4 Aralık 2024 12:07
/
Güncelleme: 16:18

İktidar medyasından savaşa ‘alkış': Esad'dan Esed'e, büyük oyundan 'akın akın gidecekler'e

İktidar medyasında kimi Esad’ı bir kez daha “Esed” yapıyor, kimi Tel Rıfatlıların eve döndüğü için çok mutlu olduğunu iddia ediyor. İktidar yazarları ise “büyük resmi” görüyor.

İktidar medyasından savaşa ‘alkış': Esad'dan Esed'e, büyük oyundan 'akın akın gidecekler'e

Fotoğraf: Abdulfettah Hüseyin/AA

Gözde TÜZER

Suriye'de cihatçıların ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusunun saldırı medyanın da gündeminde. Saldırılar pek çok yerde protesto edilirken, Suriye’ye cihatçılar karadan, İsrail havadan saldırıyor. Suriye’de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) liderliğinde birleşen cihatçı silahlı gruplar Halep’ten sonra Hama’ya ilerliyor. İktidar medyası da tıpkı iktidar ortakları gibi tek ses savaşa alkış tutuyor. Gazetelerden kimi Esad’ı bir kez daha “Esed” yapıyor, kimi Tel Rıfatlıların eve döndüğü için çok mutlu olduğunu iddia ediyor. İktidar yazarları ise “büyük resmi” görüyor. Kimi mültecilerin “akın akın Halep’e gideceğini” yazıyor, kimi de Türkiye’nin “oyun kurucu” olduğunu…

Yeni Şafak gazetesi 4 Aralık’ta Esad’ı bir kez daha Esed yaptı ve “Esed’e son uyarı” diyerek Türkiye’nin “aylardır uzattığı eli reddeden Suriye rejiminin ülkede adil ve kalıcı bir barışa” yanaşmadığını savundu. Haberde ayrıca “Halep’in çocukları geri dönüyor” başlığında “Esed zulmünden kaçan Halepliler, kentin muhaliflerin kontrolü altına girmesinden sonra geri dönüyor” iddiasında bulundu.

"EVE MUTLU DÖNÜYORLAR" İDDİASI

Akşam, "Münbiç’ten de kaçıyorlar" başlığında Münbiç’in kuşatıldığını yazarken "Suriye Milli Ordusu, PKK/YPG işgali altındaki kritik merkezlerden biri olan Münbiç’i özgürleştirmek için harekete geçti” denildi.

Türkiye gazetesi Erdoğan’ın “Suriye’yi siyasi çözüm kurtarır” sözlerini verirken manşetinde "Esad sattı SMO kurtardı" ifadelerini kullandı. Suriye rejiminin, İran’ın baskısıyla Halep’i YPG’ye bırakmasının altında ABD ve İsrail’in stratejik çıkarlarına hizmet amacı olduğunu iddia eden gazete “Büyük oyunu SMO önledi” dedi.

Hürriyet "Fırat’a kadar süpürecekler" derken Menbiç’in 3 koldan kuşatıldığını ve Tel Rıfat’ın altındaki yolları aktardı. Gazete ayrıca “Eve dönüş mutluluğu” başlığında Tel Rıfatlıların evlerine dönme heyecanı yaşadığını yazdı.

Sabah ise "Muhalifler Hama’ya ilerliyor, rejim panikte" dediği haberinin hemen yanında Bahçeli’nin "Beşar Esad Türkiye’nin uzanan elini tutmadı" sözlerini gördü.

"BÜYÜK OYUNU" GÖRDÜLER

Hükümetin en yakınlarından olan Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi Suriye Ulusal Koalisyonu Başbakanı Abdurrahman Mustafa ile katıldıkları programdaki gözlemlerini aktardı ve şu ifadelere yer verdi: “Halep ve Tel Rıfat’ta herkesin huzur ve güven içinde yaşayabildiği bir düzen kurulursa Suriyeli mültecilerin akın akın şehirlerine dönmesi beklenebilir… Halep’te kiliseler açıktı. Fırınlar, marketler açılmaya başlandı. Halep küllerinden yeniden doğmaya başladı.”

Türkiye yazarı Cem Küçük “Rusya ve ABD, Suriye hakkında ne düşünüyor?​” başlığında “büyük oyunu” gördü: “Şu an Suriye’de Türkiye ana belirleyici konuma geldi. Oyun kurucu durumda. Suriye Millî Ordusu Türkiye demek. Eğer Türkiye bu işlerin sonunda Suriye’de amaçladığı noktaya gelirse kendi tarihinde yeni bir sayfa açabilir."

Evrensel'i Takip Et