Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı bitti: İkinci toplantı 16 Aralık'ta
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı yapıldı. Toplantıdan rakam çıkmadı. İkinci toplantı 16 Aralık’ta yapılacak.

Fotoğraf: DHA
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, bugün resmi olarak başladı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı bugün saat 16.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirildi.
15 kişilik komisyonda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsil ediyor. TÜRK-İŞ'in masadaki beş temsilcisinden dördünü işçiler oluşturuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, toplantının açılışını gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. İşçi ve işverene maksimum fayda sağlayacak bir rakam belirleyeceklerini savunan Işıkhan, "İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen Türkiye'nin kalkınması için hareket noktası olacaktır" dedi.
Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:
"İşçi ve işveren temsilcilerinin görüşlerini dinleyeceğiz. Sürekli artan refahımız aziz milletimize geri dönmektedir. Enflasyon oranı, vatandaşlarımızın satın alma gücü, işgücü piyasalarının ihtiyaçları, ekonomik büyüme gibi koşulları analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetlerini gözeten adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz.
Asgari ücrete yapılan artışlar enflasyona karşı kalkan olmakla kalmamış satın alma gücünü artırmıştır. Sürekli artan refahımız aziz milletimizin daha fazla istihdam olarak geri dönmektedir. Güncel istihdam verilerimiz en önemli göstergedir. OVP'ye uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar Ekimde istihdam 32 milyon kişiye ulaşmıştır. İstihdam tarihin en yüksek seviyesini görmüştür. Gençlerin ve kadınların çalışma hayatında daha fazla rol üstlenmesi için politikaları sürdürmeye devam edeceğiz.
Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üretim, ihracatıyla bölgede lider, dünyada söz sahibi ülke haline gelmiştir. İşverenlerimiz gücün yolunu açan ve istihdamı sağlayan aktörlerdir. Birlikte yan yana yürüyerek üretim çarklarını döndürecek ekonominin dinamiklerini güçlü tutarak bugünlere geldik."
TÜRK-İŞ: İLK TOPLANTIDA RAKAM KONUŞULMADI
Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadığını söyledi.
"Ülkemizin ekonomisine katkı sunan insanlarımızın ücretlerinin yükselmesi lazım" diyen Ağar, "İnsanlarımız ev kiralarını veremez hale geldi. Biz ülkemizi milletimizi seviyoruz. Bizi de sevsinler. Yüzümüz asık kalmasın. Önümüzdeki toplantıda bir ücret belirlenirse ona göre hareket edelim" ifadelerini kullandı.
Ağar, ellerini zayıflatacağı için rakam söylemediklerini aktararak, "Rakamı hükümetten veya işverenden bekliyoruz" dedi.
Ağar, ikini toplantının 16 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Ağar ayrıca bu yıl büyük ihtimalle üçüncü toplantıda kararın açıklanacağını düşündüklerini belirtti.
TİSK: SÜRECİ HIZLI BİÇİMDE SONUÇLANDIRARAK ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAYI İSTİYORUZ
Toplantının açılışında konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, "Süreci en hızlı biçimde sonuçlandırarak ülke gündeminden çıkarmayı istiyoruz" dedi.
Koç, şunları söyledi:
"Biz konuya hem çalışan hem işveren gözüyle iki perspektiften bakıyoruz. Öncelikli olarak Orta Vadeli Program’ın temel amacı olan enflasyon ile mücadeleye odaklanmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Enflasyon sadece ekonomik istikrarı değil, tüm kesimlerin refahını etkileyen ana unsurlardan biri. Şu anda yaşadığımız enflasyonun ana sebepleri olan fiyatlama davranışlarına, beklentiler kaynaklı unsurlara, arz ve maliyet yönlü sorunların çözümüne öncelik vermeli; para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü eşgüdümü sağlamalıyız.”
Çalışma hayatındaki uyumun siyaset üstü olduğunu söyleyen Koç, “Süreci en hızlı biçimde sonuçlandırarak ülke gündeminden çıkarmayı istiyoruz. Son olarak, asgari ücret işveren desteğinin bu yıl da artarak devam etmesinin, üretim, istihdam ve ihracat performansımızı korumak için kayda değer fayda sağlayacağının altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.
HAK-İŞ BAŞKANI ARSLAN: BEKLEDİĞİMİZ BİR ÜCRETİN ÇIKMAYACAĞI AÇIK
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Konfederasyon Genel Merkezi'nde düzenlenen "Toplumsal Yaşamda ve Çalışma Hayatında Engelli Olmak Söyleşi Programı"nın açılışında konuştu.
HAK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer almadıklarını ancak TÜRK-İŞ'in talebi olduğunda sürece katkı vermeyi sürdürdüklerini söyleyen Arslan, kendilerinin ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın da komisyonun yapısına ilişkin eleştirileri olduğunu anımsatarak, asgari ücretlilerin de masada olduğu yeni bir modele ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Asgari ücreti belirleme sürecinin, Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmesi niteliği taşıdığına dikkati çeken Arslan, "Bugünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bizim beklediğimiz bir asgari ücretin çıkmayacağı açık. Peki, niye bir ay bu konuyu tartışıyoruz? Maalesef bir ay bir tiyatro eserini seyreder gibi seyrediyoruz. Sonunda, ocak ayının başına gelince her zaman bizim başımıza gelen Türkiye'nin de başına geliyor. Hükümetle işveren anlaşıyor ve bir asgari ücret belirleniyor. O nedenle içeriğinin de, modelin kendisinin de, komisyonunun yapısının da tartışıldığı yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısında daha kapsayıcı, daha katılımcı, uzlaşmaya dayalı bir anlayışı hakim kılmazsak asgari ücreti her yıl bir ay tartışırız, sonunda da dağ fare doğurur" diye konuştu.
Arslan, "Aile mefhumunu güçlendirecek ve işçileri aileleriyle beraber değerlendiren bir asgari ücret içeriğine ihtiyacımız var. Yani evli, iki çocuklu bir işçinin ücretinin belirlenmesi, onların aile yükümlülüklerini yerine getirebileceği bir ücretin, bir düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Aksi halde işçiyi tek başına değerlendiren ve onun üzerinde oluşturulan rakamların gerçek rakamlar olmadığının da ortaya koyulması gerekiyor." dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et