5 Aralık 2024 16:17
/
Güncelleme: 17:31

İktidar medyasında HTŞ karmaşası: ‘Terör örgütü’ mü, ‘muhalif grup’ mu?

Suriye'de cihatçı grup Heyet Tahrir el Şam'ın Halep'i ele geçirmesi sonrası iktidar gazetelerinde Suriye vardı. Gazeteler HTŞ'yi "silahlı muhalif grup" olarak adlandırmayı tercih etti.

İktidar medyasında HTŞ karmaşası: ‘Terör örgütü’ mü, ‘muhalif grup’ mu?

Fotoğraf: Hişam Hac Ömer/AA

Gözde TÜZER

Suriye’de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların Suriye ordusuna karşı 27 Kasım'da başlattığı geniş çaplı saldırı sürüyor. Halep'in büyük bölümünün 30 Kasım'da cihatçıların eline geçmesinin ardından Hama da bugün cihatçı kontrolüne geçti. Diğer yandan da eski adı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), yeni adı Suriye Milli Ordusu (SMO) olan, Türkiye tarafından eğitilip donatılan radikal İslamcı grupların Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ağırlıkta olduğu çatı örgütü olan Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kontrolündeki Tel Rifat’a saldırıp bölgeyi ele geçirmesi dikkat çekiyor.

Suriye’de olup bitenler Türkiye medyasında da karşılık buldu. İktidar medyası YPG’ye saldıran cihatçı grup SMO’ya tam destek verirken, Halep’i ele geçiren cihatçı grup HTŞ’yi de “muhalif grup” olarak adlandırmayı tercih etti. Bu durum hem gazetelere hem televizyonlardaki tartışma programlarına yansıdı. Son olarak geçtiğimiz akşam Ahmet Hakan canlı yayında rejiye sert çıktı. Stüdyoda konuklarıyla Suriye'deki son durumu değerlendirdiği sırada rejiden kulaklığına sürekli uyarı gelmesine öfkelenen Hakan, “İkide bir kulağıma 'terör örgütü' diyorsunuz. Biz de 'Terör örgütü HTŞ' diyoruz. Kaç kere diyelim" ifadelerini kullandı.

"REJİM KARŞITI SİLAHLI GRUP"

Ahmet Hakan'ın genel yayın yönetmenliği yaptığı Hürriyet gazetesi ise HTŞ'yi “muhalif” olarak adlandıranlardan. Gazetenin birinci sayfasında, HTŞ için “muhalif” ifadesi yer alırken “Birçok ülkenin ‘terör’ listesinde bulunan HTŞ, imaj düzeltme çalışmalarına girdi. Halka ‘Canınız ve malınız güvende’ çağrısında bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı ise HTŞ için “Rejim karşıtı silahlı grup” ifadesini kullanmayı tercih etti. AA, Hama'da yaşananlarla ilgili, “Esad güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan, Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Hama ili istikametinde ilerliyor" derken; Yeni Şafak, HTŞ'nin Hama'da "hilal taktiği" uyguladığını iddia etti. Yeni Şafak da AA gibi HTŞ’ye “muhalif gruplar” demeyi tercih edenlerden. Cihatçı grup HTŞ için Milliyet, Türkiye, Akşam gibi gazeteler de “muhalif güç” ifadelerini tercih etti.

HTŞ NEDİR?

Heyet Tahrir el Şam” yani “HTŞ”; 2011 yılında el Kaide'ye doğrudan bağlı olarak Nusra Cephesi adı altında kuruldu. IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi de kuruluşunda yer aldı.

Esad'a karşı savaşan gruplar arasında en etkililerden biri olarak görüldü. Ancak cihatçı ideolojisi nedeniyle o zamanlar Özgür Suriye Ordusu adı altındaki ana isyancı koalisyonla anlaşmazlık yaşadı.

2016'da grubun lideri Ebu Muhammed Colani, el Kaide ile saflarını ayırdı, Nusra Cephesini feshetti ve bir yıl sonra benzer birkaç grupla birleşerek Heyet Tahrir el Şam adını alan yeni bir örgüt kurdu. HTŞ, Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi terör listesinde yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et