11 Aralık 2024 03:21

18 Aralık’ta forumda buluşuyoruz!

Karşılayamadığım yemekhane yemeğini en azından arkadaşımla paylaşıp karşılama şansım vardı, artık buna bile izin verilmiyor.

Paylaş

Emir YILDIRIM

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi

 

Üniversitede öğrencilerin derslerine odaklanması, kendi alanına yoğunlaşması, yeteneklerini ve yetkinliklerini keşfetmesi, becerilerini geliştirmesi gerekirken öğrencilerin hala karşılayamadığı bazı temel ihtiyaçlar bu durumu olanaksız kılıyor. Bu ihtiyaçlardan birisiyse yemek. Öğrencinin yemeğe kolay ulaşması gereken yer üniversite yemekhaneleridir. Bunlardan birisi olan Anadolu Üniversitesi yemekhanesinin 5 Mayıs 2022'de yaptığı zamla yemekler 3 lira olmuştu, rezervasyonsuz yemeklerse 19 liraya yükselmişti. Fakat KYK bursu ve kredisi sabit kalmıştı. Bu durum, öğrencileri rahatsız edip imza toplama gereksinimi oluşturmuştu.

Tabloda da göründüğü üzere, günümüzde “rezervasyon yapılarak alınabilen” öğün sayısı, 2022’nin mayıs ayında “rezervasyon yapılarak alınabilen” öğün sayısının yarısı bile değil. Bir de üstüne yetmezmiş gibi okulumuz, bu sene aldığı kararla yemeklerdeki QR kod süresini 2 dakikadan 15 saniyeye indirdi ve kodun ekran görüntüsünün alınmasını yasaklayacak engeller koydu. Yani en azından karşılayamadığım yemekhane yemeğini arkadaşlarımla paylaşabiliyorken, artık buna bile izin verilmemekte. Öğrenciler günlük 80 liraya yemek almak zorunda bırakılmaktadır.

Bu durumu, arkadaşımın rezervasyon yaptırarak parasını ödediği, günlük yemek almamak için onun yemek hakkıyla yemekhaneye gittiğimde öğrendim. Daha sonrasında bu durumun farkına varınca bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Benim gibi düşünen bir grup varmış. Onlar da durumu değiştirmek amacıyla dilekçe kampanyası başlatmıştı, onlarla yemekhanenin önünde karşılaştım. Bana durumu anlatıp dilekçe kampanyasının içeriğinden bahsettiler. Kampanyanın içeriği şu şekildeydi; QR kod paylaşımının engellenmesi kararının geri çekilmesi ve fakülte tuvaletlerinde eksik olan hatta çoğu zaman hiç olmayan hijyen malzemelerinin tedarik edilmesiydi. Zaten yeni gelen kamuda tasarruf paketiyle birlikte fakülte başına haftalık 1 kâğıt havlu düştüğünü de orada öğrendim.

ARKADAŞLARIMIZIN ÇOĞU BİZİMLE HEMFİKİR!

Daha önce de aklımda olduğu için imza atmakla kalmayıp daha fazla imza toplayabileceğimi söyledim. Benim gibi düşünen bir grubun var olması çok hoşuma gitmişti. Etrafımdaki diğer insanlardan da imzalarını aldım. İmza istediğim herkes, çok olumlu bir yüz ifadesi bürünüp kesinlikle bana hak veriyordu. Sonrasında topladığım imzalı dilekçeleri vermek için gittiğimde, dilekçe için imza toplayan gruba direkt dahil olarak onlarla birlikte tanıdığım tanımadığım herkesten bu konu üzerine imza istedim ve gelen tepkilerin çoğu olumluydu.

Bu dilekçe kampanyasının üzerine okulumuzdaki diğer problemleri de tartışabileceğimiz bir forum oluşturma fikrini ortaya attık. 18 Aralık tarihinde yapmayı düşündüğümüz forumda; diğer öğrencilerle birlikte sorunlarımızı paylaşmak, sorunlarımız ve isteklerimiz doğrultusunda söz hakkımız olabilmesi için beraber mücadele vermek için bir araya geleceğiz.

ÖNCEKİ HABER

İtibardan değil öğrenciden tasarruf

SONRAKİ HABER

İstanbul Aydın’da mücadeleye devam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa