Doruk Madencilik’te skandal bitmiyor: Üretim yok dediler, ücretleri gasbettiler
Ücretleri 3 aydır ödenmeyen Doruk Madencilik işçileri 5 Aralık’tan beri iş durdurma eylemi yapıyor. İşçiler 12 aralık perşembe günü Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap ile görüştü.
Fotoğraf: Evrensel
Çağlar KAZAK
Berivan ÖZKARA
Eskişehir
Eskişehir Mihalıcçık’ta iki sene önce SSS Yıldızlar Holdinge devredilen Doruk Madencilik’te çalışan Maden-İş üyesi işçilere 3 aydır ücretleri ödenmedi. 5 Aralık’tan itibaren sendikalarıyla beraber iş durdurma kararı alan işçiler 12 aralık perşembe günü Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap ile görüştü.
Evrensel’e konuşan işçiler, “Görüşmemiz gayet olumlu geçti. Kendi çapında ulaşabileceği yerlere ulaşmaya çalışacağının sözünü verdi. İşi bırakıp gitsek 15 senelik emeğimizi bırakıp gitmiş olacağız. Bizim buradaki tek gayemiz ekmeğimiz, biz başka bir şey istemiyoruz. Bizim maaşımızı versin biz ocağa girelim çalışalım” dedi.
SSS Yıldızlar Holdinge bağlı Doruk Madencilik Yunus Emre Termik Santralinde 1100 işçi çalışıyor. Ancak işçilerin hiçbirine ücretleri düzenli şekilde ödenmiyor.
Yer altı işçileri iş durdurma kararı alırken, yer üstündeki işçilere işi bırakmaları halinde tazminatsız işten çıkarılacağı söylendi. “Yer üstünde çalışan arkadaşlarımız böyle korkutulmuş” diyen işçiler, “O yüzden işe giden de var gitmeyen de. Biz bu sıkıntıları yeni yaşamıyoruz, Doruk Madencilik 2 senedir geldi ve 2 senedir biz bu sorunları yaşıyoruz. Biz 2 yıl içinde 8 kez grev yaptık ve grevlerden bir tanesinde 9 gün açlık grevindeydik. 9 günün sonunda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay geldi ancak buradan da hiçbir sonuç çıkmadı. Seçimden önce buraya cumhurbaşkanı yardımcısı da geldi, sözler verildi. Seçim geçtikten sonra biz unutulduk. Sesimizi yalnızca Beypazarı halkı ve Beypazarı yerel gazeteleri duydu” dedi.
Doruk Madencilik, maaşların yatırılmamasını işçilerin suçu olarak göstermeye çalışıyor. Kömür çıkmadığı için maaşların yatmadığını iddia eden şirket, üretim için gerekli olan hiçbir malzemeyi tedarik etmiyor.
İşçiler ise bu iddiaya karşı, “Malzemeler eski, ayaklar sıkıntı. Eğer malzemeler eskiyse bunu bilerek 2 sene önce TMSF’den sen aldın. Malzemeler eski ise yenisini getir. Bu işçinin sorunu değil” dedi.
Yer altında ağır koşullarda çalışan işçilerin maaşları yatmadığı için psikolojileri bozuk ve dikkatleri dağınık olduğu için sürekli iş kazası yaşanıyor:
“Kasımda ölümlü bir iş kazası oldu, bir arkadaşımızı kaybettik. Maaşlar yatmadığı için işe kendimizi veremiyoruz dikkatli çalışamıyoruz bu yüzden iş kazaları da artıyor. Her ay 15-20 kişi iş kazası geçiriyor. Parmağı kopan arkadaşlarımız oldu. Bunların hepsi bu şirket geldikten sonra olmaya başladı. Borcu olan arkadaşların borcu ikiye katlanmış durumda. Ne toplu iş sözleşmesi kurallarına uyuyor ne kesilen icraları ödüyor ne diğer sosyal hakları veriyor.”
MADEN İŞÇİSİNE EV YOK
Ek iş yaparak geçimini sağlamaya çalışan işçiler, kiralarını ödeyemiyor veresiye alışverişle geçinmeye çalışıyor: “Şu an biz ya tarlaya gidiyor ya da inşaatta çalışıyoruz. Ben neden tarlada çalışayım? Ben madenciyim, kendi işimi yapmak istiyorum. Çoğumuz kirada oturuyoruz. Beypazarı’da kiralar aldı başını gitti. Şu anda en düşük kira 10 bin TL. Kiramızı ödeyemeyince ev sahiplerimiz ‘Böyle olacaksa çıkın kendinize başka bir ev bulun’ diyorlar. Ancak ev sahipleri bize ev vermiyor. Bize nerede çalıştığımızı soruyorlar; Doruk Madencilik cevabını duyunca ‘eEv kiralık değil’ diyorlar. Şu an kendim de patlak botlarla geziyorum. Ben üniversitede okuyan çocuğuma 2 aydır 1 kuruş harçlık gönderemedim. Böyle grev günlerinde işe gitmediğimizde orada burada çalışıyoruz. Çalışmaktan gocunmuyoruz ama benim bir işim var ben işime gitmek istiyorum düzgünce maaşımı almak istiyorum.”
İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ
Sendikanın eylemsizliğinden şikayetçi olan işçiler:
“Geçen ay 30 kişiyi savunmaya aldılar sebep ise maaşımızın yatmadığını söylemişiz bunu söylediğimiz için şirketi kötülüyormuşuz. O 30 kişinin içinde 13-14 yıllık işçiler tazminatsız çıkarıldı. Dava açtılar ancak davayı kazansalar dahi bu şirket tazminatı ödemiyor. Sendika sürekli birileriyle görüşüyor Ankara’ya gidiyor, oraya gidiyor, buraya gidiyor ama her ay aynı şey. Görüşüyor ama hiçbir icraat yok, görüşmeyle çözülemiyorsa başka bir şey yapılsın.’’