Ordu’da maden projelerinin biri bitmeden diğeri başlıyor
Ordu'nun Korgan ilçesindeki Maden Dağında yapılan sondaj çalışmasına karşı Ordulular basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Ordulular, "Havamızı, suyumuzu kirletecek maden istemiyoruz" dediler.
Fotoğraf:Evrensel
Ordu’nun Korgan Yaylalarındaki maden sondaj çalışmalarının durdurulmasının ardından şimdi de Korgan Yaylası civarındaki Tatarcık Mahallesi Maden Dağı bölgesinde maden için sondaj çalışması başlatıldı. Uzun süredir Perşembe Yaylasını da olumsuz etkileyecek olan Korgan Yaylasındaki maden çalışmalarına karşı mücadele eden ve kazanım elde eden Ordulular, şimdi de Maden dağındaki sondaj çalışmalarına karşı mücadele ediyor.
Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Korgan Yaylasındaki maden çalışmalarının artmasına karşı açıklama yaptı. Platform açıklamasında maden aramalarının ayrı ayrı yerlerde devam etmesinin ilçenin geleceği için tehlike oluşturduğu vurgulandı.
“ŞİRKET ÇED RAPORU ALMAMIŞ”
Platform adına açıklama yapan Bedir Silme “Perşembe Yaylasını olumsuz etkileyecek olan Korgan Yayalarımızdaki sondaj çalışmalarını hukuksal ve fiili mücadelemizle durdurduk. Şimdi de Tatarcık Mahallesi’nde Maden Dağı bölgesinde MTA tarafından yapıldığı söylenen bir maden arama sondajı daha başlatıldı. Sularımız ve yollarımız zarar gördü. Kaymakamla, jandarma ve Orman İşletme ile görüşmelerimiz oldu. Şirket izin belgeleri olduğunu söylese de birbirleriyle çelişen, farklı yerlere ait yazılarla sondaj yapıyorlar. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu almamışlar. Bizler suyumuza, toprağımıza zarar verecek sondajı da madeni de istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TOPRAĞIMIZ, SUYUMUZ ZARAR GÖRÜYOR”
Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu üyeleri Turan Ateş, Yüksel Dere ve mahalle halkıyla birlikte sondaj bölgesine giderek yerinde inceleme yaptıklarını söyleyen Bedir Silme, “Yetkililerden çalışma belgelerini istedik. Sondajı da madeni de istemediğimizi söyledik. Daha sonra Kaymakamla, Jandarma ve Orman İşletmeyle görüşüldü. MTA’dan da yetkili vardı. Belgeler gösterdi. Belgelerde ÇED almaya gerek olmadığına yönelik bir yazıları vardı. Diğer yazılar başka yerlere aitti. Bu belgeler, diğer bölgelerde de yakında sondaj çalışmasının başlatılacağının işareti oldu. İlimizin yüzde 74’ü maden alanı olarak ilan edildi. Parça parça sondajlarla yaylalarımız, ormanlarımız, tarım arazilerimiz zarar görmeye başlayacak. Toprağımızı, suyumuzu korumakla kararlıyız. Danıştay’ın sondajlarda da ÇED alınması gerektiği yönünde karar var. Bu nedenle de çalışmanın durdurulmasının gerektiğini vurguladık. Bizimle birlikte giden halk da sondajı ve madeni istemediklerini; yollarının ve sularının zarar gördüğünü anlattılar. Tepkiliyiz. Sondajın durdurulması içim mücadelemiz devam edecek” dedi. (Ordu/EVRENSEL)