Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturmasında Genel Kurmay Başkanı Park görevden alındı
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Savunma Bakanlığı, Park'ın görevden alındığını açıkladı. Güney Kore Devlet Başkanı Yeol, başarısız sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduğunu savundu.
Fotoğraf: AA
Güney Kore'de 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında "sıkıyönetim komutanı" olarak atanan Genel Kurmay Başkanı Park An-su görevden alındı.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Savunma Bakanlığı, Park'ın görevden alındığını açıkladı. Park, sıkıyönetim ilanında Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından "sıkıyönetim komutanı" olarak atanmıştı.
Sıkıyönetimin ilan edilmesinden kısa süre sonra ülkedeki tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan sıkıyönetim emri, Park'ın imzasıyla yayımlanmıştı. Park, mecliste verdiği ifadede, sıkıyönetim ilanını Devlet Başkanı Yoon'un televizyonda yaptığı açıklamayla öğrendiğini ve sıkıyönetim emrini kendisinin hazırlamadığını savunmuştu. Eski Genel Kurmay Başkanı, sıkıyönetimin kaldırılmasının ardından o sırada Savunma Bakanı olan Kim Yong-hyun'a istifasını sunduğu ancak Devlet Başkanı Yoon'un geri çevirmesiyle görevine devam ettiğini belirtmişti.
SAVUNMA BAKANLIĞI ARANDI
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim soruşturması kapsamında Başkent Savunma Komutanlığı da arandı. Sıkıyönetim davasına bakan özel savcılık ekibi, yetkililerin konuyla ilgili materyallere erişmek için burada arama yaptığını ifade etti. Yoon'un 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmesinin ardından, Başkent Savunma Komutanlığı'ndan askerler Ulusal Meclis'e intikal ettirilmişti.
6 KOMUTAN GÖREVDEN ALINMIŞTI
Eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, başarısız sıkıyönetim ilanının ardından 5 Aralık'ta istifa etmişti. Devlet Başkanı Yoon'a sıkıyönetim ilanını önerdiği iddia edilen eski bakan Kim, "ayaklanma başlatılmasına yardım ettiği" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Park'tan önce sıkıyönetim ilanı nedeniyle aralarında Başkent Savunma Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı, Savunma İstihbarat Komutanı ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı'nın olduğu 6 üst düzey asker görevden alınmıştı.
GÖZALTINA ALINAN POLİSLER İÇİN TUTUKLAMA TALEP EDİLECEK
Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik için tutuklama talep edileceği bildirildi. Soruşturmayı yürüten polis yetkilileri, acil gözaltı kararıyla tutulan polis amirlerinin tutuklanması için mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Söz konusu emniyet müdürleri, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında Ulusal Meclis'in polis kordonuna alınması talimatını vererek, karar için oylama yapacak milletvekillerinin Meclise girmelerini engellemeye çalışmakla suçlanıyor. Ülkede acil durum tutuklama hükümleri uyarınca polisin şüphelileri gözaltına almak ve sorgulamak için 48 saati bulunuyor.
YOON, SIKIYÖNETİM İLANININ "İDARİ EYLEM" OLDUĞUNU SAVUNDU
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanından bu yana ikinci kez televizyondan halka hitap etti. Sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduğunu, bu yüzden ayaklanma girişimi olarak değerlendirilemeyeceğini ve soruşturma konusu yapılamayacağını savunan Yoon Suk Yeol azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını söyledi. Muhalefeti hükümeti felç etmekle suçlayan Yoon, "Ülkenin hükümetini felç eden, devletin anayasal düzenini akamete uğratan güçlerin ve suç gruplarının Kore Cumhuriyeti'nin geleceğini tehdit etmesini önlemek için sonuna kadar savaşacağım." ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)