını' söyleyen Benedict Opara'nın HTS kayıtlarını talep etti. Tapelerde Taşçı'nın özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini söyedi, "SGK'nin durumdan haberdar olduğu, göz yumduğu, yaptırım uygulamadığı açıktır. İşler tersine dönünce mağdur sayılamaz. Somut delil olmadan SGK zarara uğramış olamaz" diyerek SGK'nin katılma talebinin kabul edilmesine karşı çıktı. Hasan Basri Gök'ün avukatı Gök'ün yargılamada yol gösterici olduğunu ifade ederek adli kontrolle tahliye edilmesini talep etti. Hüseyin Gündüz'ün avulatı sanığın sadece dolandırıcılık suçundan yargılandığını ifad ederek tahliye edilmesini talep etti. Hüseyin Günerhan'ın vekili de hiçbir suçun delillendirilmeediğini, sanığın kamuoyu baskısı nedeniyle tutuklandığını öne sürerek tahliyesini talep etti.
Ardından İlker Gönen'in avukatına geçildi. Avukatlar Dönemin İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastanelerin denetiminden sorumlu birimin yetkilisi Doktor Malik Türkay Esin, uzman raporunu yazan hekimlerin, Prof. Dr. Ali Gedikbaşı'nın tanık olarak bir sonraki celseye çağrılması; 9 bebeğin ayrı ayrı otopsi raporlarının alınması; özel sektörde çalışan ve şirketi olan hekim sayısının istenmesi taleplerinde bulundu. Gelecek Partisi vekilinin 2016'da yürütüldüğünü söylediği soruşturmanın müvekkili ile değil, halen daha Çam ve Sakura Hastanesinde çalışan Melih Çetinkaya ile ilgili olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığının müşteki tarafında olmaması gerektiğini ifade eden avukat, soruşturmanın sebebinin sanık Deniz Korkmaz'ın özel hastanelere karşı yaptığı bir 'siyasi eylem' olduğu yönündeki savunmasını sürdürdü. Avukat, kapanan Avcılar Hospital'de bir çalışanın borçları nedeniyle intihar ettiğini söyledi.
Mehmet Halis Başli'nin avukatı ise SGK'nın katılan sıfatında olamayacağını, yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığının katılma talebine ilişkin ise "Orman yanar köyün çobanı tutuklanır, 1 sene sonra yanan alana otel yapılır" dedi. Soruşturma aşamasında hiç delil toplanmadığını, bir kovuşturma değil soruşturmanın yürütüldüğünü öne süren avukat, Başli'nin tahliyesini talep etti. Ardından ara verildi.
20 dakika süren aranın ardından sanık Deniz Korkmaz ve bir sanık arasında tartışma çıktı. Duruşmaya Mehtap Sayar'ın avukatı ile devam edildi. Soruşturma sürecinde somut delil toplandığını söyleyen avukat, SKG ve Sağlık Bakanlığının katılma taleplerinin reddedilmesini talep etti. 'Örgüt' suçlamasının tapeleri usule uygun haline getirmek için isnat edildiğini öne süren avukat, Sayar'ın tahliye edilmesini talep etti.
Renas Kılıç'ın avukatı 'örgüt' suçlamasına ilişkin hiyerarşi unsurunun var olmadığını öne sürdü, Kılıç'ın sevk ettiği hastaların tanık olarak dinlenmesini ve tahliyesini talep etti. Ardından Serdar Yüksel'in savunmasına geçildi. Serdar Yüksel'in yalnızca 'il dışından hasta sevki' ile suçlandığını ifade eden avukat, Yüksel'in Tuzla'da çalışması nedeniyle il dışından gelen hasta ile muhattap olduğunu söyledi, henüz kamu kurumunu dolandırma suçunun aydınlatılmadığını söyleyerek Yüksel'in tahliyesini talep etti.
Sümeyy Nur Taşçı'nın avukatı ise tapelerin hukuka aykırı olarak elde edildiğini öne sürerek Yargıtay'da ya da istinafta bu dosyanın geri döneceğini söyledi. Dosyaya yayın yasağı getirilmesi gerektiğini söyleyen avukat, basın yoluyla 'toplumun ayarlarıyla oynandığını' iddia etti. Avukat somut delil olmadığını öne sürerek Taşçı'nın tahliyesini talep etti. Son tutuklu sanık Tuğçe Toptemel'in avukatı ise kolluk kuvvetlerinin 'tıp bilgisi olmadan bilirkişilik yaptığını' ifade ederek, Toptemel'in Opara bebeğin ölümüne ilişkin bir sorumluluğu bulunmadığın söyledi, adli kontrol tedbirleriyle tahliyesini talep etti. Sağlık Bakanlığı ve SGK'nin katılma taleplerinin reddini talep etti.
Ardından Şeyhmus Çelik'in avukatı dinlendi. 'Suçluların dürüst olanları kendi ayıplarını örtmek için suçladığını' söyleyen avukat, sanığın ölümünden sorumlu olmakla suçladığı bebeklere ilişkin Çelik'in bir sorumluluğu olmadığını söyledi. Çelik'in tahliyesini talep etti.
Avukatların mütalaaya ilişkin beyanlarının tamamlanması ile mahkemeye 2 saate yakın ara verildi. Aranın ardından ara karar açıklandı.
7 SANIK DAHA TUTUKLANDI
Tutuksuz sanıklar Ali Aksu, Ali Dirik, Şeyhmus Çelik, Mehmet Gürül, Murat Mantuş, Ceren Hatice Kırım, Serenay Şenkalaycı'nın tutuklanmasına karar verildi.
Hilda Keykubad hakkında resmi evrakta sahtecilik ve Kaya bebeğin ihmalen ölümüne neden olma, Zeki Ötünç hakkında Topluoğlu bebeğin ihmalen ölümüne neden olma, nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik, Kadın Doğum Doktoru Songül Kaloğlu hakkında Kaya bebeğin ihmalen ölümüne sebep olma, Dursun Eryılmaz'ın Kadan bebeğin ihmalen ölümüne sebep olma, Şeyhmus Çelik hakkında Opera bebeğin ihmalen ölümüne neden olma, Serenay Şenkalaycı hakkında Topluoğlu bebeğin ihmalen ölümüne neden olma, Silivri Kolan Hastanesi Mesul Müdürü Bener Mansuroğlu ve Halis Yılmaz hakkında kamu kurumlarını dolandırma suçlarından suç duyurusunda bulunulacak.
Adli Tıp Kurumundan rapor alınması ve tanıkların dinlenmesi taleplerinin resen değerlendirilmesine, sanıkların duruşmalardan vareste tutulması taleplerinin reddine, iddianamedeki ailelerin, SGK'nin, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının katılma taleplerinin kabulüne, geri kalan tüm katılma taleplerinin reddine karar verildi.
Rıza Keykubad'a, Mehmet Hanifi Kaya'ya, Benedict Opara'ya ilişkin baz kayıtlarının istenmesine; tüm bebeklerin 112 tarafından protokol numarası olup olmadığının öğrenilmesine; sevk edilen bebeklerin hastanelerinden hasta nakil formunun olup olmadığının ve varsa formun istenmesine; söz konusu hastanelerin 2022 ve 2024 Nisan arasındaki canlı doğum sayısının, kaç bebeğin sevk edildiğinin ve 112 dışında kaç yatış olduğuna ilişkin bilginin öğrenilmesine; sanıklar Giyasettin Mert Özdemir, Fehmi Alperen, Serdar Yüksel, Renas Kılıç hakkında kurumlarının disiplin soruşturması yürütüp yürütülmediğinin bilgisinin istenmesine; her bir maktule ilişkin ölüm belgelerinin istenmesine; Sağlık Bakanlığının dosyaya eklenen inceleme raporu dışında başka rapor olup olmadığının sorulmasına; ilgili il sağlık müdürlüklerinden tüm maktul bebeklere ilişkin tüm tedavi evraklarının istenmesine; SGK'den her bir hastanenin yenidoğan ünitesine ilişkim raporun ve maddi zararın, kimler tarafından zarar oluştuğunun istenmesine; Şeyhmus Çelik ve Rıza Keykubad'a ait çalışma belgelerinin il sağlık müdürlüğünden istenmesine; TRG Hospitalist'e ilişkin 2023 Mayıs-Haziran-Temmuz ayına ilişkin doktorların çalışma belgelerinin istenmesine; Esra Topluoğluna ilişkin Çam ve Sakura hastanesinden tıbbi belgelerin istenmesine; hastabelere ilişkin Mayıs 2023-Nisan 2024 arasında yapılan olağanüstü denetim varsa raporlarının il sağlık müdürlüklerinden istenmesine; Seniha Karaduman'a ilişkin tedavi evraklarının Kanuni Sultan Süleyman, Çam ve Sakura, Bakırköy Devlet Hastanesi ve Muş Devlet Hastanesinden istenmesine; 2022-2024 yılları arasında mali sorumluların yetkililerin ticaret sicil müdürlüklerinden öğrenilmesine; telefonların 3 kişilik heyet tarafından incelenmesine; Hilda Keykubad'a ilişkin 2023 senesi çalışma belgesinin istenmesine kara verildi. Tüm tutuksuz sanıklar hakkında adli kontrol kararlarının devamına, bir kısım sanığa yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına, bir sonraki duruşmanın 13 Ocak 2025 saat 10.00'da görülmesine, tutuklu sanıkların tutukluluk durumunun 02 Ocak 2025'te yeniden değerlendirilmesine karar verildi.
SANIKLAR HANGİ SUÇLARDAN YARGILANIYOR?
İddianamede, Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlamalarıyla, 11 kez "resmi belgede sahtecilik" suçu ile cezalandırılması isteniyor. İki isim hakkında toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
112 Ambulans Şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası; 18 kişi hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası isteniyor. (İstanbul/EVRENSEL)