Katliam yasasının yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı
Sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören katliam yasasının yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik hayvanları toplama yöntemleri, bakımevi süreci, sahiplendirilmeleri gibi konuları içeriyor
Fotoğraf: Evrensel
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik 30 Temmuz’da TBMM’de AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un uygulanmasına dair esasları ve yöntemleri belirliyor. Yönetmelikle sahipsiz hayvanların toplanmasına ilişkin yöntemler, bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreç, sahiplendirilmeleri gibi konuları detaylandırıyor.
Muhalefet milletvekilleri ve hayvan hakları savunucularının tepkilerine rağmen mecliste kabul edilen yasa 2 Ağustos’ta jet hızıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Hayvan hakları savunucuları düzenlemeler için “Katliam yasası” tanımlaması yapıyor.
Yönetmelikle “sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına yönelik karar” için belediye meclisleri görevlendirildi. Kanunda yapılan düzenleme ile sokak hayvanlarının barınacakları alanlarla ilgili de belediyeler görevlendiriliyor. Kanunla sokak hayvanlarının barınaklarda toplanmaması halinde belediye yetkililerine cezai işlem uygulanacağı ifade ediliyordu. Ancak Türkiye’deki hayvan barınaklarının kapasitesi çok yetersiz. Yerel yönetimlere bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırmaları konusunda zorunluluk getirildi. Yönetmelikle ayrıca yerel yönetimler sokak köpeklerini toplamakla, hastalığı bulunan ya da “yasak” ırk köpekleri öldürmekle görevlendirildi.
Yönetmeliğin yasadan beter olduğunu söyleyen Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmıştı. Hukuka aykırı bir kanundan hukuka uygun bir yönetmeliğin doğamayacığı ifade edilen açıklamada “Hayvanların davranışsal ve fizyolojik özelliklerini göz ardı eden ve 5199 Sayılı Kanun’un uygulanmamasından doğan sorumluluğu, suni bir hayvan düşmanlığı yaratarak örtmeye çalışan katliam yasasından, daha da kötü bir yönetmelik ile karşı karşıyayız. Hayvan popülasyonu barınaklara kapatarak ve öldürerek azalmaz. Kısırlaştırmadan vazgeçen her düzenleme rasyonel değildir ve hayvanların yaşam hakkına aykırıdır” demişti. (HABER MERKEZİ)