Bölge ülkeleri İsrail'in Suriye'deki işgalini kınadı
İran, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Irak ve Türkiye İsrail'in Suriye'nin altyapısını hedef alan saldırılarını ve Golan bölgesini işgalini kınadı.
İLGİLİ HABERLER
Kremlin'den Suriye açıklaması: "Bölgedeki birçok ülkeyle çıkarlarımız örtüşüyor"
İsrail ordusu Şam'a 20 kilometre yaklaştı, Netanyahu "Golan bizim" dedi
İsrail ordusu cihatçıların Şam'ı ele geçirmesinin ardından 250 hava saldırısıyla Suriye'nin kritik askeri bölgelerini yok etti, Şam'a 20 kilometre kadar yaklaştı. Netanyahu, Golan Tepeleri’nin "sonsuza dek İsrail’in olacağını" söyledi. İran, Kuveyt, Katar, Irak, Suudi Arabistan ve Türkiye İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri yakınlarındaki Suriye'deki toprakları ele geçirmesini ve altyapıya dönük saldırılarını kınadı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'nin altyapısına yönelik saldırılarını ve Golan bölgesindeki işgalini kınayarak, uluslararası toplumu İsrail'i durdurmak için etkili önlemler almaya çağırdı. Bu saldırıların Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın açık bir ihlali olduğunu belirten Bekayi, BM Güvenlik Konseyi'nin bu saldırı ve işgallerin durdurulması için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail'in bu adımla uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, Suriye'nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması istendi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da "İsrail'in, 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz. Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail işgalci zihniyetini tekrar sergilemektedir. Suriye’nin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne desteğimizi kararlılıkla yineliyoruz." ifadelerine yer verdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Doha'nın İsrail saldırısını "tehlikeli bir gelişme ve Suriye'nin egemenliğine ve birliğine yönelik açık bir saldırı ve uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak gördüğünü söylemişti. Bakanlık "İsrail işgalinin, Suriye topraklarını işgal etme girişimleri de dahil olmak üzere, uyguladığı bir oldubittiyi dayatma politikası, bölgeyi daha fazla şiddete ve gerginliğe sürükleyecektir" diye ekledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da uluslararası toplumu İsrail harekatını kınamaya çağırdı. Bakanlık Golan Tepeleri'nin işgal altındaki bir Arap toprağı olduğunu savundu.
Irak Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Suriye'nin egemenliğini ve bütünlüğünü koruma önemini vurguluyor ve BM Güvenlik Konseyi'ni sorumluluğunu yerine getirmeye ve bu saldırganlığı kınamaya... ve buna son vermeye çağırıyor" ifadeleri yer aldı.
BM: İSRAİL ANLAŞMAYI İHLAL EDİYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Pedersen, bir gazetecinin “İsrail, Suriye’de Esed rejiminin devrilmesinden sonra işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi işgal etti ve İsrail ordusunun bu bölgeyi aşarak Suriye topraklarına girdiğine ilişkin haberler var. Bu adım sizce uluslararası hukuka aykırı mı?” sorusunu Pedersen şöyle yanıtladı: “(BM Genel Merkezi) New York’tan gelen mesaj aynı, gördüğümüz şey (İsrail ile Suriye arasında imzalanan) 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nın ihlali.”
Suriye'de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçıların 27 Kasım'da başlayan geniş çaplı saldırısında 8 Aralık'ta Şam'ın ele geçirilmesi ve Esad yönetiminin devrilmesiyle İsrail ülkeyi işgale girişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1967’den bu yana İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nin "sonsuza dek İsrail’in ayrılmaz bir parçası olacağını" söyledi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et