9 Aralık 2024 19:15
/
Güncelleme: 30 Ocak 2025 17:25

Avrupa ülkeleri, Suriyeli mültecilerin iltica başvurularını askıya alıyor

Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesiyle Belçika Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGVS) Basın Sözcüsü Olivier Brasseur, Suriye’den sığınma başvurusu kabul etmeyeceklerini açıkladı.

AA’nın haberine göre, Belçika Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGVS) Basın Sözcüsü Olivier Brasseur’un “ülkede hakim olan belirsizlik ortamında başvuru yapan kişilerle ilgili bilgilere ulaşmakta yaşanacak muhtemel sıkıntılar” nedeniyle Suriye'den sığınma başvurusu kabul etmeyeceklerini söylediği aktarıldı.

Brasseur, herhangi bir AB üyesi ülkede halihazırda bu statüyü elde etmiş kişilerin uygulamadan muaf olacağını bildirdi.

Almanya da Suriye’den gelenlerin iltica başvurularını durdurduğunu duyurmuştu.  Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından bugün yapılan açıklamada, Almanya’ya gelip iltica başvurusunda bulunan Suriyeli mülteciler hakkında verilecek kararların durdurulduğu bildirildi.

Öte yandan Belçika sözcüsü kararın ne kadar süreceğinin henüz belli olmadığını kaydetti.

İNGİLTERE DE ASKIYA ALDI

İngiltere, Suriyeli mültecilerin sığınma taleplerine ilişkin kararların askıya alındığını açıkladı.

İngiliz medyasına konuşan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, “Bakanlık, mevcut durumu değerlendirirken Suriyelilerin sığınma talepleriyle ilgili kararları da askıya aldı” ifadesini kullandı.

Sözcü, ortaya çıkan sorunların çözümü için sığınma talepleriyle ilgili şartların sürekli gözden geçirildiğini belirtti.

İngiltere'nin kararı, bazı Avrupa ülkelerinin benzeri adımlar atmasının ardından geldi.

Sivil toplum örgütü Refugee Council verilerine göre, Şubat 2021 itibarıyla İngiltere'ye 20 binden fazla Suriyeli yerleştirildi.

HOLLANDA İLTİCA BAŞVURULARINI DONDURDU

Hollanda İltica ve Göç Bakanı Marjolein Faber X kanalında yaptığı açıklamada "Son günlerde Suriye'deki gelişmeler birbirini hızla takip etti. Bu nedenle Suriye'den gelenlerin iltica başvurularını geçici olarak dondurma kararı aldım" dedi.

Hollanda'nın bu adımı, Almanya ve İngiltere gibi diğer bazı Batılı ülkelerin de benzer adımlar atmasını izliyor.

AVUSTURYA'DAN TALİMAT

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da ülkedeki güvenlik durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, halihazırda yapılmış iltica başvurularının askıya alınması için talimat verdiğini söyledi.

Başbakan Nehammer, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada,

"Suriye'de diktatörlüğün yıkılmasının ardından güvenlik durumunun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için İçişleri Bakanına talimat verdim. Avusturya'da Suriye vatandaşlarına yönelik devam eden tüm iltica prosedürleri şimdilik askıya alınacak" dedi.

İTALYA: AVRUPA ORTAKLARINA PARALEL OLARAK KARAR VERİLDİ

İtalya, Suriyelilerin sığınma talepleriyle ilgili işlemleri askıya aldığını bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Giorgia Meloni'nin bakanlar kurulu toplantısının ardından Suriye'deki durumu değerlendirmek üzere bir toplantıya başkanlık ettiği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, Savunma Bakanı Guido Crosetto, Başbakanlık Müsteşarı Alfredo Mantovano ve istihbarat servislerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıya ilişkin açıklamada, "Suriye'nin bazı bölgelerinde çatışmaların halen devam ettiği bir dönemde, toplantıda sivillerin güvenliğine verilen mutlak öncelik ile barışçıl ve kapsayıcı geçiş sürecinin sağlanmasının gerekliliği vurgulandı. İtalyan vatandaşlarının güvenliği, Hristiyanların ve tüm azınlıkların korunması konularına özel bir önem atfedildi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Toplantıda, diğer bazı Avrupa ortaklarının aldığı kararlara paralel olarak, Suriye'den gelen sığınma başvurularının işleme konulmasının askıya alınmasına karar verildi. Şam'daki büyükelçiliğin görevine devam etmesi kararı alındı, hükümet, diplomatik misyonumuzun tüm çalışanlarına derin bir minnettarlık ifade etti. Hükümet, gelişmeleri başta bölgesel ortaklar, Avrupa ülkeleri ve G7 olmak üzere, yakın temas halinde izlemeye devam edecektir.” (POLİTİKA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et