Fidan-Blinken görüşmesi: "Suriye'de fırsata odaklanmış durumdayız"
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü. Blinken, Suriye'de "fırsata odaklanmış durumda" olduklarını söylerken Fidan, "Öncelik PKK'nın orada hakim olmaması" dedi.
Fotoğraf: Murat Gök/AA
ABD destekli Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçıların, Türkiye destekli cihatçılardan oluşan Suriye Milli Ordusunun (SMO) da desteğiyle Esad yönetimini devirmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge turu sürüyor. Ürdün'ün ardından geldiği Ankara'da Esenboğa Havalimanı'nda dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Blinken, bugün de mevkidaşı Hakan Fidan'la Bakanlıkta görüştü. Saat 09.55'te başlayan görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapıldı.
FİDAN: "ÖNCELİĞİMİZ PKK'NIN ORADA HAKİM OLMAMASI"
Fidan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Suriye'de Türkiye ve ABD'nin olası rollerini" tartıştıklarını belirtti.
"Önceliğimiz Suriye'de istikrarın sağlanması. Bunlarla ilgili neler yaparız, ortak endişeler neler, bunları konuştuk" dedi.
Fidan ayrıca "Suriye'deki istikrarın bir an önce sağlanması, terörizmin yer bulmaması, IŞİD ve PKK'nın orada hakim olmaması önceliklerimiz arasında" ifadelerini kullandı.
BLINKEN: "IŞİD'E KARŞI ÇABALARIMIZI SÜRDÜRMEMİZ ZORUNLULUKTUR"
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, konuşmasının başında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dün gece bizi kabul ederken gösterdiği anlayış ve zaman ayırma cömertliği için şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi.
Blinken, "Bizim ve Suriye halkının önündeki fırsata odaklanmış durumdayız. Suriye halkının Beşar Esad'ın prangalarından kurtulmasına odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı.
Blinken, "Suriye'de neleri görmek istedikleri konusunda genel bir mutabakat içerisinde olduklarını" söyledi ve "IŞİD'i baskı altında tutmaya yönelik çabaların devam etmesinin önemini" ele aldıklarını da kaydetti.
"Eğer varsa kimyasal silahları bertaraf edecek" ve "uç görüşlü gruplarla ilişkileri reddedecek" bir Suriye yönetimini desteklediklerini söyleyen Blinken, "Aynı şekilde, herhangi bir durumda, Suriye'nin çevresindeki ülkelere, komşularına tehdit oluşturmayacak şekilde çalışmaya devam etmelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.
Blinken, "IŞİD'in geriletilmesine yönelik çabaların sürdürülmesinin zorunluluğunu da ele aldık. Ülkelerimiz IŞİD'in ortadan kaldırılması ve bu tehdidin bir daha ortaya çıkmaması için uzun yıllar boyunca çok çalıştılar ve çok şey verdiler. Bu çabalarımızı sürdürmemiz bir zorunluluktur" dedi.
GAZZE'DE ATEŞKESE DAİR 'HAMAS EVET DEMELİ' AÇIKLAMASI
Öte yandan görüşmede Gazze'nin de gündeme geldiği aktarıldı. Fidan, "Gazze ile ilgili bir an önce ateşkes sağlanması konusunda kendisiyle (Blinken) mutabık kaldık" dedi.
"İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini Blinken'a aktardık" diyen Fidan, "Yoğun bir ateşkes mesai ortaya konuyor ancak bölgedeki şiddet sarmalı durmuyor. Bunu en kısa sürede durdurmak için neler yapabiliriz bunları tartıştık" ifadelerini kullandı.
Blinken da Fidan ile Gazze meselesini, rehinelerin evlerine dönmesi ve ateşkesin sağlanması konusunu ele aldıklarını anlattı. Blinken, "Son birkaç haftada gördüklerimiz bunun mümkün olduğuna dair daha cesaret verici işaretlerdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Fidan ile yaptığım görüşmelerde, Hamas'ın nihayetinde bu işin sona ermesine yardımcı olacak bir anlaşmaya evet demesinin zorunluluğundan bahsettim" şeklinde konuştu.
Blinken, Türkiye'nin Hamas ile görüşerek meseleyi nihayete erdirme konusunda oynayabileceği rolü takdirle karşıladıklarına dikkati çekerek, Ürdün'de Arap ülkeleriyle görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.
BLINKEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNE DAİR ABD'DEN AÇIKLAMA
Erdoğan-Blinken görüşmesine dair de ABD Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı. Görüşmede "ABD ile Türkiye arasındaki güçlü bölgesel iş birliği" ile "Suriye'deki siyasi geçiş sürecini destekleme" başlıklarının ele alındığını bildirildi.
Bakanlığın açıklamasında, "Bakan Blinken, güçlü ABD-Türkiye bölgesel iş birliği ile Suriyelilerin liderliğinde ve Suriyelilere ait hesap verebilir ve kapsayıcı bir hükümete siyasi geçişi destekleme konusundaki ortak çıkarlarımızı ele aldı" denildi.
"Suriye’deki tüm aktörlerin insan haklarına saygı göstermesi", "uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınması" ve "siviller ile azınlık gruplara mensup kişilerin korunması" gerektiğinin ele alındığı belirtildi.
Açıklamada, Blinken'ın "Suriye'de yerlerinden edilmiş kişilere yardım ulaştırılması" ve "IŞİD karşıtı koalisyonun görevini sürdürmesinin" önemine dikkati çektiği bildirildi.
Blinken-Erdoğan görüşmesinde Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da eşlik etmişti. (POLİTİKA SERVİSİ)