Altın'dan çocuk kitapları | Bataklıktaki kelebeklerden, organik kültür merkezine…
Altın Kitaplardan son dönemde çıkan çocuk kitapları küçüklerin hayal gücünü geliştirirken onların yüzlerinde kocaman bir gülümseme bırakıyor.
Fotoğraf: Gözde Tüzer/Evrensel
Gözde TÜZER
Çocuk kitaplarını hem yazmak hem seçmek hem de okumak bu dönem oldukça zor. Kitapçılarda sınırsız seçenek varken, hem çocukların psikolojilerini etkilemeyecek hem de gerçek değerleri anlatacak kitapları bulmak zorlaşıyor. Ancak Altın Kitaplardan son dönemde çıkan çocuk kitapları küçüklerin hayal gücünü geliştirirken onların yüzlerinde kocaman bir gülümseme bırakıyor.
Çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal gelişiminin hızlı bir şekilde gerçekleştiği 0-6 yaş arasındaki okul öncesi dönem için hazırlanan 3 kitap dikkat çekiyor. “Kelebekler Bataklığı” Bay Mor Benek’in şarkısındaki gibi “Bakmayı bilirseniz eğer, en kötü kokulu bataklıkta bile görebilirsiniz güzel şeyler” temasında çocuklara farklı açılardan bakmanın güzelliklerini anlatıyor. Aysun Berktay Özmen tarafından yazılan “Küçük Ressam ile Kral Salyangoz” canlıları olduğu gibi kabul etmenin güzelliğini, yine Özmen tarafından yazılan “Kirpi Omlet” ise bir yere giderken çocukların ailelerine haber vermeleri gerektiğine dikkat çekiyor.
ELEKTRONİK ADA VE SORUMLU TÜKETİM
Veliler ve çocuklar için en zor dönemlerden olan 1. ve 2. sınıfta ise çocukların okuyabileceğini oldukça iyi kitaplar var. Bunların başında Bilge Buhan Musa’nın yazdığı “Aşure” geliyor. Gezegenimizde açlık ve kıtlık gitgide daha çok dikkat çekerken, kitapta sadece aşure değil “sorumlu tüketim” ve “Açlığı bitirmek” gibi değerler anlatılıyor. Kitapta çocukların kendi tariflerini yazmaları, sokaktaki canlıları besleyebilecekleri tarifler de veriliyor. Aysel Ertan’ın “Piti Piti’nin Dişi Ne Olacak?” ve “Kekeme Kaplumbağa” ise sorunlarla başa çıkma ve farklılıkları anlayışla karşılama konularına eğiliyor. Koray Avcı Çakman’ın, “Bir Yolculuğun Öyküsü”nde ise çocuklar, Ejderha Dağı’ndan geçip Dev Gölü aşarken, bir uzaylıyla ve ayı ailesiyle de bir araya gelip umut ve cesaret kavramlarını öğreniyor.
3, 4 ve 5. sınıfların okuyacağı kitaplar arasında ise yine Koray Avcı Çakman’ın “Dr. Kimo’nun Laboratuvarı”, Alper Karaağaç’ın “Bir İyilik Macerası”, Elçin Çetinkale’nin “Elektronik Çöplüğü” ve Newbery Ödüllü Yazar Patricia MacLachlan’ın “Sözcüklerin İzinde” yer alıyor.