14 Aralık 2024 23:02

Birleşik Metal-İş: Anayasa'ya aykırı grev yasaklarını tanımıyoruz!

Erdoğan'ın kararıyla grevlerinin yasaklanmasına ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, yasağı tanımadıklarını söyledi: “Grevlerimiz sürecek.”

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş 

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grevde olan Hitachi, GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik işçilerinin ve 19 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanan Arıtaş Kriyojenik işçilerinin grevini, “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasakladı. MESS üyesi olmayan Green Transfo fabrikasında ise grev şimdilik yasaklanmadı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar sürecektir” dedi. 

Aylardır MESS ile toplu sözleşme sürecinde olan Birleşik Metal-İş MESS’e bağlı 4 işletme ve bir süre önce MESS’ten ayrılan bir işletme ile birlikte toplam 5 işletme için görüşmelere 9 Ağustos’ta başladı. Birleşik Metal-İş üyeleri ücret zammı olarak ilk 6 aylık dönem için ortalamada yüzde 125 ücret artışı talep etmişti. Ancak 3 yıllık sözleşme dayatan MESS’in ilk teklifi yüzde 30, son teklifi yüzde 40 oldu. Görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine 2 bin işçiyi kapsayan sözleşme kapsamında 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada grev kararı alındı.

Hitachi’nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarındaki grev 4 Aralık’ta, GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik’e bağlı 3 fabrikada grev 13 Aralık’ta başladı. Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik işçileri 19 Aralık’ta, Kocaeli/Çayırova’da bulunan Green Transfo işçileri de 25 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanıyordu.

Önceki gün gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik’teki grevler yasaklandı. MESS üyesi olmayan Green Transfo’daki grev içinse şimdilik yasak kararı alınmadı. Yasak kararında grevlerin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu öne sürüldü.

METAL İŞÇİSİ YASAK KARARINI TANIMAYACAK

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu metal işçilerinin yasak kararını tanımayacağını duyurdu. Genel Merkezde yapılan basın toplantısında konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, bunun bir erteleme değil yasaklama olduğunu söyledi. Atar, “Çünkü daha sonra yapılması söz konusu değildir” dedi.

Grevlerin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu öne sürülerek yasaklandığına vurgu yapan Atar, “Trafo üreten fabrikaların milli güvenliği nasıl bozduğunu anlamak mümkün değildir. Ayrıca grev kararı aldığımız ve MESS üyesi olmayan Green Transfo iş yerinde ise grev kararımız yasaklanmamıştır. Aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozarken, bir başka fabrikada ise milli güvenliği bozmamaktadır. Yasaklanan grevlerin olduğu işletmeler MESS’e üyedir. Oysa birkaç ay önce MESS’ten ayrılan ve yine grev kararı aldığımız bir işyeri olan Green Transfo’da grev yasaklanmamıştır. Bunun anlamı açıktır. Yapılan işlemin milli güvenlikle ilgisi yoktur ve bir sermaye örgütünün korunmasından başka bir anlamı da yoktur” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesinin kararını hatırlatan Özkan Atar, “Anayasa Mahkemesi, daha önceki başvurumuzda grevin ertelenmesine ilişkin ilk derece mahkemelerinin kararlarında ortaya konan gerekçelerin ilgili ve yeterli olmadığı sonucuna varıldığından Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmiştir. Sendikaya YHK’ye başvurmaktan başka seçenek bırakılmadığını ve söz konusu erteleme kararı ile anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılmasının fiilen anlamsız hâle geldiğini, alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir” dedi.

Atar şöyle devam etti: “Günlerdir açıkladığımız gibi metal işçileri anayasal haklarına sahip çıkacak ve hukuk dışı bu karar yerine Anayasa’dan doğan haklarını kullanmaya devam edeceklerdir. Siyasi iktidar da Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymalıdır. Şimdi metal işçileri Anayasa’dan doğan haklarına sahip çıkacak ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulayacak ve grevlerini sürdürecektir. Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar dün olduğu şekliyle sürecektir. Sermaye ve iktidara düşen görev, grevleri yasaklayarak özgür toplu sözleşme hakkını engellemek değil, işçilerin talep ve beklentilerinin gereğinin yerine getirilmesidir.”

AKP DÖNEMİNDE 21 GREV YASAKLANDI

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana, 21 grev yasaklandı. Bu grevlerden 200 bin civarında işçi etkilendi.

  • Petlas (Petrol-İş), 350 işçi – 2003
  • Şişecam (Kristal-İş), 5 bin işçi – 2003
  • Şişecam (Kristal-İş), 5 bin işçi – 2004
  • Pirelli, Good Year, Brisa (Lastik-İş), 5 bin işçi – 2004
  • Erdemir Madencilik (T. Maden-İş), 400 işçi – 2005
  • Şişecam (Kristal-İş), 5 bin 800 işçi – 2014
  • Çayırhan ve Çöllolar (T. Maden-İş), 1500 işçi – 2014
  • MESS grup TİS (Birleşik Metal-İş), 15 bin işçi – 2015
  • Asil Çelik (Birleşik Metal-İş), 600 işçi – 2017 (OHAL)
  • EMİS grup TİS (Birleşik Metal-İş), 2 bin 200 işçi – 2017 (OHAL)
  • Akbank (Banksis), 14 bin işçi – 2017 (OHAL)
  • Şişecam (Kristal-İş), 6 bin 500 işçi – 2017 (OHAL)
  • Mafer İlaç (Petrol-İş), 500 işçi – 2017 (OHAL)
  • MESS grup TİS (Birleşik Metal-İş, Türk Metal, Özçelik-İş), 130 bin işçi – 2018 (OHAL)
  • Soda Kromsan/Şişecam (Petrol-İş), 890 işçi – 2018 (OHAL)
  • İZBAN (Demiryol-İş), 342 işçi – 2019
  • Soda Sanayii AŞ (Petrol-İş), 557 işçi – 2020
  • Bekaert (Birleşik Metal-İş), 400 işçi – 2022
  • Bekaert (Özçelik-İş), 560 işçi – 2022
  • Schneider Enerji (Birleşik Metal-İş), 350 işçi – 2023
  • Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik (Birleşik Metal-İş), 2 bin işçi - 2024 

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarkett işçilerinden, grevleri yasaklanan metal işçilerine dayanışma mesajı

SONRAKİ HABER

TEİS: Geri ödeme kapsamına alınan SGK şeker ölçüm cihazları 2016 fiyatından ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa