12 Aralık 2024 12:47

CHP'li Gürer: Niğde-Ankara Otoyolu'nda geçiş ücreti yüzde 257 arttı

CHP'li Gürer Mecliste ulaştırma sektöründeki sorunlara dikkat çekti. Gürer artan geçiş ücretlerini eleştirip, demiryolu taşımacılığına yapılması gereken yatırımların ihmal edildiğini söyledi.

(Temsili) Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında, ulaştırma sektöründeki sorunlara dikkat çekti. Gürer, özellikle Niğde-Ankara Otoyolu'nda artan geçiş ücretlerini eleştirirken, demiryolu taşımacılığına yapılması gereken yatırımların ihmal edildiğini belirtti.

"BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ, SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEKTEN UZAK"

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devam eden bütçe görüşmelerini eleştirdi. "İşçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin, dar gelirlinin, gençlerin ve kadınların sorunlarına çözüm üretmekten uzak, rutin verilerle ilerleyen bir bütçe süreci yaşanıyor." dedi.

NİĞDE-ANKARA OTOYOLU: "GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE YÜZDE 257'LİK ARTIŞ"

Gürer, 2020 yılında açılan Niğde-Ankara Otoyolu'nun geçiş ücretlerindeki artışı şu sözlerle aktardı:

"Açıldığında  Niğde-Ankara otoyolu otomobiller için tek yön geçiş ücreti 115 TL idi. Bugün ise bu ücret 410 TL'ye çıktı. Gidiş-dönüş toplamda 820 TL'ye ulaşıyor. Bir çiftçinin bu yolu kullanmak için 205 kilogram patates satması gerekiyor."dedi.

Yolun maliyet ve garanti farklarına değinen Gürer, "Proje maliyeti 1 milyar 462 milyon Euro olan bu yol için şirkete 7 milyar 163 milyon Euro garanti verilmiş. Bu fark vatandaşın cebinden çıkıyor" ifadelerini kullandı. Yolun araç geçiş garantilerinin karşılanamadığını belirten Gürer, "Niğde-Ankara otoyolu için Ankara-Acıkuyu arası 34 bin, Acıkuyu-Alayhan arası 23 bin ve Alayhan-Gölcük arası 18 bin araç geçiş garantisi verilmişti. Ancak bu sayıya ulaşılamadığında da farkı devlet ödeme yapmak zorunda kalıyor." dedi.

"DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINA AĞIRLIK VERİLMELİ"

Karayolu taşımacılığı yerine demiryoluna yönelmenin önemine dikkat çeken Gürer, "Türkiye'de yük taşımacılığında demiryolunun payı sadece yüzde 4. Avrupa Birliği'nde bu oran yüzde 17. Yolcu taşımacılığında ise Türkiye yüzde 1,3 oranında kalırken, Avrupa Birliği'nde bu oran yüzde 7,3'e ulaşıyor." dedi. Gürer, taşımacılığın demiryolu üzerinden yapılmasının maliyetleri ciddi ölçüde düşürebileceğini vurguladı.

Gürer ayrıca, Türkiye'nin demiryolu taşımacılığındaki gerilemeye dair şu verileri paylaştı: "2002'de 11 milyon 92 bin ton olan demiryolu yük taşımacılığı, 2024'te 9 milyon 800 bin tona gerilemiş durumda" dedi .

"YÜKSEK HIZLI TREN PROJELERİ HALA RAFTA"

Uzun yıllardır gündemde olan ancak hayata geçirilmeyen yüksek hızlı tren projelerine de değinen Gürer, "On yıla yakındır Niğde merkez dışında p yüksek hızlı tren projeleri konuşuluyor. Ancak bugüne kadar bir adım atılmadı. Ulukışla hattından geçmesi planlanan projeler ise hâlâ beklemede" dedi.

"MALİYET ARTIŞLARI TARIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Taşıma maliyetlerinin tarım ürünlerinin fiyatlarını artırdığına dikkat çeken Gürer, "Adana'dan İstanbul'a giden bir kamyon, yol ve köprü geçiş ücretleri için en az 2 bin TL ödüyor. Bu tür maliyetler, ürünlerin raf fiyatlarına doğrudan yansıyor. Demiryolu taşımacılığıyla bu sorun önemli ölçüde çözülebilir" dedi.

Gürer: "Niğde-Ankara Otoyolu'ndaki yüzde 257'lik fiyat artışı, hem vatandaşları hem de ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Demiryolu taşımacılığına yapılacak yatırımlar ise hem lojistik maliyetlerini düşürecek hem de Türkiye'nin coğrafi avantajını daha etkin kullanmasını sağlayacaktır." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden, akciğer kanseri hastası için ilaç kararı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Zeynep Kuray'ın davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa