8 Aralık 2024 14:52

Berken Bereh'in yazarlığının 50'nci yılı kutlandı

Berken Bereh’in yazarlığının 50'nci yılı Diyarbakır’da kutlandı. Etkinlikte son kitabı “Botanname” özel olarak açılan sergide Bereh tarafından okurları ve dostları için imzalandı.

Berken Bereh'in yazarlığının 50'nci yılı kutlandı

Fotoğraf: Evrensel

Şenay KUMUZ
Diyarbakır

Yazar Berken Bereh’in yazarlığının 50'nci yılı Diyarbakır’da verilen bir kokteyle kutlandı. Avesta Yayınları tarafından düzenlenen kokteyl, Kürt yazar, aydın sanat çevresinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Kutlamaya İsmail Beşikçi, İrfan Amida, Mem Bawer, Oyuncu Orhan Alkaya, Heykeltıraş Mehmet Latif Sağlam, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gazeteci Nurcan Baysal ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Zeynep Yaş’ın da aralarında olduğu çok sayıda gazeteci, şair, yazar ve siyasetçi katıldı. Son kitabı, “Botanname” kokteylde özel olarak açılan sergide Bereh tarafından okurları ve dostları için imzalandı.

BEREH HEYKELİ TAKDİM EDİLDİ

Berken Bereh için dostları tarafından yapılan bir sürpriz de yazarın coşkulu anlar yaşamasına vesile oldu. 20 yıl önce dostu Heykeltraş Mehmet Latif Sağlam tarafından yapılan heykelin, kokteylde taktim edilmesi Bereh’e duygulu anlar yaşattı. 2005 yılında Emek Gençliği tarafından, Dikili’de gerçekleştirilen Gençlik Yaz Kampında bu heykelin yapıldığını söyleyen Bereh, “Herkesi buraya davet ediyorum bu ana şahitlik etmenizi istiyorum. Değerli dostum, Mehmet Sağlam bu heykeli 20 yıl önce yaptı. Kısmet bugüneymiş, benim için çok güzel bir sürpriz oldu. Evrensel gazetesi, Kamp alanında kil olarak yapımı tamamlanan bu heykel için, ‘Bizim arşivimizde kalsın’ demişti. Seramik haline getirilen heykel bugün benim arşivimde yer alıyor. Çok mutluyum” dedi. 

"BERKEN BEREH BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER"

Evrensel gazetesine konuşan heykeltraş Mehmet Latif Sağlam, Berken Bereh ile 20 yıl önce bir araya geldiklerinde bu heykeli yaptığını belirterek, “Berken Bereh ile 20 yıl önce Dikili’de gerçekleştirilen Emek Gençliğinin yaz kampında bir araya gelmiştik. Ben Heykel atölyesinin, Berken Bereh de Kürtçe dil atölyesinin yürütücülüğünü yapıyordu. Bizim bir modele ihtiyacımız vardı ve ben bu modelin Berken Hoca’dan başka kimsenin daha iyi olmayacağına karar verdim. Böylece heykeli yapmaya başladık. Kampta kil olarak yaptığımız heykel, gençler tarafından çok ilgi görmüştü. Berken Hocam da ‘Ben bu heykeli almak istiyorum’ demişti. Ama o zaman seramik haline dönüşebilmesi için pişmesi gerekiyordu ve 20 yıllık öykü böylelikle başlamış oldu” dedi.

Heykeli takdim etmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Sağlam, “Bizim için çok önemli olan bir değerdir Berken Hoca. Dili için, yaşadığı coğrafyası için yazan ve ona değerler katan bir insandır. Ne yazık ki biz değerlerimizi yitirdikten sonra kıymetini anlayan bir toplumuz. Ne mutlu bize Berken Hoca hayatta iken değeri bilinen bir yazarımızdır, bu bizim için çok umut verici ve sevindirici. Kürt bir yazar için böylesi bir etkinlik çok anlamlı. Kalabalık olması da bir o kadar güzel” dedi.

Evrensel'i Takip Et