12 Aralık 2024 16:23

ODTÜ iktisat bölümünün düzensiz dersleri kaldırmasına tepki: Karar geri çekilsin, söz hakkı öğrenciye verilsin

ODTÜ İktisat Bölümü Başkanlığı düzensiz dersleri kaldırdığını açıkladı. Kararın öğrenciye sorulmadan alınmasına tepki gösteren öğrenciler. ‘”Karar geri çekilsin, söz hakkı öğrenciye verilsin" dedi

Fotoğraf: MA

Paylaş

İsmail ZALGI
Ankara

ODTÜ İktisat Bölümü Bölüm Başkanlığı, açılmakta olan düzensiz (irregular) derslerin 2025-2026 Akademik yılı güz dönemi itibariyle açılmayacağını duyurdu. Gönderilen mailde bir neden belirtilmemesi üzerine bölüm başkanı ile görüşen öğrenciler “Bütçe de sebepler arasında, ancak gerçek sebebini sizinle paylaşmayacağım” yanıtını aldı. Kararın öğrencilere sorulmadan alınması nedeniyle öğrenciler tepkili.

“İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK YERİNE KÖTÜLEŞTİRİYORLAR”

ODTÜ İktisat 4. sınıf öğrencisi, okula gelen her öğrencinin kendini  bölümdeki imkanlara göre ayarlayıp bir yol çizdiğini ifade ederek bu kararın öğrencilerin hedefleri açısından da sorun yarattığını belirtti. Bu durumun staj yapmak ve Erasmus programına katılmak isteyen öğrencileri planlama yapamaz hale getirdiğini söyleyen öğrenci uygulamanın bir tektipleştirme olduğunu, dolayısıyla öğrenciyi okula hapsetmekten başka bir şey olmadığını dile getirdi. Öğrenci, “Bölümün ne güncel bir müfredatı ne de dinamik bir yapısı var, ayrıca hoca sayısı eksik. Bütün bunları karşılamak yerine öğrencinin ihtiyaçlarına kulak vermek ve yenilenmek daha iyi bir hale gelmek yerine bizi kötü duruma sokuyorlar” dedi.

“KARARDAN VAZGEÇİLMEZSE ÖĞRENCİLER EĞİTİM HAYATI OLUMSUZ ETKİLENECEK”

ODTÜ İktisat 2. sınıf öğrencisi, bölümün politikasını “Özellikle İktisat bölümünün dillere destan bir özelliği olan, derslerin birkaç dersi birlikte bağlaması ve bu yüzden neredeyse her öğrencinin, en az bir kere düştüğü bu irregular çukurunu olabilecek en az akademik hasarla atlatması gerekiyor. Çünkü işin sonunda tek bir ders bile bizim mezuniyet tarihlerimizde ciddi oynamalara sebebiyet verebiliyor” cümleleriyle değerlendirdi.

Harf notlarını staj, Erasmus gibi gerekli sebeplerden dolayı yükseltme motivasyonuna sahip olan öğrencilerin bu karar ile olumsuz etkileneceğini belirten öğrenci, öğrencilerin hedeflerini gerçekleştirmek için bir dersi birkaç kere bile almak zorunda kaldığını ifade etti. Öğrenci, okulun bu hakkı öğrencilere verme sorumluluğu olduğunu ancak bu kararla öğrencilerin dersten geçemediğinde okulu uzatmadan tekrar alma hakkını kullanamaz hale getirdiğini ifade etti. Karara ilişkin ise “Eğer bu verilen yeni karardan vazgeçilmez ise tüm iktisat öğrencilerinin akademik hayatının düşüşe geçeceği maalesef ki büyük bir gerçek” dedi.

“BİR ARAYA GELMEDİKÇE ÖĞRENCİLERİN İRADESİ YOK SAYILMAYA DEVAM EDECEK”

ODTÜ İktisat 3.sınıf öğrencisi ise, bölümde irregular (düzensiz) ders alan çok fazla öğrenci olduğunu ifade etti. Kararla beraber kaldığı dersi tekrar alan öğrencilerin planladığı mezuniyet yılı direkt kaydığını, öğrencilerin okulları uzadığını belirtti. Öğrencilerin bir yandan okullarını bitirip işe girmek zorunda olduklarını bir yandan aileleri olduğunu ve sonsuza kadar okula devam edemeyeceklerini vurgulayan öğrenci karar alınmadan önce öğrencilere danışılması gerektiğini ve halihazırda irregular olan öğrencileri mağdur etmeyecek biçimde karar alınması gerektiğini ifade etti.

Öğrenci şöyle konuştu: “Bu kararın sebepleri arasında bütçe, hoca eksikliği gösterilse de buraya dair çözüm arayışına girmeden alınan bu karar aynı zamanda da keyfi bir karardır. Bu bölümün tek bileşenleri dekanlık, bölüm başkanlığı ve öğretim üyeleri değil. Bu kararın öğrencilerle bir araya gelmeden, bölümde yaşadıkları zorluklara dair fikirleri sorulmadan öğrencilerden bağımsız alınması doğru değil. Bunun karşısında öğrencilerin yapması gereken şey görüldüğü üzere kendi aralarında bir araya gelerek ve dayanışarak kendi karar ve temsil mekanizmalarını oluşturmak. Bu olmadığı sürece öğrencilerin iradesi yok sayılmaya devam edecek.”

“EĞİTİME BÜTÇE AYRILSIN,SÖZ HAKKI ÖĞRENCİYE VERİLSİN”

Tepkinin ardından iktisat öğrencileri forumda bir araya gelerek kararın karşısında neler yapabileceklerini tartıştı. İktisat öğrencileri tarafından açıklamada, “Bölümümüzde var olan ders kontenjanlarının ve seçmeli derslerin yetersizliği, fakültenin erken saatte kapatılarak öğrencilerin alanlarının kısıtlanması gibi sorunların üzerine bir yenisi daha eklenerek öğrencilerin koşulları daha da zorlaştırılmaktadır. Bu problemlerin ana sebebi kamuda tasarruf paketinin bir sonucu olarak eğitime ayrılmayan bütçe ve öğrencilerin iradesinin yok sayılmasıdır. Karar geri çekilsin, bütçe eğitime ayrılsın, söz hakkı öğrenciye verilsin” ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamanın ardından öğrenciler, kararın geri çekilmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD daha fazla teşvik istedi

SONRAKİ HABER

Cezası onanan siyasetçi Gültekin Koçdemir cezaevine girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa