06 Aralık 2024 13:10

TÜİK'in enflasyon oranına tepki: Gerçek enflasyon sokakta

TÜİK’in açıkladığı yıllık yüzde 47,09 enflasyon verilerine vatandaş tepkili: "Gerçek enflasyon sokakta. Fiyatlar bir yılda iki katına çıktı."

Fotoğraf: Berfin Güler/ Evrensel

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı verisinde yıllık enflasyonu yüzde 47,09 oranında açıkladı. Vatandaş ise orana tepki göstererek, gerçek enflasyonun sokakta olduğunu söyledi.

Verilerin gerçeği yansıtmadığını, gerçek enflasyonun çok daha yüksük olduğunu söyleyen vatandaşlar, gün aşırı artan fiyatlar nedeniyle mağdur olduklarını kaydetti.

“ENFLASYON YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE”

“Ben enflasyonu cebimdeki parayla ölçerim” diyen Erbay Kara, “Bir ay önce aldığımı bir ay sonra alamıyorum. Enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. Onların söyledikleri yalan. Geçen yıl bu biberlere verdiğim parayla bir koli yumurta alıyordum yanına da biber alıyordum. Şu anda yumurta 200 lira. Geçen hafta 160 liraya almıştım. Gelecek hafta daha da pahalı olacak. Ucuza bir şey yok” diye konuştu.

''2 BİN LİRAYA ARABAYI DOLDURAMIYORUZ''

Emekli Sürmeli Taşdemir de “Üç kilo patates, bir kilo soğan aldık. Hepsine 50 lira verdim. Geçen yıl bunları 25 liraya alıyorduk. Yüzde 47 diye bir enflasyon yok. Geçen yıl peyniri 140 liraya alıyorduk, 200-250 lira oldu. Yetişemiyor insanlar. Aldığımız para 10-15 bin lira emekli maaşı. Oğlum da yardımcı olmasa geçimimizi sağlayamayacağız. Eskiden 50-100 liraya bir pazar arabasını dolduruyorduk. Şimdi 2 bin liraya arabayı dolduramıyoruz” dedi.

“10 BİN LİRA İLE NASIL GEÇİNELİM?​”

İktidarın ''itibardan tasarruf olmaz'' sözlerini fiyatlar üzerinden eleştiren Cemile Yaşık, ''enflasyonun yüzde 100 olduğunu'' ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hiçbir şey almadım. Sebze, bir karnabahar, zeytin ve meyve aldım bin lira. Çanta dolmadı bin lira para gittik. Geçen yıl bu çanta 500 liraya dolduruyordum. Yumurtasından peynirine her şeyi alıyordum. Şu anda peynir yok, yumurta yok. Yemeklik hiçbir şey yok. Dul maaşı alıyorum ben 10 bin lira. Nasıl geçineyim 10 bin lirayla? Ürünler yüzde 100 zamlandı. Bekar oğlum var. O da çalışıyor, zor geçiniyoruz. Markete gidemiyorsun, pazar gidemiyorsun? Biz ne yapacağız.''

“20 SENE ÇALIŞTIM 14 BİN 700 LİRA MAAŞ ALIYORUM”

Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün kalmadığını ifade eden Türkan Kirişçi, ''Pazara çıktığın zaman 600-700 lirayı cebine koyacaksın. Bir kilo mandalina, yarın kilo lor, patates ve soğan aldım. 400 lira. Fiyatların artışı yüzde 100’e yaklaştı. Saltanattan tasarruf edilmez diyenlere ne söylenir? Biz de yiyeceklerimizden tasarruf ediyoruz. Ben 77 yaşındayım. 20 sene çalıştım 14 bin 700 lira maaş alıyorum” dedi.

“KİMSE ARABASINI DOLDURAMIYOR”

Pazar esnafından Yunus Emre Özkaya, pazar esnafının artan fiyatlardan mağdur olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bence enflasyon açıklanandan daha fazla. Bize göre yüzde 70. 50 liraya aldığımız karnabaharı 60 lira diyoruz müşteriye. Ama pahalı geliyor. 10 kişiden en fazla 3 kişi alıyor. Geçen yıl ben bu tezgahta örneğin 200 tane karnabahar satarken bugün 50 tane satıyorum. Önceden beş çuval koyarken şimdi bir tane koyamıyoruz. Kimse arabasını dolduramıyor.”

“CEPTE HİSSEDİLERN YÜZDE 100”

TÜİK’in enflasyon oranı belirlemede sepete eklediği ürünlere değinen pazar esnafından Beytullah Karataş da ''Mantarın kilosu şu an 120 lira. Geçen yıl 60 liraya satıyorduk. Enflasyon yüzde 47 değil de cepte hissedilen yüzde 100. Halkın demirbaşları patates, soğan, ekmektir, ettir. Bunların torbaya girmesi lazım. Halkın evine girenler zaruri ihtiyaçlar. Onları baz almak daha doğru” dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İnkar edilen ‘çıplak arama’ ve şiddeti anlattılar

SONRAKİ HABER

İşkenceci eşini öldüren Melek İpek’e “ceza verilmesine yer olmadığı” hükmü kesinleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa