Adana Demokrasi Güçleri "insanca yaşayacak asgari ücret" talebiyle alana çıktı
Adana Demokrasi Güçleri, "Yoksulluk sınırında asgari ücret, adil emekli maaşı, vergide adalet" talepleriyle basın açıklaması yaptı.
Adana Demokrasi Güçleri, insanca yaşayacak bir asgari ücret talebiyle İnönü Parkı’nda bir araya geldi. Yoksulluk sınırında asgari ücret, adil emekli maaşı ve vergide adalet taleplerini dile getiren yurttaşlar, 2025 yılını emekçilere açlık ve sefalet yılı olarak planlanan bütçeye karşı hakçı bir bütçe talep ettiler.
"İŞÇİLER MİLLİ GÜVENLİK SORUNU DEĞİLDİR"
Emekçiler grevleri yasaklanan metal işçilerinin direnişine selam gönderip, “Grev haktır yasaklanamaz” sloganları ile Metal işçilerini yanında olduklarını ifade ettiler. Açıklamayı okuyan Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar, grev yasaklamalarına tepki gösterip “Bu ülkenin üreten işçileri, emekçiler, kurmuş olduğunuz sömürü çarkına rağmen bu ülkenin milli güvenlik sorunu olmadı. Sizler bu ülkenin milli güvenlik sorunu oldunuz. Bu ülkenin işçileri emekçileri grev silahını kullanmaktan geri durmayacaktır” dedi.
“2025 EMEKÇİLERE AÇLIK VE SEFALET YILI OLARAK PLANLANIYOR”
Suat Nacar | Fotoğraf: Evrensel
AKP iktidarının, emekçilerin haklarını bir avuç sermayedarın çıkarı uğruna yok ettiğini belirten Nacar, “2025 yılı, ücretlerin bastırıldığı, vergi yükünün artırıldığı, sosyal harcamaların kısıldığı ve sermayeye kaynak aktarıldığı bir yıl olarak hedefleniyor. IMF’nin enflasyon tahminine göre belirlenen asgari ücret, sefalet zammından başka bir şey değil” dedi.
“YÜZDE 25 ZAM SEFALET DEMEKTİR”
TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın yüzde 25’lik asgari ücret artışı önerisini eleştiren Nacar, bu oranın, milyonlarca emekçiyi açlık sınırına mahkum edeceğini vurguladı. “Bu zam, emekçinin ‘nefessiz kalması’ anlamına geliyor. Türkiye, sermaye için cennet, emekçiler için cehennem olmamalıdır” dedi.
“VERGİ POLİTİKASI EMEKÇİYİ SOYUYOR”
Bakan Mehmet Şimşek’in “vergiyi tabana yayma” politikalarına tepki gösteren Nacar, “Vergilendirilmesi gereken sermaye gruplarının vergileri affedilirken, emekçilerden daha fazla vergi alınıyor. Ortalama bir işçinin maaşının üçte biri vergilere gidiyor” dedi. Nacar, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin vergi dışı bırakılmasını ve artan oranlı servet vergisi getirilmesini talep etti.
“EMEKÇİLERİN SIRTINDAN SERMAYEYE KAYNAK AKTARMA BÜTÇESİDİR”
2025 bütçesinin, halktan alınıp sermayeye aktarılmak üzere tasarlandığını ifade eden Nacar, savunma sanayi ve Diyanet İşleri bütçelerindeki büyük artışlara dikkat çekti. “Sağlık ve eğitim bütçesi yerinde sayarken, savunma sanayisine yüzde 80 artış yapılıyor. Bu bütçe, emekçilerin haklarına ve sosyal adalete savaş açmıştır” diye konuştu.
“BU ÜLKE EMEKÇİLERİN”
Tüm emekçilere birleşme çağrısında bulunan Nacar, “Bu ülke, alın teriyle geçinen emekçilerindir. Emekten, demokrasiden ve barıştan yana olan herkesi, savaş bütçesine ve sömürü düzenine karşı birlik olmaya çağırıyoruz. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere halkın yararına bir bütçe için mücadele edelim.” dedi.
“AYLIK BAĞLAMA ORANLARI DÜZELTİLSİN”
Eylemde yer alan Emekliler Güç Birliği Platformu adına konuşan Ömer Uz, emeklilerin aylık bağlama oranlarında yapılan düzenlemelerin geri alınması gerektiğini söyledi. Uz, “2008’de yapılan değişiklikle emeklilerin aylık bağlama oranları yüzde 74’ten yüzde 35’e düşürüldü. Bu durum emeklilerimizi açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediyor. Aylık bağlama oranlarının eski seviyelere çekilmesini ve aradaki farkın ödenmesini istiyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et