5 Aralık 2024 07:00
/
Güncelleme: 16:17

Evrensel'in manşeti | Tüm işçilerin grevi

Hedef enflasyona dayalı ücret zammı, esnek çalışma, üç yıllık sözleşme…  Toplu sözleşme masasına Erdoğan-Şimşek programıyla oturan metal patronlarına karşı ilk grev Hitachi’de başladı. Işçiler, tüm sektörlerde dayatılan “yüksek kâr, düşük ücret” cenderesini kırmak için dayanışma çağrısı yaptı.

İLK GREV HITACHI’DE BAŞLADI

MESS üyesi Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik ile MESS’ten ayrılan Green Transfo fabrikalarında, Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin işçi adına süren TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine alınan grev kararı ilk olarak Hitachi’de hayata geçirildi. Dört fabrikada 500 işçi “Sadaka değil, toplu sözleşme” diyerek grev pankartlarını astı.

METAL İŞÇİSİ YASAĞI TANIMAYACAK

Greve çıkan işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, AKP iktidarının yerli ve yabancı sermayenin hedefleri doğrultusunda orta vadeli programı (OVP) hazırladığını, bu doğrultuda dayatılan yüzde 40’lık zammı kabul etmeyeceklerini söyledi. Olası bir grev yasağına da dikkat çeken Atar, daha önceki fiili grevleri hatırlatarak, yasağı tanımayacaklarını söyledi.

MESS’İN DAYATMALARI OVP İLE PARALEL

Masaya ilk 6 ay yüzde 30 zam teklifiyle oturan patronların son önerisi yüzde 40 oldu. Patronlar yine OVP’nin hedefleri doğrultusunda 3 yıllık sözleşme, raporlu işçilerin ikramiyelerinin kesilmesi, mesai sürelerinin keyfi olarak belirlenmesi, deneme süresinin 4 aya çıkarılması gibi esnek çalışma uygulamaları dayattı. Bunları kabul etmeyen işçiler ise ücretlere yüzde 125 zam istiyor.

HITACHI’NİN İŞÇİ BAŞI KÂRI 2.4 MİLYON LİRA

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 160. sırada olan Hitachi’nin 2023 yılındaki net satışları 10.3 milyar TL oldu. 500 işçinin çalıştığı Hitachi’nin Türkiye’deki 4 işletmesinde işçi başına 20.2 milyon TL değerinde satış yapıldı. Dünya çapında 45 bin çalışanı bulunan şirketin çalışan başına kârı ise 2.4 milyon TL. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et