10 Aralık 2024 09:22
/
Güncelleme: 11:05

İsrail ordusu Şam'a 20 kilometre yaklaştı, Netanyahu "Golan bizim" dedi

İsrail ordusu Şam'a 20 kilometre kadar yaklaştı. İsrail, 250 hava saldırısıyla Suriye'nin kritik askeri bölgelerini yok etti. Netanyahu, Golan Tepeleri’nin "sonsuza dek İsrail’in olacağını" söyledi.

İsrail ordusu Şam'a 20 kilometre yaklaştı, Netanyahu "Golan bizim" dedi

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Suriye'de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçıların 27 Kasım'da başlayan geniş çaplı saldırısında 8 Aralık'ta Şam'ın ele geçirilmesi ve Esad yönetiminin devrilmesiyle İsrail ülkeyi işgale girişti. ABD, İsrail işgalinin geçici bir durum olduğunu savunurken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1967’den bu yana İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nin "sonsuza dek İsrail’in ayrılmaz bir parçası olacağını" söyledi.

Önce Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin Suriye tarafını işgal eden ve dün 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına giren İsrail ordusunun Şam'a 20 kilometre kadar yaklaştığı aktarıldı.

Evrensel yazarı gazeteci Hediye Levent, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda "İsrail ordusu Şam'a 20 km mesafeye kadar yaklaştı. İsrail, Suriye içinde askeri tesisler, askeri havaalanları, silah depoları dahil 250'ye yakın hedefi vurduğunu duyurdu" bilgilerini paylaştı.

SURİYE'DEKİ EN ÖNEMLİ ASKERİ TESİSLER İMHA EDİLDİ

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de bugün yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iki gün önce devrilmesinden bu yana İsrail ordusunun Suriye'nin çeşitli bölgelerine yaklaşık 250 hava saldırısı düzenlediğini ve ülkedeki "en önemli askeri bölgeleri yok ettiğini" aktardı.

SOHR, İsrail'in, aralarında havaalanları, depolar, uçak filoları, radarlar, askeri sinyal istasyonları, silah ve mühimmat depoları, bilimsel araştırma merkezleri, hava savunma sistemleri, bir hava savunma tesisi ve ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye limanında bulunan savaş gemilerinin de bulunduğu “Suriye'deki en önemli askeri tesisleri imha ettiğini” belirtti.

ÜÇ BÜYÜK HAVA ÜSSÜ BOMBALANDI

Reuters'in aktardığına göre, Suriyeli iki güvenlik kaynağı da İsrail'in Suriye'deki önemli hava üslerini bombaladığını, altyapıyı ve onlarca helikopter ve savaş uçağını imha ettiğini doğruladı.

Kaynaklar, İsrail jetlerinin Esad'ın devrilmesinden sonra hava üslerine yönelik en büyük saldırı dalgasında düzinelerce helikopter ve savaş uçağını barındıran Suriye ordusuna ait en az üç büyük hava üssünü bombaladığını söyledi.

Kaynaklar, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı hava üssü, Humus kırsalındaki Şanşar hava üssü ve başkent Şam'ın güneybatısındaki Akraba havaalanının vurulduğunu belirtti.

NETANYAHU: GOLAN TEPELERİ SONSUZA KADAR İSRAİL'İN OLACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin "sonsuza dek İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacağını" söyledi.

"Bugün herkes Golan'daki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor" diyen Netanyahu, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki askeri varlığının ülkenin “güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını" öne sürdü.

Netanyahu, yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump yönetiminin 2019 yılında Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıdığını hatırlatarak Trump'a teşekkür etti.

Binyamin Netanyahu

Binyamin Netanyahu | Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Suriye’deki yönetim değişikliğine dikkat çeken Netanyahu, "Ortadoğu tarihinde yeni ve dramatik bir sayfa açıldı; Esad rejimi düştü" diye konuştu. Esad yönetiminin devrilmesinin İsrail’in Hamas'a, Hizbullah'a ve İran'a yönelik saldırılarının "doğrudan sonucu” olduğunu söyledi. Netanyahu, Esad yönetimini, “İran’dan Hizbullah'a giden bir silah hattı” olarak nitelendirdi.

ABD, İSRAİL İŞGALİNİN 'GEÇİCİ' OLDUĞUNU SAVUNDU

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise İsrail'in Golan Tepeleri'nin ötesinde Suriye topraklarına girmesinin, oluşan güvenlik boşluğu nedeniyle "geçici bir durum" olduğunu savundu.

Sözcü Miller, günlük basın toplantısında, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Miller, "Suriye ordusu, müzakere konusu olan İsrail-Suriye tampon bölgesi etrafındaki mevzilerini terk etti. Bu da potansiyel olarak İsrail'i ve vatandaşlarını tehdit edecek, terörist örgütler tarafından doldurulabilecek bir boşluk yarattı" dedi. "Bence her ülke, özellikle şu anda Suriye'de içinde bulunduğumuz gibi istikrarsız zamanlarda, sınırında terörist örgütler tarafından doldurulabilecek olası bir boşluktan endişe ederdi" diyen Miller, İsrail'in bu eylemlerinin "geçici olduğunu" savundu.

İsrail'in işgalinin bölge ülkeleri tarafından kınandığının hatırlatılması üzerine Miller, "Biz gerginliği azaltma ve istikrar sağlamaya çalışıyoruz" diyerek, bölgede sağlanacak bir istikrarın "İsrail dahil" tüm ülkelerin çıkarına olacağına ileri sürdü.

"ABD İLE HTŞ GÖRÜŞÜYOR"

HTŞ ile ilişkileri sorulan Miller, "çeşitli gruplarla bazen doğrudan bazen de aracılarla" iletişim kurduklarını söyledi. "Son bir kaç gündür" bu görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Miller, Suriye içinde veya dışında iletişim kurmanın kendileri için "birçok yolu" olduğunu dile getirdi. Miller, bu tür görüşmelerin devam edeceğini belirtirken ne konuşulduğu konusuna ayrıntılara girmek istemediğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et