Sermayeden Suriyeli ucuz emek tedirginliği
TOBB ve ATO temsilcileri Suriyeli ucuz emeğin dönüşünün maliyetleri arttırmasından endişeli.
Fotoğraf: ANKA
Ankara Ticaret Odası (ATO) Gürsel Baran ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Malatya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Baydemir ayrı ayrı gerçekleştirdikleri konuşmalarda, “Suriyeli işçilerin Esad yönetiminin yıkılmasının ardından ülkelerine dönme ihtimalinin şu an istihdam edildikleri alanlarda büyük boşluklar yaratacağı” endişelerini paylaştı.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, asgari ücret komisyonu görüşmelerine dair, “İki tarafında masaya oturmadan kafasında bir rakam var. Zaman zaman gazetelerde haber olarak görüyoruz. Mobilya ustaları ayda 60 bin lira kazanıyor, duvar ustaları 100 bin lira, iş makinası kullananlar 150 bin lira gibi. Buradan şunu anlatmaya çalışıyorum, bizim esas sorunumuz nitelikli işgücü eksikliğimiz. Kimse, bir mesleğin çırağı olmak istemiyor. Nitelikli işgücü yetiştirebilsek, gençlerimize mesleki yeterlilik kazandırabilsek, belki mesleğinin ilk yıllarında asgari ücret seviyesinde gelir elde edebilirler, ancak ilerleyen yıllarda gelir seviyesi asgari ücreti katlar hale gelir. Nitelikli işgücü, işletmelerin üretim ve hizmet kapasitesini de artıracak bir unsur” ifadelerini kullandı.
Baran, Suriyeli işçilerin birçok sektörde istihdam edildiğini ülkelerine geri dönen Suriyelilerin istihdam açısından “sıkıntı yarabileceğini” söyledi.
Baran yaptığı konuşmada, ticari kredi kartlarına taksit, yüksek kredi faizleri karşısında Kredi Garanti Fonuyla destek, teşviklerde ise yaygınlaştırma talep ederken, iş davalarında işçilere dava açmak için tanınan 5 yıllık sürenin 1 yıla indirilmesini istedi.
“AĞIR İŞ YÜKÜNÜ SURİYELİLER ÇEKİYOR”
TOBB Malatya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Baydemir ise, “Türkiye'de 10 yıldır sadece Organize Sanayi Bölgeleri değil, diğer iş sektörleri alanında da personel bulmakta esnaflarımız, tüccarlarımız, sanayicilerimiz zorlanıyor. Yani bu yeni bir süreç aslında değil. Şu anda Türkiye'nin ağır iş yükünü benim gördüğüm kadar Suriyeliler çekiyor. Sanayi sektöründe olsun, tarım sektöründe olsun tamamen mesela şu anda besicilik yabancı ülkelerden gelen personellere bakıyor. Çukurova bölgesinde hasat yapan işçilerin, personelin, çalışanların neredeyse yüzde 50’si, yüzde 60’ı hep yabancı uyruklu. Yarın onlar gittiği zaman işçinin de maliyeti artacak. İnşaat işçilerinin yarısı yabancı personel. Türkiye'deki küçükbaşlar, büyükbaş çiftliklerinin çoğu yabancı personel çalışıyor. Yüzde 70’e yakını Afganlı” dedi.
“Tabii ki Suriyeli işçi istihdamının da ülkemizden gitmesi de işçilik maliyetlerine etki edecek. Ters taraflı düşünürsek, bu etki de işverenler tarafından ürün maliyetlerine yansıtılacaktır diye düşünüyorum. Sektörde Suriyeli sayısı yüksek, ancak sigortalı sayısı düşük. Devlet de buna göz yumar gibi oluyor benim tahminimce. Denetim yok diyebiliriz” diyen Baydemir, Suriyelilerin dönüşünün istihdam sorunları yaşatacağını belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)