05 Aralık 2024 13:56
Son Güncellenme Tarihi: 05 Aralık 2024 16:04

Cihatçılar Hama'ya girdi, Suriye ordusu çekiliyor

Heyet Tahrir el Şam öncülüğündeki cihatçı gruplar Hama'ya girdi. Suriye ordusu "sivillerin hayatını korumak ve şehir çatışmalarını önlemek için" çekildiğini açıkladı.

Fotoğraf: İbrahim Hatib/AA

Paylaş

Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, Suriye ordusuna karşı 27 Kasım'da başlattılları geniş çaplı saldırıda Halep'in ardından Hama'ya da girdi. Cihatçıların Hama'ya girdiği iddialarını önce yalanlayan Suriye ordusu, daha sonra "sivillerin hayatını korumak ve şehir çatışmalarını önlemek için" çekildiğini açıkladı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki Tel Rıfat'ı 1 Aralık'ta ele geçirip Menbiç'e yönelen Türkiye destekli cihatçılardan oluşan Suriye Milli Ordusunun (SMO, eski adıyla ÖSO) saldırıları da devam ediyor. Rojava'daki yönetimden de yerinden edilenler için 'acil insani yardım' çağrısı geldi.

CİHATÇILAR HAMA'DA

Suriye ordusu, cihatçıların yoğun çatışmaların ardından Hama şehrine girdiğini ve birliklerinin şehrin dışında yeniden konuşlanmaya başladığını açıkladı. Cihatçıların, kentin kuzeydoğusundaki bölgeleri ele geçirdikleri ve merkez hapishaneyi ele geçirip tutukluları serbest bıraktıkları aktarıldı.

Ordu bugün yaptığı son açıklamada, “sivillerin hayatını korumak ve şehir çatışmalarını önlemek için” güçlerini yeniden konuşlandırdığını bildirdi ve cihatçıların şehre girdiğini reddettiği bir önceki açıklamasını tersine çevirdi. İlk açıklamada cihatçıların gece boyu süren çatışmalar sonucunda "püskürtüldüğü" söylenmişti.

Böylece HTŞ öncülüğündeki cihatçı gruplar, bir hafta içinde Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'i ve şimdi de dördüncü büyük kentini kontrol altına almış oldu.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün yaptığı açıklamada, cihatçıların Hama şehrini “üç taraftan kuşattığını” aktarmıştı. Hama'nın hemen kuzeyindeki Cebel Zeynel Abidin bölgesinde “gece boyunca cihatçılar ve Esad yönetimi güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını” aktarılmıştı.

Halep'ten Şam'a giden yolun üçte birinden fazlasını oluşturan Hama'nın ele geçirilmesi, cihatçıların Suriye'nin en kalabalık bölgelerini birbirine bağlayan bir kavşak işlevi gören ana merkez şehir Humus'a ilerlemesinin yolunu açacak. Hama, Esad'a halk desteğinin ana üssü olan Lazkiye kıyı bölgesinin de sınırında.

Hama, 2011 yılında başlayan iç savaş boyunca hükümetin elinde kalmıştı.

"İDLİB'DEKİ HTŞ KARARGAHI VE SİLAH DEPOLARI HEDEF ALINDI"

Bu arada SANA'ya göre Suriye savaş uçakları, HTŞ'nin kontrolündeki İdlib'in güneydoğusunda, cihatçıların mühimmat ve askeri teçhizat deposunu imha etti. Suriye ve Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle tank ve topçu birliklerinin İdlib'deki HTŞ karargahını ve silah depolarını hedef aldığı da aktarıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, askeri personelin maaşlarına yüzde 50 zam yapan bir kararname de yayımladı.

ROJAVA'DAN 'ACİL YARDIM' ÇAĞRISI

Öte yandan, Rojava'daki yönetimden de cihatçıların saldırıları nedeniyle yerinden edilenlere yeterli desteğin sağlanması için acil insani yardım çağrısı geldi.

Cihatçıların konuşlandığı Halep'in kuzey kırsalından Rakka'ya kaçanların sayısının her gün arttığını bildiren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yetkilileri, Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrıda bulundu. 30 binden fazla ailenin "vahim koşullar ile karşı karşıya" kaldığı, yönetimin yeterli desteği sağlama kapasitesinin ise sınırlı olduğu kaydedildi.

Rakka'nın birçok ilçesinde okulların geçici toplanma alanlarına dönüştürüldüğü belirtildi. El-Firdaws ilçesindeki Hamida el-Tahir okulunda, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 270'i aşkın kişinin barındığı kaydedildi.

Rojava'daki yönetimin göç yetkililerinden Şeyhmus Ahmed, 120 bin kişinin Suriye'nin kuzeydoğusuna sığınmasının beklendiğini dile getirdi.

Saldırılar nedeniyle Şehba’daki kamplardan göç etmek zorunda kalanların araçlarının, cihatçı gruplar tarafından çevrildiği öne sürüldü. ANHA'da yer alan SDG açıklamasında, çevrilen araçlarda yerinden edilen 15 bin civarında kişi bulunduğu belirtildi.

DEYRİZOR'DAKİ ARAP AŞİRETLERDEN SDG'YE TEPKİ

SMO saldırısı karşısında Tel Rıfat'ı teslim edip Şehba'dan da çatışmadan çekilen SDG'nin Esad yönetimi güçleriyle çatıştığı Deyrizor'da, Arap aşiretlerinin ileri gelenleri, Salhiya bölgesinde toplanıp açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye Arap Ordusu'na desteğin teyit edildiği, "SDG'nin şüpheli planlar uğruna aşiretler arasında nifak yaratma girişimlerinin reddedildiği" dile getirildi.

BM: ÜST DÜZEY YETKİLİLERLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'ın gerginliği düşürmek için taraflarla irtibatını sürdürdüğünü aktarıldı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Pedersen'ın Suriye'deki taraflarla telefon trafiği yürüttüğünü dile getirdi. Dujarric, Pedersen'ın bu sabah Cenevre'de 'Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun kurduğu ateşkes görev gücünün Rus, Türk ve Amerikalı temsilcileriyle bir araya geldiğini de söyledi. Pedersen'ın İran Dışişleri Bakanının danışmanı Asghar Khaji ve Suriye rejiminin Dışişleri Bakanı Bassam al-Sabbagh ile de görüştüğünü belirten Dujarric, Özel Temsilcinin Doha'ya giderek burada görüşmelerine devam edeceğini bildirdi.

Dujarric, siyasi çözümün önemine işaret ederek, "Özel Temsilci'nin verdiği mesaj, derhal gerginliğin azaltılması, sivillerin korunması ve daha fazla kan akmasını engellemek yönünde" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

YTÜ Merkezi Kütüphanesinin tavan sıvası öğrencilerin üstüne düştü

SONRAKİ HABER

Kaz Dağı çığlık atıyor | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa